kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Az uyu, çok yaşa

İşin stresi ve yoğunluğu nedeniyle düzenli beslenemiyorsunuz... Vakit bulup da spor yapamıyorsunuz... Spor şöyledursun, yürüyüşe bile çıkamıyorsunuz... Ama, "Bari birkaç saat fazla uyayıyım da zinde olayım..." diyorsunuz... İşte orada durun. Çünkü, Amerika'da bilim adamlarının yaptığı araştırma, bir gerçeği ortaya çıkardı: Gece uykusunu kısa tutanlar daha çok yaşıyor.
California Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan bu uyku araştırması, yaşları 30 ile 102 arasında değişen 1 milyon 100 bin kişi arasında yapıldı. Araştırmaya göre, gece 8 saat uyuyan kişilerin ömrü, 7 saat uyuyanlara göre 6 yıl içinde yüzde 12 oranında azalıyor.

İDEAL SÜRE 6.5 SAAT
Araştırmayı yapan Prof. Daniel Kripke uykuya ayrılan 6.5 saatin en ideal süre olduğunu belirtti. Kripke araştırma sonucuna göre, uzun uykunun kanser ve kalp rahatsızlığı riskini artırdığını, ancak alkol ve sigara gibi sağlığa zararlı alışkanlıklara iyi gelip gelip gelmediğinin araştırılması gerektiğini söyledi. Deliksiz bir uyku için uyku hapına başvuranların erken ölme riskinin daha yüksek olduğu vurgulandı. Diğer araştırmacılar ise "Birçok araştırma gösteriyor ki iyi uyumayan kişiler gün boyunca uykulu oluyor. Bu da insanı huzursuz yapıyor" diye karşıt görüş bildirdiler.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır