kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kıbrıs'ta birinci raund sonuçları

Kıbrıs'taki barış görüşmelerinin birinci devresi sona erdi. Kimin burnu kanıyor?

Rumlar için görüşme masası, Avrupa Birliği'ne üye olmak için vermek zorunda oldukları son sınavdır. Bu sınavı iki şekilde kazanabilirler: Türkler'le uzlaşmaya varıp adayı birleştirerek. Veya bu mümkün olmadığı takdirde, bunun mümkün olmamasının kabahatini Türk tarafının üzerine yükleyerek.

AB'nin birleşmiş bir adayı tam üye olarak almak, kabul etmek konusuna hiçbir sorunu yoktur. Rumlar bu yıl sonundan önce AB'ye alınmak için gerekli her şeyi yaptı veya yapmakta.

Rum tarafının AB stratejisi
Tek engel adanın bölünmüş olması ve bunun taşıdığı çatışma potansiyelidir. Bir tek bu, Avrupa ülkelerinin Kıbrıs'ın adaylığı konusunda oybirliğine varmasını engelleyebilir. Rumlar için bu engeli aşmanın da yolu var:

Dünyayı, çözüm bulmak için elinden geleni yapmasına rağmen bunun Türkler tarafından engellendiğine ikna etmek. Brüksel, elinden geleni yapmış veya yapmış görünen bir Rum tarafını AB'ye almayarak cezalandırmak istemeyecektir.

Bu nedenle, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, başarısızlığın sorumluluğunun kendilerinde olmadığının bilinmesi Rumlar için çok önemlidir. Bu amaca hizmet etmek için Rumlar görüşme masasına konan bütün belgelerin bir nüshasını Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yetkililerine veriyorlar. Bunlar, tahmin edebileceğiniz gibi, sonunda konuyla birinci derecede ilgili, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere gidiyor.

Rumların mesajı açık: "Biz oyunu açık oynuyoruz. Müzakerelerin başarıya ulaşması için gereken her şeyi yaptığımızın kanıtı olarak da masaya getirdiğimiz bütün önerilerin bir kopyasını size sunuyoruz."

Denktaş kimlerle müzakerede
Ne görüldü bugüne kadar?

Türk tarafının masaya koyduğu önerilerin AB üyeliğinin gerekirdiği, asgari koşullarıyla bir üniter devletin çatısını kurmaya yeterli olmadığı. Diğer bir anlatımla, Türk tarafının önerilerinin kabul edilmesi halinde ortaya bir değil, iki devlet çıkacak. Yaratılan ortak devlet organları Avrupa Birliği üyeliğinin gereklerini yerine getirmekten aciz olacak.

Bundan çıkarılacak sonuç ise bu önerilerin sadece Rumlar değil AB tarafından da kabule şayan olmayacağıdır.

Denktaş ile Klerides arasındaki görüşmeler sanki kapalı kapılar ardında cereyan ediyormuş gibi görünüyor ama ilgili tarafların hepsi, her şeyi biliyor. Denktaş bir anlamda AB ve ABD ile de müzakere ediyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır