kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte felci yenen Türk doktoru

Araştırmalarını ABD'de sürdüren Dr. Murat Diğiçaylıoğlu'nun geliştirdiği mucizevi yöntem felç geçiren insanları kurtaracak
Murat Diğiçaylıoğlu... Bir Türk doktor. Beyin cerrahı. Amerika'nın San Diego kentindeki Burnham Enstitüsü'nde beyin ve beyindeki sinir hücrelerinin korunması üzerine araştırmalar yapıyor. Üzerinde çalıştığı tedavi yöntemi; felç, alzheimer ve multiple sclerosis gibi hastalıklara çare olacak.

Dr. Diğiçaylıoğlu ve ekibi, beyin kanaması geçiren bir kişinin hücrelerinin ölerek felce yol açmasını önleyecek tedavi yöntemini buldu. Buna göre böbrekte üretilen "erythroprotein" (EPO) adlı bir hormon, beyinde de üretiliyor. Yeni al yavurlar üretilmesini sağlayarak sinir hücrelerini koruyan bu hormon, felç geçiren hastaya 30 dakika ile 3 saat arasında verildiği taktirde felci yüzde 90 oranında iyileştiriyor. Dr. Diğiçaylıoğlu bu yöntemi ve beyin kanamasına neden olan stresten korunmanın yollarını anlattı:

KAHVE SOHBETİNDE AKLIMA GELDİ
* Geliştirdiğiz tedavi yöntemini anlatır mısınız?

EPO için bir tür protein diyebiliriz. Bu protein normal koşullarda böbrekte üretiliyor. Vücutta yeni al yuvarlar, yani kan hücreleri üretilmesini sağlıyor. Bir gün doktor arkadaşlarla kahve içip sohbet ediyorduk. Böbrekte üretilen bu proteinin yeni kan hücreleri üretilmesini sağlayarak nasıl koruma sağladığını konuşuyorduk. İşte tam o esnada, "Acaba bu protein beyinde de üretiliyor mudur" diyerek yola çıktım.

O güne kadar bunu kimse araştırmamıştı. Çalışmalara başlayınca gördük ki bu protein belli bir stres sonrası beyinde de üretiliyor. Ancak bunun miktarı beyindeki hücreleri korumaya yetmiyor. Bu nedenle EPO'nun suni olarak dışarıdan verilmesi gerektiğini gördük. Araştırmamızı fareler üzerinde denedik. Ve çok büyük bir başarı elde ettik.

* Ne zaman kullanabilecek?

ABD Sağlık Bakanlığı'nın 3 aşamalı bir onay süreci vardır. Biz ilk aşamayı tamamladık. EPO yaygın olarak kullanılan emin bir ilaçtır aslında. Ancak beyin kanamaları tedavisinde değil; kansızlık, böbrek yetmezliği ve AIDS tedavisinde kullanılıyor. 10 yıllık bu ilacın sicili temiz. Önümüzüdeki yıl insanlar üzerinde denemelere başlarız.

SEBZEYİ PİŞİRMEDEN YİYİN
* Beyni koruyan EPO miktarını aldığımıız besine dikkat ederek artırabilir miyiz?

Hayır, besinlerle beyinde EPO üretilmesinin doğrudan bir bağlantısı yok. Böbrek, EPO'ları oksijen seviyesine bakarak kendisi üretiyor. Ancak hastalarıma antioksidan içeren sebze ve meyvelerden bol bol yemelerini öneriyorum. Haşlanmamış çiğ sebze ile meyvenin büyük faydaları vardır.

Balık yemelerini tavsiye ederim. Çünkü hem protein kaynağıdır, hem de antioksidan içerir. Soya fasulyesi, soyadan üretilen sütler ve diğer besinler de yemeleri gerekir. Brokoli ve brüksel lahanası da bu konuda birebirdir. MS ve Alzheimer hastalarının E vitamini almaları gerekir. Bu ette bulunur. E vitamini ihtiyaçlarını balık, tavuk ya da hindi yiyerek gidermeliler. Yağlı kırmızı etten kaçınmak gerek. Onun yerine hindi, balık ve tavuk yemeli.

Floresan lambalar strese yol açıyor!
Uzun süre maruz kalınan yoğun stres, beyin kanamasının temel nedenlerinden birisi... İnsanlar stresten korunmak için hangi pratik yöntemleri uygulayabilir?

Çiçek besleyin: En basiti evde bitki bulundurmak. Tabii küçücük bir çiçek değil. Odaya büyük bir orman kurun demiyorum ama gözü dinlendirecek, gönlü hoş tutacak bir miktar saksı çiçeği yerleştirmelisiniz.

Floresan kullanmayın: Işık çok önemli. İnsanlar yaz aylarında daha neşeli olur. Kapalı havalarda ise sıkıntılı. Bunun nedeni de ışık. Türkiye'de dikkat ediyorum evde ortada bir ışık sallanıyor hep. Çoğu da floresan lamba... Ben floresan taraftarı değilim. Çünkü floresan hassas insanlarda epilepsiye kadar yol açabiliyor. Merkezi değil dağılmış ışığı tercih edin. Halojen sarı lambalar en doğrusudur.

STRES HÜCRELERİ ÖLDÜRÜR
Dert etmeyin: Bir şeyi sorun etmeden önce iyice düşünün. Unutmayın, stres olduğunuz zaman beyin hücreleriniz ölüyor. Durmalı ve "Bu olay benim strese girmeme ve beyin hücrelerimi öldürmeme değer mi" diye düşünmelisiniz. Benim basit bir yöntemim var. Strese girince gözlerimi kapayıp dalgasız, durgun bir gölü hayal ederim. Aklıma gelen her düşünce, her sıkıntı bu gölü dalgalandırır. Ben de mümkün olduğu kadar bu gölü durgun tutmaya dikkat ederim.

* Beynimizi korumak için hangi sporları yapmalıyız?

Önemli olan yaptığınız sporu sevmeniz ve onu havalandırması iyi bir yerde yapmanız. Spor yaptığınız zaman zaten vücutta geçici bir süre için oksijen darlığı meydana geliyor. Bu oksijen darlığı da beynin koruyucu kalkanını biraz daha güçlendiriyor. Yürüyüş, koşu, dağcılık, kayak gibi sporları yapabilirsiniz. Ancak mutlaka açık hava sporları olmalı. Bu nedenden ben Türkiye'ye gelince tatilimi Bolu'da geçiriyorum.

Bize katılın
"Türkiye'ye gelmek isterim ancak burada kaynak olmadığı için bilimsel araştırmalar yapamam. Ama bir köprü olmak istiyorum. Burada yılın bazı ayları gelip ders vereyim, buradan da üstün kalitede, başarılı öğrencileri götüreyim istiyorum."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır