kapat
27.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte isyanın nedeni!

Emlak vergisindeki adaletsizliğe Hüsrev Gerede Caddesi tam bir örnek oldu. Caddenin Beşiktaş tarafındaki binalar için metrekare fiyatı 280 milyon lira, Şişli tarafındakiler için ise 2.5 milyar lira ilan edildi
18 milyon ev sahibini isyan ettiren Emlak Vergisi'ndeki adaletsizliğin en çarpıcı örneği İstanbul Şişli'de yaşanıyor. İki ilçe belediyesinin sınır olduğu Hüsrev Gerede Caddesi'ndeki karşılıklı iki daire arasında tam 7 kat adaletsiz vergi tabanı belirlendi. Buna göre, aralarında 8 metre mesafe olan iki apartmandan birinde vergiye esas metrekare birim fiyatı 280 milyon lira iken, diğerinde tam 2.5 milyar lira. Sonuçta 140 metrekarelik bina için ödenen vergi miktarı da Beşiktaş tarafında 106 milyon lira iken, Şişli tarafında 728 milyon lira olarak hesaplanıyor.

Adaletsiz oranları öğrenen ev sahipleri ise "Buna nasıl rıza gösteririz, bu vatandaşı aptal yerine koymaktan başka bir şey değil" diyor.

FARKI SADECE FİYATI
Teşvikiye'den Beşiktaş'a inen Hüsrev Gerede caddesinin iki tarafında hemen hemen aynı dönemde yapılmış ve aynı malzemelerin kullanıldığı apartmanlar dizili. Ancak Cadde'nin sağ tarafındaki apartmanlar Beşiktaş, sol tarafındakiler ise Şişli Belediyesi'nin sınırları içinde yer alıyor. Aralarında sadece 8 metre mesafe olan evlerin asgari vergi değerleri arasındaki uçurum da büyük. Yeni beyan döneminde Beşiktaş Belediyesi, arsa metrekare fiyatını 280 milyon lira olarak açıkladı. Şişli Belediyesi ise aynı caddede yer alan ama kendi sınırları içine giren tarafta arsa metrekare fiyatını 2.5 milyar olarak ilan etti.

Buna göre birbirine komşu olan ve 140 metre kare genişliğindeki iki konutun asgari vergi değeri ve ödeyecekleri vergi şöyle hesaplanıyor:

Beşiktaş'taki konutun asgari beyan değeri 53 milyar lira olacak. Bu evin sahibi ise devlete (binde 2) 106 milyon lira emlak vergisi ödeyecek.

Şişli belediyesine bağlı konutun asgari emlak vergi değeri ise, arsa metrekare fiyatlarının aşırı yükseltilmesi nedeniyle 364 milyar lira olacak. Bu evin sahibi ise devlete 728 milyon lira ödeyecek.

Büyük adaletsizliğin yaşandığı caddedeki apartman sakinlerinin hiç biri bu hesaba akıl sır erdiremiyor.

EMLAKÇILAR ODASININ YORUMU NE?

Arsa değer tespitini belediyeler yapmasın
Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş: "Değerleri belediyeler belirlediği sürece böyle sorunlar çıkar. Çünkü belediyeler oy potansiyellerinin yüksek olduğu yerlerde düşük birim fiyat, oy potansiyelinin az olduğu yerlerde ise yüksek fiyat uygulayabilirler. Bunun dışında belediyeler, istimlak yaparken en az bu limitleri uygulamak zorundadırlar. Bu noktada da insanın aklına farklı şeyler gelebilir. Örneğin, gecekondu mahallesinin fiyatı yüksek tutulduysa burada değerinden fazla istimlak bedeli ödenebilir."

VERGİLER ARASINDA 7 KAT FARK VAR
Hüsrev Gerede Caddesi'nin bir tarafı Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı, öbür tarafı ise Şişli Belediyesi'ne. Komisyonlar caddenin Beşiktaş'ta kalan sırası için arsa metrekare fiyatı 280 milyon lira olarak belirledi. Şişli'de kalan tarafta ise arsa metrekare fiyatı tam 2.5 milyar lira! 140 metrekarelik bir dairenin vergi değeri caddenin bir tarafında 53 milyar lira, öbür tarafında ise 364 milyar lira oldu. Vergi miktarları da bir tarafta 106 milyon lira, diğer tarafta 728 milyon lira olarak hesaplandı.

Vergi nasıl hesaplanıyor?
Evlerin asgari beyan değeri şöyle hesaplanıyor: Vatandaş evinin brüt metrekaresine ve inşaatın türüne göre evinin metrekaresini dikkate alarak asgari bir değer hesaplıyor. Buna, evinin arsa payının değerini ekliyor. Bu şekilde evin toplam emlak vergisine esas asgari değeri hesaplanıyor.

Dükkan sahipleri daha öfkeli
Emlak vergisinin adaletsiz hesaplanmasından ev sahipleri kadar dükkan sahiplerinin de canı yanıyor. Hüsrev Gerede Caddesi'nin Şişli Belediyesi sınırları içinde eczanesi olan Bilgi Süer, "Karşımızdaki dükkanlarla aramızda iki karışlık mesafe var. Aynı işi yapıyoruz. Ama bizim vergimiz daha yüksekken karşı sıranın 7 kat daha az" diyor.

KİM NE DEDİ?

'Haksızlık bu...'
Hüsrev Gerede Caddesi'nde Şişli Belediyesi sınırları içinde yer alan Çamlı Apartmanı sakinlerinden Atilla Levend, karşı komşularıyla kendi oturduğu daire arasındaki emlak vergisi arasındaki uçurum için "Haksızlık bu" diyor. Levend, aradaki fiyat farkının adaletsiz olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Aynı sokakta yer alan daireler arasında bu kadar fiyat farkı olur mu? Bu fiyatları kimler, neye göre belirliyorlar? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rezalet yoktur. 37 yıldır Çamlı Apartma'nın da oturuyorum. İlk defa huzurum bozuldu. Suçumuz Şişli Belediyesi sınırları içinde mi yer almak? Biran önce fiyatları eşitlesinler. Böyle saçmalık mı olur? O zaman satalık dairemizi karşı apartmandan ev alalım."

'Fiyat farkı çok..'
Caddenin Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde yer alan sakinlerinden Mutlu Civaş da emlak vergilerindeki farktan rahatsız. Çamlı Apartmanı'nın tam karşısındaki Zorlu Apartmanı'ndaki 1 nolu dairede ikamet eden Civaş, komşuları için üzüldüğünü ve aradaki fiyat farkının çok fazla olduğunu söylüyor. "Bu uygulama değişmeli. Bir sokağa iki belediyenin bakması yanlış. Biz Şişli Belediyesi'ne vermesinler. Halimizden çok memnunuz. Aman aman Tanrı korusun... Komşularımın durumuna üzülüyorum ama aynı birim fiyatı ödemediğim için mutluyum. Belediyeler kendi aralarında oturup anlaşmalı. Bu işe onların çözüm bulması gerek."

ŞİŞLİ VE BEŞİKTAŞ'TA M2 FİYATLARI (MİLYON TL)
İLÇEMAHALLESOKAK19982002
ŞİŞLİTeşvikiye Mh.M. Dere (Barakalar) Sk.8270
ŞİŞLİEsentepe Mh.Barbaros Bulvarı1003000
ŞİŞLİCumhuriyet Mh.Rumeli Cd.1002000
ŞİŞLİMaslak Mh. Büyükdere Cd.1503000
ŞİŞLİ19 Mayıs Mh.19 Mayıs Cd.501000
ŞİŞLİPaşa Mh.Civelek Sk.7140
BEŞİKTAŞYıldız Mh.Çırağan Sarayı ve Oteli2001500
BEŞİKTAŞBalmumcu Mh.Askeri Lojmanlar25150
BEŞİKTAŞBebek Mh.Arif Paşa Korusu150900
BEŞİKTAŞBebek Mh.Ayşe Sultan Korusu2001200
BEŞİKTAŞKonaklar Mh.Hukukçular Sit. 45270
BEŞİKTAŞKonaklar Mh.Sabancı İş Merkezi2001200
Mert İNAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır