kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kaymakama ince ayar!

İrticayla mücadele kapsamında kaymakamlık eğitimi değişti. 2000'lerin kaymakamları artık vals ve tango yapacak. Atatürk gibi smokin giyip halkı fötr şapkayla selamlayacak
İrticayla mücadele kapsamında kaymakamlık eğitimini yeniden düzenleyen İçişleri Bakanlığı, Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilk yıllarında halka modern yaşamı aşılamak için sıkça giydiği "fötr şapka" ve "smokin" ile özel gecelerde başvurduğu "dansı" kaymakamlık eğitiminin birer önemli parçası haline getirdi. Ayrıca, bu yeni eğitim modeli, modern kıyafet uyumu, yemek usulü gibi görgü kuralları, çevre, turizm bilinci ve hayvan sevgisiyle desteklendi. Yeni eğitim uygulamasından ilk kez, iki hafta önce kurslarını başarıyla tamamlayan ve atama kararnameleri Çankaya Köşkü'nde bekleyen 56 kaymakam geçti. Görev yerlerine gitmeden önce vals, tango gibi dans dersleri gören, smokin satın alan kaymakamlar, önümüzdeki yıldan itibaren kendilerine demirbaş olarak verilecek fötr şapkayla halkı selamlayacak.

UYMAK İSTEMEYEN GİDER
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemiş, kaymakamlara uygulanan yeni eğitim sistemini, SABAH'a anlattı ve "Cumhuriyet'in kaymakamları Cumhuriyet'e layık bir şekilde yetiştirilecek" dedi. Ecemiş, kadınlarla tokalaşmayan, haremlik selamlık uygulamalar içine giren kaymakamlar için şunları söyledi: "Amacımız bu kaymakamlarımıza çağdaş eğitim vererek bu tür kötü örnekleri ortadan kaldırmak. Şimdi hepsi, yabancı dil bilen, bilgisayar kullanan, teknolojiyi yakından takip eden, görgü kurallarını iyi bilen, dans becerisi olan, toplumla bütünleşebilecek insanlar. Çağdaş kriterlerimize uymayanları kaymakam yapmıyoruz."

İLHAM KAYNAĞIMIZ ATATÜRK
Ecemiş, Atatürk'ün uygarlık hedefine ulaşmak için bu tür düzenlemelerin şart olduğunu ve Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan bu reformların şimdi de sürdürülmesi gerektiğini anlatırken, ilham kaynağı olarak Atatürk'ü gördüklerini söyledi. Ecemiş kendisinin de Atatürk'ü örnek aldığını belirtti: "Ben kaymakamlık kursunu 1966 yılında bitirdim. Mezun olduğum zaman ilk işim Ankara Ulus'a gidip kendime bir fötr şapka almak oldu. 35 liraya almıştım şapkanı. O günden beri kaymakamlık ve valilik dönemlerimde halkı hep fötr şapkayla selamladım. Çünkü Atatürk'ün Cumhuriyet'in 10. yılında çektirdiği fotoğraf gözümün önündeydi. Elindeki silindir şapkayla halkı selamlıyordu."

Muzaffer Ecemiş, "fötr" uygulamasını neden getirdiklerini de şöyle açıkladı: "Nasıl ki, Harp Okulu mezunlarına ilk gün kılıç, tabanca, hakimlere cüppe veriliyorsa biz de kaymakamlarımıza demirbaş olarak fötr şapka, smokin, beyaz gömlek ve siyah ayakkabı vermeyi düşünüyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle bu dönem yapamadık, ama önümüzdeki yıl mutlaka yapacağız, parasını bütçeye koyduracağız. Bunu başarırsak her kaymakama demirbaş olarak bir fötr şapka, smokin, beyaz gömlek ve siyah ayakkabı vereceğiz. Devlet olarak bunu yapabilirsek, hemen kıyafet yönetmeliğini de değiştireceğiz, ondan sonra her kaymakam milli bayramlarda (23 Nisan Ulusal Egemenlik, 19 Mayıs Gençlik ve Spor, 30 Ağustos Zafer, 29 Ekim Cumhuriyet) ve özel gecelerde halkın karşısına smokinle çıkacak, halkı fötr şapkayla selamlayacak. Çünkü mülki idare amirleri tüm topluma örnek olmalı."

Nasıl 'centilmen' oluyorlar
Kadın eli sıkmayan irticacı kaymakamlar bu yeni uygulamayı ateşledi. Kaymamaklık kursunun içeriği değişti. Artık kursta hangi yemekle hangi şarabın içileceği öğretiliyor...

Kaymakan adayları 36 ay sürecek 9 aşamalı uzun bir staja ve kursa tabi tutulduktan sonra göreve getiriliyor. Bu uzun kurs döneminde yurt dışı eğitimden vali ve kaymakam yardımcılığına kadar birçok görev üstleniyorlar. Son dönemde bu görevlere bir de bilgi ve görgü kuralları eklendi. İşte yeni kurallar:

VALS VE TANGO ÖĞRENİYORLAR
Kültür Bakanlığı'nın görevlendirdiği dans öğretmenleri, kaymakam adaylarına, vals ve tango gibi çağdaş dans örneklerini öğretiyor. Kurs programı tamamlanınca, tüm adaylar, baloda bir araya gelerek dans ediyorlar. Dansa yanaşmayan adaylar eleniyor. Ancak ilk uygulamadaki 3'ü kadın 56 kaymakam arasında dansa karşı çıkan olmadı. Böylece, kadınlarla tokalaşmak istemeyen kaymakamlar dönemi sona erdirildi. Dans dersleri sırasında adaylar karşı cinsten partnerlerle çalıştı.

SMOKİNLERİ ÇEKİYORLAR
Bİr genelgeyle zorunlu hale getirilmese de tüm kaymakamlara birer smokin almaları tavsiye edildi. Hatta isteyenlere Beymen'den indirim sağlandı ve her kaymakam adayının smokini oldu. Kaymakamlar milli bayramlarda ve özel gecelerde smokin giyecek.

BALIK BIÇAĞINI TANIYORLAR
Modern yemek kurallarını öğretmek için Dışişleri Bakanlığı Protokol İşleri Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar adaylara ders verdi. Yemek nasıl yenir? Çatal ve kaşık hangi elle tutulur, yemek tabağının hangi tarafında yer alır? Yemek masasına nasıl oturulur? Hangi yemeğe hangi şarap gider. Tüm bu sorulara yanıtlar verildi.

FÖTR ŞAPKA TAKIYORLAR
Kıyafet uyumuna ilişkin derslerde yönetici olarak hangi renklerin tercih edileceği, hangi takım elbisenin hangi gömlek ve kravatla giyileceği, kıyafetle ayakkabı arasındaki uyumun nasıl sağlanacağı konusu öğretildi. Beyaz çorap giymemeleri tavsiye edildi. Giyim konusundaki dersler Beymen'in görevlileri tarafından verildi.

Henüz kaymakamlar için zorunlu hale getirilmedi ancak Müsteşar Ecemiş'e göre, önümüzdeki yıldan itibaren tüm kaymakamlar fötr şapkayla halkı selamlayacak.

DUDAK EGZERSİZİ YAPIYORLAR
Kaymakam adaylarının çağdaş ölçütlere göre yetişmesi için diksiyon ve müzik eğitimi de verildi. Ünlü tiyatro sanatçısı Semih Sergen, diksiyon ve konuşma dersleri verdi.

Devlet Konservatuarı hocalarından nota dersi alan kaymakamlara hem İstiklal Marşı'nı doğru söylemek hem de söyletebilme eğitimi verildi. El hareketleri ve sesleri öğrenen kaymakamlar tek tek 56 kişilik koroya İstiklal Marşı'nı söyletti.

Kaymakamlara verdiği diksiyon dersini SABAH'a anlatan Semih Sergen, zamanın kısa olması nedeniyle eğitimin daha çok 4-8 saatlik konferanslar şeklinde olduğunu söyledi. Bazı kaymakamlarda dudak tembelliği bulunduğunu söyleyen Sergen, "Dudak tembelliğini gidermek için egzersiz yaptırdık. Bu egzersiz köylerde hayvanları ilerletmek, yönlendirmek için kullanılan (bürrt) şeklinde. Dudak tembelliğini gidermek için bu egzersizi yapmalarını istedik" dedi. Semih Sergen, zamanın kısa olması nedeniyle adaylarla birebir ilgilenemediğini, sadece yararlanabilecekleri kaynakları gösterdiklerini ve Türkçe'yi sevme bilinci kazandırmaya çalıştığını anlattı.

SEZER: DÜRÜST OLUN
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 56 kaymakamla birlikte Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti. Cumhuriyet ve Atatürk kaymakamı yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Yücelen, Sezer'den destek istedi. Kaymakam adaylarıyla tanışan Sezer, 56 kaymakamla sohbet ederken, "Doğruluktan ayrılmayın, kanunlara uygun hareket edin. Vatandaşlar arasında ayrım yapmayın, kanunsuzluklara sakın göz yummayın" diye konuştu.

Eğitimin bitiminde 14 Şubat Sevgililer Günü akşamı Jandarma Sosyal Tesislerinde balo düzenlendi. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen eşiyle birlikte baloya katıldı. Kaymakamlar gibi smokin giyerek baloya katılan Yücelen, açılış dansını eşiyle birlikte yaptı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır