kapat
26.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Denktaş, AB'ye veryansın etti

KKTC Cumhurbaşkanı, İtalyan Limes dergisine Rumlar'ın İngiltere ve ABD'nin baskısıyla Avrupa Birliği'ne gireceğini ve yakında savaş çıkabileceğini söyledi
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum lider Glafkos Klerides, Haziran ayına kadar devam edecek diyaloglar boyunca basına konuşmayacakları yönünde el sıkışmıştı. Bayram öncesi 13'üncü görüşmesini yapan iki lider, toplantılar sonunda gazetecilere "içeride" konuşulanlarla ilgili tek kelime bilgi vermiyordu. Denktaş bu yasağa karşın bugün piyasaya çıkan İtalyan Limes dergisine son gelişmeleri değerlendirdi. Klerides derginin röportaj teklifine "Hayır" derken, Denktaş, Rum tarafının siyasi oyunlarını Limes aracılığıyla Avrupa'ya anlattı:

Rumlar, bizi AB'ye azınlık gibi gösterecek
Bizim için önemli olan Kıbrıs sorununu içimizde çözmektir. AB ise adanın tek sorununun AB'ye girmek problemiymiş gibi gösteriyor. Bu nedenle Rum tarafı, bizle uzlaşmaya yanaşmıyor. İhtiyaçları da yok. Bizi, AB'ye bir azınlık gibi göstererek hile ile tüm adayı Avrupa'ya taşıyabilecekledini ve dünyayı kandırabileceklerini biliyorlar.

İngiltere, ulusal çıkarı için Rumlar'ı tutuyor
Avrupa şimdiden adanın tamamen Kıbrıs Rumları'nın olduğuna ve hükümetin de Rum hükümeti olduğuna karar verdi. 1960 anlaşmasına göre ada, Yunanistan ve Türkiye'nin üyesi olmadığı bir organizasyona üye olamaz. Bu anlaşmanın garantör ülkelerinden biri olan İngiltere de bunu biliyor. Buna rağmen İngiltere, Rumlar'a AB'ye girmeleri için cesaret veriyor ve bu yönde baskı yapıyor. İngiltere bunu ulusal çıkarları için yapıyor. Adadaki kendi askeri üslerini olası bir Rum terörizminden korumak için böyle davranıyor.

Ankara'nın AB üyeliğini Yunanistan engelliyor
Görüştüğüm bir Alman diplomat, samimi bir şekilde "Yunanistan, bütün bu engelleri Türkiye'nin AB'ye girmesini önlemek için yaratıyor" dedi. Ardından da aynı samimiyetle "Bunu Atina yapmasaydı, zaten biz (Almanya) yapacaktık. Ankara'yı kendi üyemiz gibi kabul etmeye hazır değiliz" diye devam etti.

Rumlar'ın kanında saldırganlık var
Bİz, kuzeydeki durumumuzu korumak zorundayız. Rumlar, bizim egemen bir ülke olarak bunu yapmamıza izin vermiyorlar. Biz, "güvenlik konusunda" kendi egemenliğimizi istiyoruz. Bize yeniden saldıracakları zaman, ki bu onların kanında var, biz bunun bir ülkenin başka bir ülkeye saldırısı olduğunu söyleyebiliriz.

Bir çatışmaya doğru ilerliyoruz
Sonuçta Rumlar AB'ye girecek. Yeşil Hat da Avrupa'nın sınırı olacak. Sınırı kim koruyacak? Rumlar... Tüm adayı ele geçirmek için sınırda bizim ve Türk askerleriyle problem yaratacaklar. Tüm bunlar, çok ağır bir krize neden olabilir. Kimse, Rumlar'a bir şey söyleyemeyecek. Çünkü Rumlar'ın cevabı; "Bize Kıbrıs'ın hükümeti olduğumuzu siz söylemediniz mi? Biz size ülkemiz işgal altında demedik mi? Görevimiz işgali kaldırmak değil mi?" olacaktır. Rumlar, adadaki Türk varlığından kurtulmak için bu krizi istiyor. Dosdoğru bir çatışmaya doğru gittiğimizi görüyorum.

Amerika, Yunan lobisini kaybetmek istemiyor
Dünya KKTC'yi, İngiltere adadaki askerlerini korumak istediği, ABD de Yunan lobisini kaybetmek istemediği için tanımıyor. İki ülke, Rumlar'a "Olaylar sizin istediğiniz gibi çözülecek" sözünü verdi. Kıbrıs'ta tek ülke, KKTC'nin de illegal olduğuna çoktan karar verildi. BM'deki sandalyemiz, Rumlar'ın silah zoruyla elimizden alındı.

Yasemin TAŞKIN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır