kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gerçek amaç

Bir kurban bayramını daha yaşıyoruz.

Kurban bayramıyla birlikte hayvan kesimiyle ilgili artan bir duyarlılıkla karşı karşıyayız. Kimimiz hayvanların kesim yer ve şekline karşı çıkarken kimimiz de bayram nedeniyle yoğun ve çok sayıda hayvanın bir anda kesilmesinin yarattığı vahşet duygusuna karşı çıkıyor.

Dini konuları bilen ve sorumluluk sıfatı olan insanlar, kurbanın koşullar uygun değilse bir zorunluluk olmadığını değişik şekillerde vurguluyorlar. Konuya sadece yoksulların et gereksinimi boyutundan yaklaşmanın gerekli olmadığının da altı çiziliyor. Sadece yoksullara et vermenin bir zorunluluk olmadığı ve her türlü yardımın yapılabileceği özellikle belirtiliyor.

Benim kendi adıma dini açıdan öne sürebileceğim birşey yok. Ama gözlemlediğim bazı somut durumlar var.

AÇLIK VE DOYUMSUZLUK SERGİLENİYOR

Öncelikle her zaman gözlemlediğim ikiyüzlülüğe dikkat çekmek istiyorum. Dini inançları nedeniyle birşeyler yapmak zorunda hisseden ama aslında işin özüyle ilgilenmeyen insanların tutumu beni hep rahatsız ediyor. Kurban kesen ama komşusuna birkaç kilo vermek dışında kendi ve yakınlarını doyurmak dışında başka birşey düşünmeyen insanların sayısı maalesef hiç de az değil.

Açlık ve doyumsuzluk duyguları en üst düzeyde sergileniyor. Biraz vicdan rahatlatılıyor ve karınlar fazlasıyla doyuruluyor.

Aslında ne toplumsal adaletle ne de yoksullarla ilgilenmeyen çok sayıda varlıklı insanın, zekatı dilenciye para verir hale getirmesinin bir farklı yüzünü bu durumda da görüyoruz.

ASIL AMAÇTAN UZAKLAŞILIYOR

Bayramların ve dini görevlerin özünde iyilik yapmak, yardım etmek, affetmek, barışı sağlamak, sevgiyi hissetmek ve nefsi kontrol etmek gibi insanı gereçekten insan yapacak önemli olguların varolduğunu unutuyoruz.

Bir yanıyla gerekenleri yapar gibi görünürken her zamankinden daha fazla açlık, doyumsuzluk ve vahşet sergiliyoruz.

Geçen yıl krizin ilk ayları olması nedeniyle kurban satışlarının gerilediğine tanık olmuştuk. Krizin yaratığı derin yaralara rağmen bu yıl varlıklının da yoksulun da birikmiş duygularını ortaya koyması nedeniyle en kanlı bayramı yaşayacağımız anlaşılıyor.

Kurban kesimiyle ilgili önlemler bu kanlı tabloyu biraz gizleyebilir ama gerçek değişmeyecek.

Bu bayram dönüp biraz kendimize ve duygularımıza bakalım.

Bayramınızı kutluyorum.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır