kapat
27.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Merkez Bankası genelge ile kararnameyi yok etti

Hiç öyle şey olur mu demeyin, bal gibi oldu. Bakanlar Kurulu, bir kararname ile "İthalatta Alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu"nu, yürürlükten kaldırdı. Aradan altı ay geçti. Merkez Bankası, bir genelge yayınlandı ve kaldırılan bu fonun tahsil edilmeye devam olunacağını açıkladı!.. İster inanın, ister inanmayın, böyle bir uygulama oldu ve halen devam ediyor.

Olayın ayrıntılarını açıklamak için, sizleri fazla rakama ve kararnameye de boğmadan, bazı Resmi Gazeteleri, yasa ve kararnameleri, kısaca özetlemek gerekiyor.

1- Yaklaşık 14 yıl önce, bir kararname ile "Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta" yüzde 6 oranında, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) alınması öngörüldü (Bkz. 7 Haziran 1988 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 88/12944 sayılı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar, Madde 3/d). Bu kararname ile de fon uygulaması başladı.

2- Aradan 13 yıl geçti ve 12 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2001/2698 sayılı Kararname ile "Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar ile Ek ve Değişiklikleri" 1 Ocak 2002'den itibaren yürürlükten kaldırıldı (Bkz. 2001/2698 Sayılı Kararnamenin Eki Karar Md.4). Hemen belirtelim, bu fona yönelik sert eleştiri ve tepkiler, yürürlükten kaldırılmasının başlıca nedeniydi...

3- T.C. Merkez Bankası da 31 Aralık 2001 Tarih ve 2001/4 sayılı KKDF Genelgesi ile bir duyuru yaparak; KKDF kesintilerinin, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan 88/12944 sayılı karar hükümlerine göre, tahsil edilmeye devam olunması gerektiğini açıkladı.

Ne olacak şimdi?
Yukarıda da belirtildiği gibi, 12 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3 Temmuz 2001 tarih ve 2698 sayılı kararname ile ithalatta alınan KKDF 1 Ocak 2002'den itibaren yürürlükten kaldırıldı. Buna rağmen, Merkez Bankası, bir genelge ile kararnameyi yok varsayıyor. Böyle olunca da, 1 Ocak 2002'den bu yana "Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta" yüzde 6 KKDF alınmaya devam ediliyor.

Türkiye son yıllarda garip bir ülke oldu. Anayasa'nın 73. maddesinin açık hükmüne rağmen, tebliğlerle ya da genelgelerle vergi, fon ve benzeri mali yükümlülükler getirilmeye başladı.

Yargı bunları tek tek iptal ediyor, bitmiyor öbür yandan yenisi getiriliyor. Vatandaş da, işadamı da ne yapacağını şaşırıyor.

İthalatta alınan KKDF'de bunlardan biri. Şu aşamada, birilerinin bu işe müdahale etmesi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılan fonun, aradan altı ay geçtikten sonra, bir genelge ile geri getirilemeyeceğini açıklaması daha da ötesi, bu işe "dur" demesi gerekiyor...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır