kapat
27.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mektubu yazdı ve kurşunu sıktı

ABD iş ve siyaset çevreleri korku içinde... Enron şirketinin eski ikinci adamı, intihar etmeden önce birçok önemli ismi yakacak sırlarını veda mektubunda açıkladı
Amerika'yı sarsan Enron skandalı giderek büyüyor. Şirketin yönetim kurulu başkan eski yardımcısı Clifford Baxter'ın otomobilinde ölü olarak bulunmasının ardından çok yönlü soruşturma başlatıldı. Polis, Baxter'ın başına sıktığı tek kurşunla intihar ettiğini, ancak intihardan bir süre önce bir mektup yazdığını açıkladı. Mektupta yazılanların Beyaz Saray-Enron arasındaki bağlantıyı açığa çıkarabileceği iddia ediliyor.

DELİLLER IŞIK TUTACAK
43 yaşındakı Baxter'ın cesedi, Cuma günü sabaha karşı Houston kentinde Mercedes Benz marka 2002 model otomobilinde bulunmuştu. Olayın tek delilleri ise 38 kalibrelik bir silah ve bir intihar mektubuydu. Polis yetkilileri, mektupta yazılanlardan dolayı olayın intihar olduğuna kesin gözüyle baktıklarını açıkladı ve ilk etapta otopsi yapılmayacağını belirtti. Ancak yazılanlar hiçbir şekilde basına açıklanmadı. Bu da, intiharın nedeni ve şirketle hükümet arasındaki bağlantı konusunda Amerikan kamuoyunun merakını iyice kamçıladı.

KİMDİ BU BAXTER?
1991 yılında Enron'a giren Baxter, 2000 yılı Ekim ayında Başkan Yardımcısı oldu. Ancak çalışma arkadaşlarının ifadelerine göre şirkette birşeylerin ters gittiğinin farkındaydı. Şirketin politikalarından mutsuzdu. Sahibi olduğu 600 bin Enron hissesini borsada aynı gün içinde sattı. Bu satıştan 21 milyon 980 bin dolar kazandı. O dönemde Enron hisselerinin değeri 80-90 dolardı. Son satışını hissesi 80 dolardan 31 Ocak 2001'de yaptı. Ardından geçtiğimiz Mayıs ayında istifa etti. Bu arada Enron yönetimindeki birkaç kişi şirketin kötü gidişatını biliyordu, ama gizlemeye çalıştılar. Bu gizlilik Kasım'a kadar sürdü. Ve Enron'un çökmek üzere olduğu haberleri basına yansıdı. Bunun üzerine hissedar olan şirket çalışanları, aralarında Baxter ve Enron eski Başkanı Ken Lay'in de bulunduğu çok sayıda yöneticiye "kendi çıkarları için şirketin kötü mali durumunu gizlemek" suçlamasıyla dava açtı.

Davalar bunlarla kalmadı. Amerikan Kongresi'nde oluşturulan bir komisyon dosyaları incelemeye aldı. ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Enron'un batışının gizlenmesiyle bağlantıları olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Çünkü Enron eski Başkanı Ken Lay'in defalarca O'Neill'e telefon ettiği anlaşıldı. Ayrıca Başkan George W. Bush'un Teksas'tan çok yakın arkadaşı olan Lay'in, Bush'un başkanlık kampanyasına 600 bin dolar bağışladığı belirlendi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Baxter'la birlikte 29 Enron yöneticisi hakkında soruşturma başlattı. Kongre'de oluşturulan toplam 11 komisyon ve alt komisyon da Enron'un batışını ve gizlenenleri araştırıyordu.

Bush yönetimine dava açılıyor
ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin enerji politikaları ve işlemlerini inceleyen Kongre Genel Hesaplar İdaresi (GAO) komisyonu başkanı David Walker, Beyaz Saray'ı mahkemeye verebilecekleri konusunda uyardı. Komisyon, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin başında bulunduğu enerji politikaları belgelerini Enron'u kayıracak herhangi bir karar alınıp alınmadığı ya da bir başka taraflı politika izlenip izlenmediği konusunda incelemek istiyor.

Ancak Bush yönetimi bu belgeleri 9 aydan beri teslim etmiyor. Komisyon başkanı Walker, "Eğer Beyaz Saray önümüzdeki hafta da bu belgeleri bize vermezse mahkemeye gideceğiz" diye konuştu.

BEYAZ SARAY-ENRON İLİŞKİLER AĞI

Bush
Enron'un eski Başkanı Ken Lay'in çok eski arkadaşı. Lay, Bush'un başkanlık seçimi kampanyasına 600 bin dolar bağışta bulundu. Ancak Bush, dostu Ken'i geçtiğimiz yıl sadece 2 kez gördüğünü, bunlarda da şirketin mali durumunu konuşmadıklarını söylüyor.

Cheney
Geçtiğimiz yıl içinde Enron yöneticilerinin, Bush yönetimi enerji planı açıklanmadan önce Cheney ile en az 6 kez görüştüğü ortaya çıktı. Cheney, Lay ile son olarak geçtiğimiz Haziran'da bir araya geldiğini, ancak Enron'dan söz etmediklerini iddia ediyor.

Adalet Bakanı John Ashcroft: 2000 yılında Enron, Ashcroft'un senatörlük kampanyasına büyük miktarda bağışta bulundu. Son seçimlerde ise Ashcroft'un politika komitesi Enron'dan 57 bin 499 dolar bağış aldı.

Bush'un baş politika danışmanı Karl Rove: Bush Başkan olmadan önce 100 bin dolar değerinde Enron hissesine sahipti.

Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Lawrence Lindsey: Enron danışmanlığı yaptığı dönemde 100 bin dolar ödeme aldı. Beyaz Saray'da birçok çalışanını enerji piyasasını takip etmekle görevlendirdi.

Thomas White: 10 yıl boyunca Enron'un üst düzey yöneticiliğini yaptı. 25 milyon dolar değerinde Enron hissesine sahipti. Şimdi ordu danışmanı.

Spencer Abraham: Senatör olduğu dönemde en büyük bağışları Enron'dan alıyordu. Enerji Bakanlığı danışmanlığına getirildikten sonra Enron'un başkanı ile defalarca görüştü.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır