kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Petrol Köy

Gökiçi'nden çıkan petrolün kalitesi çok iyi. Eğer yeterli rezerv varsa hem Gökiçi hem de Türkiye müthiş bir servet elde edecek
Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ne bağlı Gökiçi köyünün yakınlarında bulunan petrol Türkiye'nin umudu oldu. TPAO'nun açtığı kuyudan çıkan petrolün kalite olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu tespit edildi. Su, yol ve okul sorunu yaşayan 250 nüfuslu Gökiçi köylüleri petrolün kendi alınyazılarını da değiştireceğine inanıyor

DİYARBAKIR'IN Karacadağ eteklerinde bulunan 250 nüfuslu, 30 haneli Gökiçi Köyü müthiş bir susuzluk çekerken; köyün yanıbaşında 'altın gibi petrol' bulundu. Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olan 32 gravitelik petrolün çıkarılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) kuyudaki çalışmaları tam gaz sürüyor. Köylülerden 9'unun çalışmaya başladığı kuyuda çukuru açmak için yapılan kule sökülürken, buraya iki dev tanker konularak 10 gün içinde üretime başlanacak.

ÜRETİM 10 GÜN İÇİNDE BAŞLIYOR
TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Kart, 2550 metre derinlikte bulunup 1200 metreye çıkan petrolün rezervinin de çok yüksek olmasını beklediklerini söyledi. Türkiye'ye enerji ve gelir umudu olan petrol, yolu, okulu, suyu bulunmayan yoksul Gökiçi köylülerinin de kaderini değiştirecek. Sakinlerinin hayvancılıkla geçindiği Gökiçi Köyü'nün en önemli sorunu susuzluk. Köylü kadınlar ve genç kızlar her gün köyün 200 metre dışında bulunan su kaynağına eşekleriyle giderek buradan bidonlarla doldurdukları suyu evlerine taşıyorlar.

YAPILAN TESTLER OLUMLU ÇIKTI
Susuzluk nedeniyle yaşamın oldukça güç geçtiği köyde okul da yok. Çocukların çoğu hâlâ çevre köylerdeki okullara gidiyor, bir kısmı ise öğrenim görmüyor. Bu yolculukları ise özellikle kışın toprağın çamur deryasına dönmesi nedeniyle oldukça zor geçiyor. Gökiçi'nde böylesi çetin bir yaşam mücadelesi sürerken, bölgede petrol aramalarını sürdüren TPAO'nun, köyün yakınında açtığı kuyudan 32 gravitede petrol bulunması herkesi sevince boğdu. Kuyudan elde edilen ilk numuneler hemen Ankara'ya gönderildi. Gelen sonuçların olumlu olması üzerine Enerji Bakanı Zeki Çakan'ın talimatıyla kuyuda 10 gün içinde üretime geçilecek.

Köylüler hizmet istiyor
Kendi arazilerinden petrol çıkan Gökiçi Köyü'nün sakinleri, "Eğer petrol beklendiği gibi çok ve kaliteli olursa biz de elbette bundan kendi payımızı isteriz. Fakirlikten zaten bıktık" diye konuşuyorlar.

Atilla KORKMAZ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır