kapat
27.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Esirler arasında bir de Türk var!

Almanya'da doğup büyüyen 19 yaşındaki Türk gencinin bu ay Afganistan'da yakalandığı ve Küba'daki üsse götürüleceği öne sürüldü
Küba'daki Guantanamo üssü'ne götürülecek Taliban esirleri arasında bir Türk genci var... Almanya'nın haftalık siyaset dergisi Der Spiegel'in son sayısında yer verdiği iddiaya göre, ismi açıklanmayan bu Türk genci 19 yaşında. Ocak ayının başında Amerikan askerleri tarafından yakalanan bu Türk genci, şimdi Afganistan'ın Kandahar kentindeki diğer esirlerle birlikte konteynırlarda tutuluyor.

Der Spiegel'in haberine göre 19 yaşındaki bu Türk genci, Almanya'nın Bremen kentinde doğup büyüdü. 11 Eylül sonrası, Taliban'ın ABD'ye karşı başlattığı cihada katılma kararı aldı. 25 yaşındaki bir Türk'le birlikte Pakistan'a gitmek için harekete geçti. Ailesine Pakistan'da değişik Kuran okullarına gideceğini ve 1 ay sonra döneceğini söyleyip veda etti. 3 Ekim 2001'de arkadaşıyla Frankfurt Havaalanı'na geldi. 25 yaşındaki Türk genci, bir para cezasını ödemediği tespit edilince Sınır Koruma Dairesi görevlileri tarafından havaalanında alıkoyuldu.

Arkadaşı orada kalırken diğer genç yoluna devam etti ve aynı gün uçakla Pakistan'a gitti. Genç, kısa bir süre içinde Pakistan'daki radikallerle buluşup Afganistan'a geçti. Ocak ayına kadar Amerika'ya karşı savaştı. Ancak ayın başında ABD askerleri tarafından yakalanıp Kandahar'da gözaltına alındı. Washington, 19 yaşındaki Türk'ün durumunu Alman hükümetine iletti. Alman polisi, şahsa yakın 3 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin, havaalanında alıkoyulan 25 yaşındaki arkadaşı ile Bremen'de imamlık yapan bir başka Türk olduğu söyleniyor.

Esirlerin çoğu ülkelerine dönecek
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Guantanamo'ya yapacağı ziyaret öncesi üssü gezen Amerikalı bir senatör, Washington'da alınan bir kararı dün medyaya açıkladı: Üsse getirilen El Kaide ve Taliban militanlarının çoğu, muhtemelen sorgulandıktan sonra ülkelerine gönderilecek... Oklahoma'dan Cumhuriyetçi senatör James Inhofe, sorgunun ne kadar süreceği ya da Ladin'le ilgili etkin bir istihbarat alınıp alınmadığı yolundaki sorulara ise cevap vermedi. Üssün komutanı Tuğgeneral Mike Lehnert de üste bulunan 158 mahkumun 25 ülkenin vatandaşı olduğunu belirtti. Ancak ülkelerin isimlerini açıklamadı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır