kapat
03.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tak valizi koluna herkes uzaya!

Farklı cinsiyet, din ve uluslardan 200 gönüllü uzayda ilk insan kolonisini kuracak. NASA'nın 2050'de hayata geçirmeyi planladığı projenin 'beyniyle' konuştuk
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), yıllardır geri planda tuttuğu bir projeye yeniden hız verdi: Uzay kolonisi... NASA'nın Geliştirilmiş Projeler Merkezi'nde görevli bilim adamları, 2050'te ilk insan kolonisini uzaya göndermek için çalışıyor. Bu kapsamda uzay aracının projesi hazırlandı. Ekibin başında bulunan Profesör Geoffrey Landis'e bu yolculuğun ayrıntılarını sorduk..

* Koloni kaç kişiden oluşacak?

100 kadın ve 100 erkekten oluşan bir grup düşünüyoruz.

* Hangi ülkelerden seçilecek? Din konusunda bir ayırım olcak mı?

Dil, din, kültür açısından çeşitliliği sağlamak istiyoruz. Bu yüzden farklı birçok ülkeden insan seçilecek. Gemide Müslüman da Hıristiyan da Yahudi de olacak.

* Türk gönüller de kabul edilebilir yani...

Gönüllü yolcuların seçilmesine daha yıllar var. Ama Türkiye'den başvuranlar olursa seve seve kabul edileceklerinden eminim.

* Sadece gönüllüleri mi kabul edeceksiniz? Yoksa özel görevliler de olacak mı?

Evet, sadece gönüllüler kabul edilecek. Ama gönüllülerin bu seyahate ilgi duymalarının yanı sıra bir uzay aracını kontrol etmeye yetecek mekanik bilgiye de sahip olması gerekiyor.

* Çocuklar da alınacak mı?

Çocuklar kabul edilmeyecek. Ama yolculuk başladıktan sonra nesli sürdürmek için çocuklar uzay aracında doğacaklar.

* Neden Alpha Centauri yıldız sistemi seçildi?

Çünkü dünyaya en yakın ve gidilebilecek nitelikte olan bir yıldız sistemi.

* Yolcular Alpha Centauri yıldız sistemine yerleşecekler mi? Ya geri dönmek isteyen olursa...

Yerleşebilirler ya da daha uygun bir yıldız sistemine gidebilirler. Gönüllü uzay yolcularının gittikleri gezegenden geri dönebilmeleri için önce orada bir lazer yapmaları gerekecek. Buradan onları bir lazer sistemi gidecekleri yere götürecek. Ancak geri dönebilmeleri için bu lazer sistemini yenilemeleri gerekir. Bu da birkaç yıllarını alacaktır.

* Araç uzayın derinliklerinde kaybolursa ne olacak peki?

O zaman yeni bir yolculuk, yeni bir uzay aracı çalışmaları başlayacak ve bir 100 yıl daha sürecek!

* Böyle bir projenin amacı nedir? Neden dünyadan gitmek gerektiğini söylüyorsunuz?

Araştırma ekibindeki herkes bu konuda farklı görüşlere sahip. Kimileri sadece keşif amacıyla projeye atılıyor. Kimileri ise dünyadan uzakta daha güzel ve iyi bir yaşam kurulabileceğini düşünüyor. Dünyanın sonunun geleceğini ve artık insana yaşam imkanı kalmayacağını düşünenler de var.

* Siz de dünyanın fazla ömrünün kalmadığını mı düşünüyorsunuz?

Bunun çok uzun bir vadede olacağını düşünüyorum. Yüzlerce yıl sonra.. Ama şimdiden yeni bir dünya bulmak zorundayız.

Çocuklarımın gitmesini isterim
Profesör Geoffrey Landis, NASA'nın uzay araçları, roket fırlatma ve ateşleme sistemleri uzmanı. John Glenn Araştırma Merkezi'nde görevli. Daha önce Mars'a gönderilen Pathfinder uzay aracı projesini gerçekleştirdi. 2001 yılında ise Surveyor uzay aracı projesini yürüttü. Güneş ve lazer enerjileriyle çalışan yelkenler, uzay araçları ve enerji sistemleri üzerine çalışıyor. Uzay araçları için alıcılar ve enerji kaynakları geliştiriyor. Uzay kolonisi projesi gerçekleştiğinde belki hayatta olmayacak ama "Eğer çocuklarım uzaya gidecek bu insanlar arasında olursa bundan çok gurur duyardım" diyor...

Kubrick filminden esinlenildi
Halka şeklindeki yaşam ünitelerden oluşan bu uzay aracı ilk olarak Stanley Kubrick'in "A Space Odyssey" adlı bilim kurgu filmi için tasarlanmıştı. Bu spiral tasarım uzayda yer çekimi etkisinin daha kolay sağlanabilmesine olanak tanıyor.

Ne yiyecekler?
Uzay aracının içine seralar kurulacak. Hangi bitkiler yetiştirilecek? Et ihtiyacı nasıl karşılanacak? Bu sorulara henüz net bir yanıt bulamadık. Üzerindeki araştırmalarımız sürüyor.

Ne giyecekler?
Mürettebat ve yolcular uzay giysileri giymek zorunda olmayacak. Uzay aracının içi hayli konforlu, dünyadaki yaşam koşullarını aratmayacak şekilde tasarlandı. Bu yüzden kot pantolon bile giyebilirler.

Nasıl yönetilecekler?
Demokrasİ, komünizm, monarşi?... Koloni küçük bir kasaba kadar. Komplike bir yönetim sistemine gerek yok. Daha sade, bir tür başkanlık sistemi benimsenebilir.

Güvenlik nasıl sağlanacak?
dKoloni üyeleri tamamen kendi kontrollerinde olacak bir sistem kuracaklar. Bir suç işlenirse suçluyu bulmak, cezalandırmak kimin görevi olacak? Buna kendileri karar verecekler. Bir komutan seçebilirler.

Yolculuk ne kadar sürecek?
Uzay aracının Alpha Centauri'ye varması 43 yıl sürecek. Yıldız sistemine yaklaştığında ışık hızının düşürülmesi ve geminin durması ise 100 yıl alacak. Sadece gidiş ve hemen dönüş düşünürsek, yolculuk 200 yılı geçecek.

Burcu YAKAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır