kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sorular ve cevaplar

Hiç namaz kılmamış bir kişi, ömrü boyunca iyilik yapsa, cennete gider mi?

Elbette girebilir. Allah'ın iradesine kimse ipotek koyamaz. Cenab-ı Hak dilediği kimseleri dilediği gibi cennete koyar.

Tabi konu şu, hiç ibadet etmese de olur mu? Biz Allah'ın kime ne muamele yapacağını bilemeyiz, ama biz ibadetin farz olduğunu söyleriz bir, bir de yapılan hiçbir iyiliğin boşa gitmeyeceğini ifade ederiz. Evet, Cenab-ı Hak hiç kimsenin yaptığı iyiliği zayi etmez. Zilzal Suresinin sonunda "Her kim zerre kadar hayır işlerse onu görür, her kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür" diye buyrulur.

İbadetlerin amacı Allah'a yarar sağlamak değildir. Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Her şey ona muhtaçtır. İbadetlerin sonuçta amacı, yine insanlara fayda sağlamaktır. İnsan namaz kılmakla hem ilahi emri yerine getirecek, hem de kalbi yumuşayacak, iyi insan olacak, insanlara iyilik yapar hale gelecektir.

İşin doğrusu şu, elimizden geldiği kadar veya az da olsa ibadetimizi yapalım, herkese iyilik edelim, kalbimiz, sevgi, merhamet ve şefkatle dolu olsun ve Allah'a sığınalım. Onun affı ve merhameti sınırsızdır.

Şu yanlıştır, ibadetleri ya tam yapmalı veya terk etmelidir. Böyle demek hatadır. Namaz beş vakittir, kılalım, yapamıyor musun? dört vakit kıl, o da mı olmuyor? Üç, iki hatta bir vakit kıl. Onu da yapamıyorsan Cumaları kılmaya da devam et... Ve Allah'a sığın, ona güven. Ama büsbütün ilgiyi kesme.

Adetli iken imam nikahı olur mu?

Evet olur, bir bayan adetli iken imam nikahı yaptırabilir, hiçbir sakıncası yoktur. Bir defa daha tekrarlayalım, bir bayan adetli iken mel'un veya mânen kötü bir varlık değildir. Her zamanki gibi muhterem ve mübarek bir insandır. Sadece adet kanaması vardır, o yüzden biraz rahatsız sayılabilir. Başka hiçbir işine engel hali yoktur.

Birkaç büyük günahım var. Hepsine birden tövbe etsem, günahım af olur mu?

İnsan işlediği günahlardan dolayı ayrı ayrı tövbe edebileceği gibi, hepsine birden de tövbe edebilir. Zaten her zaman günahları ayrı ayrı ifade etmeye gerekte yoktur. Yüce Allah kalplerindekileri bilir. "Yarabbi bütün günahlarımdan tövbe eyledim, affını niyaz ederim" derse, bütün kastettiğiniz ve unuttuğunuz günahlarınız için tövbe etmiş olursunuz.

Af olmasına gelince, yüce Allah herkesin tövbesini kabul eder, günahını af eder. Bunu Kur'an-ı Kerim'de bir çok defa beyan etmiştir. Hatta dilerse, insan tövbe etmese bile yaptığı bir hayırlı işinden dolayı günahlarını affeder. Yalnız müşriklerin günahı tövbe etmeden af olmaz.

Dine, imana küfreden birisinin Allah katındaki yeri nedir?

Dine, imana, Allah'a, Peygambere ve Kur'an'a küfreden kimse, kafir olur, Cehennem ehlinden olur, dinden, imandan, İslam'dan çıkmış olur. Öylesi bir suça ve günaha düşen Müslüman, derhal tövbe etmeli ve bir daha o türlü küfürbazlıklardan uzak durmalıdır. İmanını tazelemeli, yeniden Müslüman olmalıdır. Ancak, bunun için müftülüğe gitmesine gerek yoktur. Kendi kendisine tövbe etmesi yeterlidir.

Esasen, herhangi bir şeye sövüp saymak, seviyeli bir insana yakışmaz. İnsan kendisini kontrol etmelidir. Bir şeye kızıp öfkelenebilir, ama soğukkanlılığını korumasını bilmeli, edep ve terbiyesini muhafaza etmelidir. insan bütün halinde sövüp saymak gibi aşağılık davranışlardan uzak durmalı, her tavrı ile efendiliğini korumalıdır. Sövüp saymalar bazen büyük kavgalara ve cinayetlere yol açabilir. Dolayısıyla temiz olan ağzımıza, o pis lafları layık görmeleyim, ağzımızı temiz tutalım.

Çalıştığım için sabah namazını kılıp çıkıyorum. Diğer vakitleri eve gelince akşam bir arada kılsam olur mu?

İşiniz sizin için mazerettir, rızkınızı kazanmak, çocuklarınızı beslemek için çalışmak zorundasınız. Gündüz namaz kılmanız mümkün olmuyorsa, akşam kılın ve yalnız farzını kılın, Allah'ın rahmetine havale edin... Allah kimseye darlık içinde bir görev yüklemez. Bütün emirler genişlik ve rahatlık içinde yerine getirilir. Zorluk olduğu zaman, kolaylık ilkeleri devreye girer. Sizin için de bu ilke geçerlidir. Dinde zorluk yoktur.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır