kapat
18.02.2002
 SON DAKÝKA
 EDÝTÖR
 YAZARLAR
 HABER ÝNDEKS
banner
 EKONOMÝ
 FÝNANS
 MARKET
banner
 TÜRKÝYE
 DÜNYA
 POLÝTÝKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZÝN
 SAÐLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ÝNANÇ
 ANKETLER
 ÞAMDAN
 DÝYET
 TATLILAR
 CÝNSELLÝK
 PAZAR SABAH
 KÝTAP
 SÝNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARÝH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODÝ
 ASTROLOJÝ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFÝK
 ÞANS&OYUN
 ACÝL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARÞÝV
 

Yiyelim, sevilelim

Badem heyecanlandýrýr, hurma iþveyi artýrýr, incir zaten Adem'le Havva'ya kostüm olan yapraðýndan bu yana hep afrodizyaktýr. Afrodit yemeklerini merak ediyorsanýz okuyun
Tam bir Þubat ayýný daha geride býraktýk, üstelik bu sene araþtýrmacý basýn "Nazým Hikmet ve Kadýnlarý" dizileri ile Sevgililer Günü kontenjanýný istiap haddine kadar kullandý diye için için seviniyordum, kadýn okuyuculardan tepkiler geldi. "Þubat'ýn 14'ünü idrak ettiðimizin farkýnda deðil misin?" diye hesap sordular. Peki ama ne yapabilirim olan oldu, üstünden de bir hafta geçti neredeyse dediysem de fayda etmedi. Anma yazýsý olsun öyle ise dediler... Bu kutlama ve anma yazýlarý zordur. Her halžkârda 'birini' sevindireyim derken, 'ikisini' celallendirmek mukadderdir. Ne var ki okuyucu da velinimet. Ýþte, bu ruh hali içinde kývranýrken Sevgililer Günü anma yazýsýný hasredebileceðimiz mutena bir eser geçti elimize. Her derde deva "Afrodit", Isabel Allende tarafýndan yazýlmýþ.

ÖZENLE ALINIR!

"Afrodizyak Yazýlar, Afrodizyak Yemekler". Kim bilir belki bu yazýlardan medet umanlar, 14 Þubat'tan sonra da alestadýr, naklediyorum. Bakýn manavda, kuruyemiþçide gördüðünüz yiyeceklerde ne marifetler var Isabel Haným anlatýyor:

Badem: Mitolojide badem, Tanrýça Kybele'nin vücudundan çýkar. Badem, süt, bal... Binbir Gece Masallarý ile Neþideler Neþidesi'ni akla getirmiyor mu? Badem, tutku ve bereketle ilintilidir; Ýtalya'da þifa niyetine ve aþk uyarýcýsý olarak kullanýlýrmýþ, belki de yemekten önce kokteylin yanýnda çerez olarak badem ikram etme adeti de oradan geliyordur. Ýnsanýn içine iþleyen, sürekli, kimi zaman da hafifçe acý olan kokusunun kadýnlarý heyecanlandýrdýðýna inanýlýr, bu yüzden de kremlerin, sabunlarýn ve masaj losyonlarýnýn içinde büyük bir zevkle kullanýlýr.

Hurma: O kadar çok vitamin ve kalori içerir ki, bir avuç dolusu hurma, eksiksiz bir yemeðe bedeldir; enerji verir, erkeklik gücünü ve kadýnlarda iþveyi artýrýr; bu özellikler de, çöllerdeki deve kervanlarýnýn heybelerinden hiçbir zaman eksik edilmeyen hurmanýn, Afrika ve Ortadoðu'da diyetlerin ana malzemelerinden biri olmasý için yeter de artar bile. Hurma aðacýnýn en tepesinin mayalanmýþ özsuyundan, palmiye þarabý denilen bir de afrodizyak içki yapýlýr.

Ýncir: Eski Yunanistan'da bu meyve, bereket ve fiziksel aþkla ilintili olan kutsal besinlerden biriydi. Çin'de niþanlýlara hediye edilirdi; Avrupa'da da biçimi ve rengi nedeniyle afrodizyak olarak kabul edilir.

Nar: Avrupa'ya Arap istilasýyla birlikte girmiþtir. Doðu'daki bazý erotik metinlerde ona afrodizyak erdemler yakýþtýrýlýr ve bereket seremonileriyle baðdaþtýrýlýr; düðün törenlerinde, týpký Batý'da pirinç kullanýlmasý gibi nar taneleri atma geleneði de buradan gelir. Eski Yunanistan'daki Dionysos kutlamalarýnda, üzüm ve incirle birlikte törensel bir meyve olarak yer alýrdý.

Üzüm: Orjin olma iddiasýndaki hiçbir eðlence üzümsüz olmaz: Zevkle, bereketle, Dionysos'la, Priapos'la ve tüm geleneklerde ne kadar neþeli tavrý varsa hepsiyle ilintili bir meyvedir, çünkü üzümden þarap yapýlýr, þarapsýz herhangi bir alem yapma çabasý da ortak bir can sýkýntýsýna dönüþür.

Nasýl, iþe yaradý mý? Dahasý da var. Ama yerimiz bu kadar. Bizden aktarmasý. Ne demiþler. Elçiye zeval olmaz.

Aþka gerçek davet iþte bu!

Bir ara sözünü etmiþtik W. Pasini'nin kitabýndan: "Aþk ve Yemek". Kitabýn giriþinde soruyor yazar: "Nedir beslenmeyle, cinsellik arasýndaki bu anlaþýlmaz bað? Neden oburluk ve þehvet, ten günahlarý sýralamasýnda kafa kafaya geliyor?"

Devamý geliyor: "Besin ve cinsellik sadece kafamýzda birbirlerine kavuþmazlar, ayný zamanda kalbimizde ve midemizde de kavuþur. Kant, duyu düzeyleri arasýnda bir ayrým yapmayý denedi. Ona göre tat ve koku beþ duyunun en az asil olanlarý, çünkü akýlla kontrol altýna almak çok zor."

Belki de haklý. Ýnsanlýðýn besinsel ve cinsel tarihi, cinsellikle besin arasýndaki bu karþýlaþmalarla dolu." Nasýl, tam bir Sevgililer Günü anma temasý deðil mi?

Bir de þuna kulak verin: "Meksikalý Tita'nýn günlerini geçirmek için yemek piþirmekten baþka iþi yoktur. Annesi, taliplerinden birinin verdiði gülleri çöpe attýðý zaman, acýsýný keyfe dönüþtürmek için yeni bir yemek icat etme yolunu bulur: Gül yapraklý býldýrcýn. Öyle bir þefkatle hazýrlar ki, yemek aþka gerçek bir davet haline gelir ve delice bir tutkuya kapýlan kýzkardeþlerinden biri, bir askerle birlikte kaçar."

Ýþte, size hayatý güzelleþtirmenin bir yolu daha...

Þefin tabaðý
Bu hafta Isabel Allende'nin tarif eAllende'den ateþi yükselten bir tarifttiði sosu gecikmiþ bir 14 Þubat temasý olarak seçtim:

Deniz Ürünleri Sosu

Malzeme
1 fincan haþlanmýþ midye

1 fincan sebze suyu yarým fincan kýyýlmýþ soðan

3 kaþýk sývý yað

1 diþ dövülmüþ sarýmsak

2 kaþýk domates salçasý

1 çekilmiþ konserve kýrmýzý biber

1 kaþýk mýsýr unu yarým limonun rendelenmiþ kabuðu ve suyu biberiye ve kýyýlmýþ maydanoz tuz tane karabiber

Deniz taraðý ve daha baþka kabuklu deniz hayvanlarýyla da yapýlabilir. Bu sos, balýklar, hamur iþleri, kokulu otlarla yapýlmýþ omlet ve sebzeli paylar ya da suflelerle birlikte kullanýlýr. Mýsýr unu ve tuz dýþýnda tüm malzemeler afrodizyaktýr! Sonuçlarýný bilerek ikram edin!

Hazýrlanýþý
Soðan ve sarmýsaðý yaðda kavurun. Domates ve kýrmýzý biberi katýn. Mýsýr ununu sebze suyuyla sulandýrýp öncekilere katýn. Midyeleri, biberiyeyi, maydanozu, limonun rendelenmiþ kabuðunu ve suyunu ekleyin; tuz ve tane karabiberi de koyun. Lezzetlerin birbirine sinmesi için 10 dakika kýsýk ateþte piþirin.



<< Geri dön Yazýcýya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr