kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yapay rahimle annesiz doğum mümkün olacak

Tıpta bir devrim daha sessiz sedasız gerçekleşti: Dünyada ilk kez yapay rahim üretildi! Böylece bebek anne karnının dışında da büyüyebilecek! Yöntem büyük tartışma yarattı
Yapay rahim, Cornwell Üniversitesi uzmanı Dr. Hung-Ching Liu tarafından geliştirildi. Kadınların rahminden alınan hücrelerin laboratuvar koşullarında çoğalması sağlandı. Östrojen benzeri hormonlar verilerek çoğaltılan hücrelerin rahmin şeklini alması sağlandı. Daha sonra bu yapay rahime yerleştirilen embriyolar 6 gün boyunca normal bir şekilde gelişmesini sürdürdü. Deney, yasal engeller nedeniyle altıncı günün sonunda durduruldu. İkinci denemede ise embriyonların yasaların izin verdiği en uzun süre olan 14 gün boyunca yaşatılacağı açıklandı. Bir sonraki aşamada ise fareler ve köpekler üzerinde deneylere geçilecek.

ERKEN DOĞUMA ÇÖZÜM
Yapay rahim sayesinde, rahimleri çeşitli nedenlerle zarar gördüğü için hamile kalamayan kadınların çocuk sahibi olabilmesi amaçlanıyor. Yeni yöntem sayesinde embriyolar yapay rahimde büyümesini sürdürecek ve bir süre sonra yapay rahim ve bebek annenin mücuduna yerleştirilecek. Yapay rahim kadının kendi hücrelerinden yapıldığı için vücudun yeni organı reddetmesi ihtimali de ortadan kalkacak.

Japonya'daki Juntendo Üniversitesi'nde ise bebeğin anne karnı dışında büyümesini sağlayacak farklı bir yöntem geliştirildi. Yoshinoru Kuwabata adlı bilimadamı bir keçiden alınan ceninin, özel bir sıvı içerisinde 10 gün boyunca büyümesini sağladı. Kadın rahminin yerini tutan bu sıvı, ceninin çevresini kaplayan zardan alınan sıvılardan oluşturuldu ve sıcaklığının vücut ısısında sabit tutulması sağlandı. Bu süre içerisinde ceninin göbek bağı cenine besin pompalayan bir makineye bağlandı. Kuwabata'nın çalışmasının amacının düşük ya da erken doğum nedeniyle zamanından önce dünyaya gelen bebeklerin yaşayacağı bir ortam oluşturmak.

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bu iki çalışma beraberinde ateşli bir tartışmayı da başlattı.

FEMİNİSTLER ÇOK BOZULDU
Feminist örgütler yapay rahim yüzünden kadınlara gerek kalmayacağını iddia ederek ayaklandı. Yapay rahim hayatın her alanını etkileyecek. Örneğin eşcinsel çiftler kendi çocuklarını dünyaya getirebilecek. Çalışan kadınların hamilelik izni almasına gerek kalmayacak. Dahası bebekler, annelerinin içki, sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarından da etkilenmeyecek.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır