kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Resulullah ensâr arasında

Eyyõb el-Ensâr... büyük bir coşku ile anlatmaya başladı.
Fakat ne kadar anlatsa da karısının merakını gideremiyordu. "Ah bir görmek nasib olsa" diyordu kadın. Ve sonunda bir köşeye çekilerek Peygamber'i görebilmeyi kendisine nasib etmesi için Allah'a (c.c.) yalvarmaya başladı. Ve nihayet Medinelilerin beklediği sevindirici haber geldi. Resulüllah Medine'ye gelmek üzere Mekke'den yola çıkmıştı. Bu haber üzerine bütün Medine halkı Peygamber'i karşılamak için çoluk çocuk hep beraber Medine dışına çıkarak beklemeye başladılar.

Günler geçiyor, ensâr Medine dışında her gün güneş batıncaya kadar Resõlüllah'ı bekliyorlardı. Akşam olduğunda Peygamber'i karşılarında göremeden üzgün olarak evlerine geri dönüyorlardı. Böylece günler günleri izledi. Sevincin yerini hüzün almış ve ümidler kırılmaya yüz tutmuştu. Nihayet bir gün, işi dolayısı ile dağın tepesine çıkmış olan bir yahudi uzaktan iki kişinin gelmekte olduğunu farketti. Gelenlerin Peygamber ve arkadaşı Ebõ Bekir olduğu içine doğdu. Bağırarak Medine'ye doğru koşmaya başladı.

- Ey Kayl oğulları... beklediğiniz ulu kişiniz geliyor...

Yahudinin bu sözünü işiten ensâr, evlerinden çıkıp koşarak Resulüllah'ı karşılamaya gittiler.

Yanına geldiklerinde etrafını çevirerek, büyük bir hayranlıkla ona bakmaya başladılar. İşte Peygamber karşılarında idi. Yıllardır adı dillerde, sevgisi gönüllerde yayılan ve herkesin nurlu yüzünü görmeyi hayâl ettiği yüce insan sevgi dolu gözlerle onları süzüyordu.

Resulüllah, yanında Ebu Bekir ve ensâr olmak üzere Medine'ye doğru yürümeye başladı. Kadınlar ve çocukların "Allahü Ekber, Resulüllah geldi, Allahü Ekber, Peygamber geldi" diye bağırarak yaptıkları sevgi gösterileri gözleri yaşartıyordu. Kalabalık toplu halde Kuba denilen yere kadar geldi. Yüce Resul burada Hedminoğullarından Gülsüm'ün evinde pazartesinden perşembeye kadar 4 gün kaldı. Ebõ Bekir de Sünh denilen yerde İsafoğlu Habib'in evinde kalıyordu.

Cuma günü Resulüllah, bugünkü "Cuma Mescidi"nin bulunduğu yerde ilk Cuma hutbesini okuyarak İslâm tarihinin ilk Cuma namazını kıldırdı. Böylece Medine'de İslâm devletinin ilk temeli atılmış oluyordu.

Bir İslam mücahidinin hayatı: EBA EYYóB EL ENSARİ - 10



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır