kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Perdesiz asla!

Çarşafsız bile uyuyabilen Afrikalı siyahlar için evlerinin güzel görünmesi, yani perde çok önemli. Zorlu Grubu da buradan hareketle 5 yılda Güney Afrika'nın en büyük perde üreticisi oldu
Zorlu Holding bünyesindeki Korteks Tekstil Grubu; ABD, Fransa ve Almanya'dan sonra Güney Afrika'ya da uzandı. Johannesbourg'da kurulan Korteks Afrika, 5 yıl içinde ülkenin en büyük perde üreticisi konumuna ulaştı. Şimdi; yılda 12 milyon metrekare perde üreten Korteks Afrika, yapacağı yeni yatırımlarla 2 yıl içinde 35 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor. Ahmet Nazif Zorlu'yu Güney Afrika'ya yönelten ise, hızla büyüyen ve birkaç yıl içinde yarım milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen devasa pazar... Önümüzdeki Mayıs ayında, yüzde 20'lik kısmını halka açacak Korteks Tekstil Grubu'nun Güney Afrika'dan bir sonraki durağı İran olacak.

HAYIRLI TANIŞMA
Herşey; Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun, Almanya'daki tekstil fuarında Güney Afrikalı bir işadamıyla tanışmasıyla başladı. Holding bünyesindeki Korteks Tekstil; birkaç yıl içinde Güney Afrika'ya ihracat yapar hale geldi. Fakat yüzde 40 oranında gümrük ödeniyordu...

İşte bu noktada, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yatırım yapma projesi doğdu. Aranan 3 şart vardı: Yüksek kâr marjı, güvenilir bir yerel ortak ve devlet güvencesi. Araştırmalar sonucunda görüldü ki; kar marjı yüksekti; çünkü birkaç yıl içinde Afrika'da oluşacak tam yarım milyar dolarlık bir pazar vardı. Ardından; güvenilir ortak sorunu çözüldü. Ahmet Nazif Zorlu, yıllar önce tanıştığı işadamının oğlu Zayd Tayob'la masaya oturdu; anlaşmaya varıldı. Firmanın yüzde 60'ı Zorlu Holding'e, yüzde 40'ı ise Zayd Tayob'a ait olacaktı.

YATIRIM CENNETİ
Son olarak, devlet güvencesi şartı kontrol edildi. Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkeye yatırım yapanlara 3-5 yıl arasında vergi muafiyeti sağlıyordu; toplam 20 yıllık leasing alınabiliyordu. Ayrıca enerji de ucuzdu. Türkiye'de 1 kilovat elektrik 8 sent; Güney Afrika'da ise 1 sentti. Bir başka deyişle Türkiye'de, enerjinin üretim harcamalarındaki payı yüzde 9-10; Güney Afrika'da ise sadece yüzde 0.5. İşçilik ücreti ise kişi başına 120 dolardı; Türkiye'dekinin neredeyse dörtte biri kadar. Bu nedenle işçilik ücretinin, üretim harcamalarındaki payı Türkiye'de yüzde 12'yi bulurken; Güney Afrika'da yüzde 3 oranında kalıyordu. Devlete yapılan sigorta gibi zorunlu ödemenin oranı ise yüzde 1'di.

HEDEF SİYAHLAR
Bu arada; Korteks Afrika'nın hedef kitlesi siyahlar. "Niçin perde?" sorusunun cevabı da; hedef kitlenin nasıl oluştuğunu açıklıyor: "Afrikalı siyahlar; yataklarına çarşaf sermeden, hatta yatakları bile olmadan yatabiliyor. Fakat; evlerinin dışarıdan güzel görünmesini, yani güzel perdelerinin olmasını istiyorlar..."

Şu anda, Korteks Afrika; Johannesbourg'un Pretoria adlı sanayi bölgesindeki ikinci büyük firma. Birinciliği Sun Derland Ridge adındaki bir kozmetik firması elinde bulunduruyor. Fakat Korteks Afrika, 2002'deki ek tesislerle birlikte 18 bin metrekarelik bir alana yayılmayı hedefliyor.

Fabrikada hiç Türk işçi yok, Güney Afrikalı 200 siyah çalışıyor. Yeni yatırımlarla birlikte, bu sayının 400'e çıkabileceği belirtiliyor. Firmada, şu anda Türk yönetici de yok. Çünkü, burada yöneticilik yapabilmek için hem yerel dilleri çok iyi bilmek, hem de pazarı çok iyi tanımak gerekiyor. Bu nedenle Zorlu Holding, alt kadroda tepki yaratmamak amacıyla "gölge idare" modelini tercih etmiş durumda.

Avantajlı ülkeye rağbet
Dünya markalarının cenneti Güney Afrika'nın avantajları nedeniyle 1997'de Korteks Afrika'nın temelleri atıldı. İlk yıl tam 5 milyon metrekare perde üretildi. Firmanın en büyük rakibi Neteks isimli bir perde üreticisiydi. Sahibi ise Polonya asıllı Musevi bir işadamı. Neteks; Korteks'le karşılaşınca rekabeti kızıştırdı. Önce, gümrük oranını yükseltmek istedi. Ardından konteynerlarının önünü kestirdi.

Kıtanın üçüncü büyük üreticisi
Korteks Afrika; şimdi Afrika kıtasında, Kongo altı olarak ifade edilen ülkeler arasında 3 büyük perde üreticisinden biri. Güney Afrika'da ise en büyük perde üreticisi. Ayda 1 milyon; yılda 12 milyon metrekare perde üretiyor. Pazarda yüzde 40'lık paya sahip olan Korteks'in geçen yılki cirosu 10 milyon dolar. Firmanın ürünleri; Güney Afrika'daki tüm ev tekstil satış noktalarına dağıtılıyor. Ayrıca ihracat da yapılıyor.

İran'da 'Taj' markalı üretim
Korteks'in yeni rotası İran. Atlas Pood adlı firmayla, yüzde 50 oranında ortaklık kuran Korteks; Taç Perde'yi "Taj" adıyla satışa sunacak. Orjinal Taç ismi, Şah Rıza Pehlevi'yi çağrıştırdığı için kullanılmayacak. Yönetimde 2 İranlı ve 2 Türk üye olacak. Şirketin başında ise yine Ahmet Nazif Zorlu bulunacak. Korteks, bu fabrikaya 25 milyon dolar yatırım yapıyor. 14 milyon doları İran'dan alınan kredi.

Dilek KANTOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır