kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vakıflar kapatılırsa kamu hizmeti aksar

"Basketbolu Geliştirme Vakfı olmasaydı, bu bütçeyle Şampiyona düzenleyemezdik"
Vakıflardan sorumlu eski bakan, TBMM Başkanvekili Yüksel Yalova, "Kamu vakıflarının kapatılmasını gündeme getirdiğimizde kamu hizmetlerinin aksayacağı endişesiyle bu karar alınamadı. Bu vakıfların kapatılması için devletin yeniden yapılandırılması şartı var" dedi.

Yüksel Yalova, vakıfların kanunlarda belirtildiği üzere bir şahsın mal varlığını vakfetmesi, vakfın elde ettiği gelirin fakirlere yardım etmek gibi sosyal amaçlı işlev görmesi gerektiğini vurgulayarak, "Son çıkarılan yasayla vakıf kuruluşları kolaylaştırıldı. Bu nedenle devletin ödenek bakımından zorlandığı, yetersiz kaldığı alanlarda gelirin-den yararlanmak üzere vakıflar devlette kök saldı" dedi.

Kamu kurumlarının daktilo kağıdı, mürekkep, bilgisayar gibi gereçler almak için yıllık bütçeyi beklediklerini anlatan Yalova, şöyle konuştu:

"Trafik, Emniyeti Güçlendirme, Jandarma Asayiş Vakfı gibi vakıfların aslında kamu hizmetlerinin görülmesinde çok büyük hizmeti var. Kapatalım ama, nüfus dairesinde vatandaşa, (mürekkep için ödeneğimiz yok, geldiğinde yapacağız) denilince zararını vatandaş çekiyor. Çağdaş bir devlette hizmet karşılığında bağış, teberru benzeri sistemin olmaması gerekir. Ama ödenek yokluğundan ötürü ehliyet kartını vermek için, ödenek bırakılsın, sonra yapalım, dediğinde kamu hizmeti aksıyor."

Yalova, Emniyet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın karakollar yaptığını, içini bilgisayarlarla donattığını, tefrişatını satın aldığını anlatırken, ilginç örnekler de verdi: "Turgay Demirel ve arkadaşlarının üstelik ceplerinden para koyarak kurdukları Basketbolu Geliştirme Vakfı olmasaydı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün ayırdığı üç kuruş komik tahsisata bağlı kalacaktı ve Türkiye, ikinci olduğu Avrupa Şampiyonası'nı düzenleyemezdi. Diyanet Vakfı idarecilerinin yanlışları vardır, olabilir ama bu vakıf olmasa yurtdışında cami yapamıyorsun. "

KARŞIMIZA JANDARMA VE POLİS VAKFI ÇIKIYOR
"Devlete aktif, üretken, memuruna güvenen, müfettişini hırsız gözüyle görmeyen bir sistemi getiremiyorsak, kamu görevlilerinin vakıflardaki görevleri kamu görevleri sona erdiğinde de bitmeli. Müsteşar görevinden ayrılınca vakıftaki görevi de sona ermeli. Hukukçu olarak bu vakıfları hemen kapatma yanlısıydım. Bu düzenlemenin de genel olması lazım. Genel yapınca karşınıza Emniyet, Jandarma vakfı gibi kamu hizmeti yapar vakıflar çıkıyor. Adalet Bakanlığı'nı Güçlendirme Vakfı çıkıyor. Bunlar da diğer yanlışlarla aynı çerçevede yasaklandığında kamu hizmeti çöker. Bu tabloyu Bakanlar Kurulu'na getirdik. İlke olarak bağış karşılığı iş yapılmamalı kararına varıldı. Bu ilkeyi hayata geçirmek için de öncelikle kamu harcamalarının dinamik bir biçimde aktarılıyor olması ve kamu hizmetinin aksamayacağı yapının kurulmuş olması gerekiyor."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır