kapat
18.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Takımların borsaya gelişi de olaylı

Ekonomik krizden dolayı borsada bir yıldan fazla durmuş olan halka arzları, futbol takımları yeniden hareketlendirdi. Performansını kanıtlamış mevcut klasik hisse senetlerine dahi talep azalmışken Galatasaray ve Beşiktaş'ın halka arz ettiği hisse senetleri adeta kapışıldı. Arzın birkaç katı talep geldi.

Futbol kulüplerinin hisselerine bu talep sevindirici. Çünkü borsaya hiç girmemiş olan futbolseverleri hisse senedi yatırımcısı yaptı. Bu kitlenin, 'bugün olmasa bile birgün başka bir hisse senedine ulaşırlar' umudu sermaye piyasasında hep olacak.

Takımların ilk kez halka açılması bu piyasaya yeni yatırımcı ve yeni bir hareket getirdi. Artık Galatasaray'ın 10 milyon, Beşiktaş'ın 6 milyon dolayındaki taraftarının bir gözü de borsada olacak. Maçlardaki heyecan bir ölçüde borsaya da yansıyacak.

Ancak, kulüp hisselerinin borsa işlemleri olaylı olacağa benziyor. Çünkü son günlerde bu kulüpler hakkında vergi soruşturması ortaya atıldı. Futbolcu transferlerini düşük bedelle göstererek Galatasaray'ın, 10 trilyonlarla ifade edilen vergiden kaçındığı için hakkında soruşturma başlatıldığı yazılıyor. Eğer Maliye Bakanlığı mahkemeye giderse Galatasaray Kulübü dava edilen vergi alacağına, karşılık ayırmak zorunda kalacak. Bu da sermaye piyasasının kuralı. Halka açık şirketler hakkında herhangi bir maddi tazminatı gerektiren dava açıldığında ya da kıdem tazminatı ve vergi yükümlülüğünde olduğu gibi şirket veya kurum bunun karşılığını önceden ayırır.

Böyle bir karşılık ayrılması durumunda kulübün ortada kârı filan kalmayacak. Bu da Galatasaray'ın borsa yarışına olaylı başlamasına, borsanın da futbol kulüplerinin halka açılmasından beklenen yararı elde edememesi anlamına geliyor. Karşılık ayırmamak ve bu konuda ayrımcılık talep etmek hem sermaye pisasası kurullarına aykırı hem de spor ahlakına aykırı. Sermaye Piyasa Kurulu kendi dünyasının kurallarını ayrım gözetmeden futbol kulüplerine de uygulayabilmeli. Futbol ayrı sermaya piyasası ayrı...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır