kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Almanya'nın Enron skandalı

11.5 milyar dolar borcu olan medya devi Kirch'in siyasi bağlantıları sayesinde bankalardan kredi aldığı ortaya çıktı
Almanya, medya devi Kirch skandalı ile çalkalanıyor. Bankalara, film şirketlerine ve birçok kuruluşa 11.5 milyar dolara yakın borcu olan Kirch Grubu ile ilgili iddialar çok ağır. Kirch'in patronu Leo Kirch'in 1999'da Bavyera Bankası'ndan 690 milyon dolarlık kredi almasına, yakın arkadaşı Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber'in aracı olduğu söyleniyor. 1980'den beri yakın dost olan Kirch ve Stoiber, bu ithamlar karşısında şimdilik sessiz kaldı.

Kirch skandalı, ABD'nin en büyük şirket iflaslarından olan Enron ile özdeşleştiriliyor. Kirch'in, Almanya'nın en büyük bankalarına olan borcu, finans sistemi için de büyük tehlike oluşturuyor. Alman Merkez Bankası Bundesbank, bankalara toplam 5.5 milyar dolar borcu bulunan şirketin büyük tehlike oluşturduğunu açıkça ifade etti.

75 yaşındaki Kirch de artık yolun sonuna geldiğini kabul ediyor. Şirketin krize girmesiyle birlikte Rupert Murdoch gibi medya devlerinin ağzını sulandırmaya başlayan Kirch Grubu, ilk zamanlarda kendi yöntemleriyle kurtulmaya çalıştı. Hatta Almanya Başkanı Gerhard Schröder bankalara, "Kirch'in yabancıların eline geçmesini önleyin" uyarısında bile bulundu. Şimdi ise durum çok farklı. 47 yıl önce kurduğu şirketini zirveye taşıyan Leo Kirch, teslim bayrağını çektiğiniadeta şu sözlerle gösterdi: "Kurtulmak için gerekiyorsa tüm şirketlerimi, hisselerimi Murdoch'a satabilirim."

Leo Kirch'in iş yaşamındaki başarı öyküsünü Fransız gazetesi La Liberation şöle anlatıyor: "İşlerini her zaman mümkün olan en büyük şeffaflıkla gerçekleştirmeye alışmış olan Kirch, dünya çapında bir haberleşme-iletişim şirketi kurmayı hayal ediyordu. Karizması sayesinde politikacı ve bankerlerin arkadaşlığını kazanmasını bildi. Ve zekasını, özelleşmiş bir sektörde kullanarak gittikçe büyüdü. Kirch'in hedefi yayın haklarını satın alarak dev olmaktı...

Her şey 1956'da başladı. Würzburg bölgesinde doğmuş bir muslukçunun oğluydu. Çok parlak bir zekaya sahipti. Sinemaya karşı büyük bir tutkusu vardı. Karısına, Federico Fellini'nin sahibi olduğu La Strada'nın yayın haklarını satın alması için tam 25 bin mark verdi. Daha sonra da yayın haklarını televizyon kanallarına sattı. Özel televizyon kanallarının olmadığı bir dönemde büyük bir piyasa yakalamış oldu.

Kanalların acilen yeni programlara ihtiyaçları vardı. İşte burada sahneye Leo Kirch çıktı. TV'leri yeni programlarla beslememekle tehdit ederek sektörde terör estirdi. Birkaç yıl içinde Kirch ekranların kralı haline geldi.

Yayın hakları kralı
Alman medya devi, 2002 ve 2006 yıllarında yapılacak Dünya Futbol Şampiyonaları'nın yayın haklarını 1996 yılında 1.5 milyar pound'a satın aldı. Kirch, bunun yanı sıra Formula 1 yayın haklarını da 1.6 milyar dolara satın aldı. Alman Kirch Grubu SAT 1 televizyonunun yüzde 10.4'üne, PRO 7'nin yüzde 8.1'ine, Bild ve Die Welt'in yüzde 40.3'üne ve İngiliz British Sky Broadcasting'in yüzde 22'sine sahip. Kirch Grubu, ayrıca prodüksiyon şirketi, şifreli yayın kanalı ve film lisans haklarına da sahip. İflasın eşiğine gelen grubun elinde Formula 1 yayın haklarının yüzde 58'i bulunuyor. Yine yayın haklarının yüzde 25'ine sahip Bernie Ecclestone, Kirch'e payını satmak için 690 milyon dolar önerdi. Kirch'in tek kurtuluş yolu olarak Formula 1 yayın haklarını elinden çıkarması gösteriliyor...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır