kapat
27.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Affedilenlere de aklanma fırsatı

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı af yasasıyla hem yeni tahliyeler olacak, hem de affedilen sanıklara yargılanma hakkı tanınacak
Anayasa Mahkemesi'nin 4616 sayılı Şartlı Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Yasa'nın bazı maddelerini iptal etmesinden sonra, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni tasarı, hem af kapsamını genişletecek, hem de affa uğrayanlara "aklanmak için yargılanma" hakkı tanıyacak.

Anayasa Mahkemesi, yasanın birinci maddesinin 2, 4 ve 9'ncu bentlerinin bazı bölümlerini iptal etmiş, iptal kararı ile doğacak hukuksal boşluğun giderilmesi için de 6 ay süre tanımıştı. Süre, 27 Nisan'da doluyor.

ÜNLÜLER NE YAPACAK?
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan yasa taslağı, yeni tahliyeler için cezaevi kapısını açarken, affedilenlere kendilerini aklama olanağı da tanıyor. Buna göre, davası 4616 sayılı yasaya göre davası ertelenen kişi 3 ay içinde mahkemeye başvurarak hakkındaki dava veya soruşturmaya devam edilmesini isteyebilecek. Sanık bu davada beraat ederse aklanmış olacak; ceza alırsa da aftan yararlanarak cezaevine girmeyecek. Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda gözler, kamuoyunun ilgiyle izlediği ancak yasa gereği ertelenen davaların sanıklarına çevrildi. Meclis'in "koltuk davası"nda yargılanan eski Meclis Başkanı Mustafa Kalemli, TCK'nın 159'uncu maddesi ve BİT operasyonu nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmalar ertelenen Tayyip Erdoğan, Beyaz Enerji davasında yargılanan bürokratlar, Halk Bankası eski Genel Müdürü Yenal Ansen, "Kayıp Silahlar"dan yargılanan Korkut Eken gibi ünlü sanıkların "aklanma" hakkından yararlanıp yararlanmayacağı merakla bekleniyor.

KAÇAKLARA 3 AY SÜRE
Tasarı, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 1 ay içinde teslim olmayarak af hakkını kaybedenlere de yeni bir fırsat getiriyor. Buna göre, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firar halinde olanlar, taslağın yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde teslim olurlarsa aftan yararlanabilecekler.

TECİMER'E DE AF KAPISI
Bu düzenlemeden 4.5 yıllık hapis cezası bulunan Ayşegül Tecimer de yararlanabilecek. Tecimer, Amasya Beyazıt Kütüphanesi'nden "altın varaklı el yazması Kur-an çalınması"na karıştığı gerekçesiyle 4.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tarihi eser kaçakçılığı kapsamdışı olmasına rağmen Tecimer'in mahkum olduğu "hırsızlık malını başka bir yere kaldırmak" suçu af kapsamında idi. Ancak Tecimer, 1 ay içinde teslim olmadığı için affedilememişti. Tecimer, yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde teslim olursa cezaevine girmeyecek.

KIRCI'NIN ÇEKTİĞİ CEZA YETERLİ OLACAK!
10 yıllık indirimin çekilecek cezadan indirilmesiyle Bahçelievler Katliamı'ndan 7 idam cezası alan Haluk Kırcı bu suçtan tahliye olabilecek.

Anayasa Mahkemesi, yasanın "10 yıllık indirimin toplam hükümlülük süresinden yapılacağı" şeklindeki düzenlemesini iptal etmişti. Taslakta, 10 yıllık indirimin toplam hükümlülük süresinden değil de, "çekmeleri gereken cezadan" yapılacağı esası getiriliyor.

Eski düzenlemede 20 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün 10 yıllık indirimden yararlanması şu yöntemle yapılıyordu: Önce toplam hükümlülük süresi olan 20 yıldan 10 yıl indiriliyordu. Böylece geriye kalan 10 yıl üzerinden infaz Yasası'na göre cezanın 5'te 2'sini, yani 4 yıllık cezayı çeken hükümlü tahliye ediliyordu. Taslaktaki düzenlemeye göre ise, 10 yıllık indirim 20 yılın 5'te 2'si üzerinden, yani 8 yıl üzerinden yapılacak. Bu durumda hükümlü hemen tahliye edilecek.

Taslağa göre, 36 yıl hapis cezası almış hükümlülerden 8 yılını dolduranlar tahliye edilecek. Bu yöntemle cezaevlerinden çok sayıda hükümlü tahliye edilecek.

KIRCI'YA DA AF
Bu hükümden 7 TİP'linin öldürüldüğü "Bahçelievler katliamı" hükümlüsü Haluk Kırcı da yararlanacak. Kırcı, her cinayet için aldığı 7 idam cezası, 1991'de çıkan "şartlı tahliye" yasası ile 10'ar yıldan toplam 70 yıl oldu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hükme göre, Kırcı'ya 70 yıldan 10 yıl indirim yapılırken, yeni düzenleme ile Ceza İnfaz Kanunu'na göre yatması gereken süre olan 36 yıldan 10 yıl indirilecek. Bu indirimden de İnfaz Yasası gereği yarısını yatacak olan Kırcı 13 yıl hapis cezasını yattığı için tahliye olabilecek. Ancak Kırcı'nın Susurluk davasından aldığı 4 yıllık ceza af kapsamına girmiyor.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır