kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kimsesiz çocuklara umut ışığı oldular

Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın Mezun Anneler Projesi kapsamında eğitim gören kadınlar, çocuk yuvalarındaki kimsesiz çocuklara annesizliği hissettirmemek için çalışıyor
İçlarindeki çocuk sevgisini sadece dünyaya getirdikleri çocuklarla sınırlı tutmayan anneler, aynı zamanda kimsesiz çocuklara da annelik yapıyor. Gönüllü anneliğin önşartını, kendi çocuklarını yetiştirerek yerine getiren anneler, Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) Mezun Anneler Projesi kapsamında eğitim gördü. Annelerin çocuk duyarlılığını artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen proje İzmir, Gaziantep, Ankara ve Samsun'da da eş zamanlı olarak uygulamaya geçirildi. Gönüllü annelerin kimisi kimya mühendisi, kimisi estetisyen...

MESLEĞİNİ BIRAKTI
2 yıldır gönüllü annelik yapan Öznur Yener, iki erkek çocuk sahibi. AÇEV'in Mezun Anneler Projesi'nde annelik eğitimi aldı. Bir taraftan kendi çocukları ile ilgilenen Yener, diğer taraftan da Bahçelievler'deki Çocuk Esirgeme Yurdu'ndaki okul öncesi çocuklara annelik yapıyor. Asıl mesleği estetisyenlik olan Yener, Mezun Anneler Projesi'nden eğitim aldıktan sonra mesleğini bıraktığını belirterek, "Kendimi bütünüyle çocuklara adadım. Onlarla ilgilendiğim zaman mutlu oluyorum. Söz konusu olan sadece benim çocuklarım değil; kimsesiz çocukları da kendi öz çocuklarım gibi kanıksayabiliyorum" diyor.

Zehra Vural, çocuğu olmadan kimya mühendisi çalışıyordu. İkinci çocuğu doğduktan sonra AÇEV'in Mezun Anneler Projesi'ne katıldı ve Üsküdar'daki Hasan Tan Çocuk Yuvası'nda 3 çocukla ilgilenmeye başladı. Annelik eğitimi almadan önce kendisini çocuk hakkında çok bilgi sahibi biri olarak gördüğünü ifade eden Vural, şunu ekliyor: "Annelik eğitimi aldıktan sonra anladım ki bildiklerim ya eksik ya da yanlış..."

Didem Türker de, Yakacık Yetiştirme Yurdu'nda haftada iki gün 3 kimsesiz çocuğa gönüllü annelik yapıyor. Türker, gördüğü eğitimin yararlarına değinirken şunları anlatıyor: "Diyaloglarımız değişti. Gördüğümüz eğitimin faydaları ailemize, çevremize faydalı olarak yansıdı. Kendi çocuklarımız onlarla kurduğumuz iletişim nedeniyle okulda daha başarılı oldular"

AÇEV"in "Mezun Anneler Projesi" sorumlusu Nur Sucukan, program hakkında şu bilgileri verdi: "Anneler bu eğitimi kendi çocuklarında uygulama koşuluyla bulundukdukları ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri'nde alıyorlar. Anneler kendi çocuklarında başarı kaydettikten sonra eğitime Çocuk Esirgeme Kurumları'ndaki çocuklarla devam ediyorlar. Bunun da süresi 28 hafta. Eğitimlerde sohbetler, disiplin konuları, birebir çalışmalar, zihinsel eğitim programları gerçeleştiriliyor."

AÇEV kurucusu üyesi ve bilimsel danışmanı Prof. Dr. Sevda Bekman da "Anneler boş zamanlarında gelmiyor. Bilinçli olarak ve isteyerek geliyorlar" diyor.

Nebahat KOÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır