Çingeneyim ama sakladım
İlahi kasediyle tartışma yaratan Serpil Özkasap'ın Emine Şenlikoğlu'nun yazdığı 'Çingene' isimli romanın baş kahramanı olduğu ortaya çıktı
Serpil Özkasap'ı, "Hazan-Ölüm" adlı ilahi kasediyle tanıdık... Bir ilki gerçekleştiren Özkasap, 'talk show'lara çıkıp kasedindeki ilahileri okudu; ardından 'Kadın sesi haram mı?' tartışmaları bir kez daha başladı. Özkasap tepkileri, "Kadın sesinin haram olmadığını öğrendim. Ve hayatımı garanti altına almak, bir ev sahibi olmak için kaset çıkarttım" diyerek göğüsledi.
Kamuoyunun üç ay önce tanıdığı Özkasap, aslında Emine Şenlikoğlu'nun 6 yıl önce yazdığı 'Çingene' adlı kitabının kahramanıymış.
İzmir Tepecik'te, genelevin bir üst sokağında hayata gözlerini açan ve "33 yaşına kadar toplumsal baskı ve dışlanma yüzünden çingene olduğunu saklayan" Özkasap, roman gibi hayatını SABAH'a anlattı:
HERKESTEN SAKLADIM
* Evet, Çingene romanında benim hayatım anlatılıyor. Çünkü ben anne tarafından çingeneyim. 1995 yılında eşimin alkol sorunu nedeniyle 17 yıllık evliliğim bitti. O dönem Emine Şenlikoğlu ile görüşüyordum. Kendisinden yardım istedim. Onun daveti üzerine İstanbul'a geldim. Hayat öykümü ilginç buldu ve yazmaya karar verdi. Çingene romanı böyle ortaya çıktı.
* Ben de birçok çingene gibi kökenimi yıllarca, hatta 33 yaşıma kadar sakladım. İslami kesimin içinden geldiğim için, bir gün Arapça öğreten bir hocaya "Hocam, çingeneler Müslüman olabilir mi?" diye sordum. Hoca'nın "Hayır onlar asla Müslüman olamaz!" demesi üzerine "Dindar bir çingene olduğumu ve İslamiyet'in hiç kimsenin tekelinde olmadığını söyledim. Buna benzer birçok olay yaşamamın ardından o hoca bardağı taşıran son damla oldu. Bu olaydan sonra artık çingene olduğumu saklamadım.
ÇİNGENE HAYATI ZOR
* Bir genelevin üst sokağında dünyaya gelmişim. Babam 'Kasap Ali' olarak bilinen ve çoğu zaman 'içerde' olan biriydi. Annem ile genelevde çalışan kadınların çocuklarına bakarak hayatımızı kazanıyorduk. Çingene bir çevrenin içinde büyüdüm. Türkiye'de birçok insan ekonomik sıkıntı çekiyor ama çingenelerin hayatında çok farklı zorluklar var.
* 'Çingene' benim yaşadıklarımla birlikte, tüm çingenelerin yaşadığı zorlukları da anlatıyor. Kitaptaki Sema benim en yakın arkadaşımdı, aynı semtte otururduk. Mehmet'e aşık oldu. Mehmet de onu çok sevdi. Hatta onunla evlenebilmek için çingene olmanın yollarını arayacak kadar çok sevdi. Mehmet'in ailesi evlenmelerine karşı çıktı. Mehmet önce kimseyle konuşmamaya başladı. Sonra da aklını kaybetti.
ŞÖHRET VAR PARA YOK!..
"Bugün kaset satışım 25 bin civarında. Hayatımda değişen hiçbir şey yok. Temel ihtiyaçlarımı yine yakın dostlarım ve arkadaşlarım karşılıyor. Adım, şöhretim var ama, param yok anlayacağınız. Kaseti çıkaran şirketime ayrılmak istediğimi söylüyorum ama kabul etmiyorlar. Hiç kimseyle ömür boyu sözleşme imzalamamaya söz verirsem anlaşmayı iptal edebileceklerini söylüyorlar."
Alper URUŞ
|