kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte en gözde türbe

Beşiktaş'ta bulunan Yahya Efendi Türbesi'ni her yıl bir milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Burada çul-çaput bağlayıp, ölüden medet ummak yok. Amaç huzur bulmak

Ramazan ayının başlamasıyla türbelere olan ziyaretler yine rekora doğru koşuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Ölülerden medet ummayın' fetvasına rağmen her yıl 19 milyon kişinin türbeleri ziyaret etmesi Türkiye'nin çarpıcı bir gerçeği. Kimi evde kalmış kızına koca, kimi işşiz oğluna iş, kimi hastasına şifa, kimi de bol para istemek için soluğu türbelerin önünde alıyor. Diyanet'in araştırmasına göre İstanbul, barındırdığı 173 türbeyle Türkiye birincisi.

NİÇİN YAHYA EFENDİ?
İstanbul'daki en gözde türbelerin başında ise, Yahya Efendi Türbesi geliyor. Beşiktaş'ta, Yıldız Mahallesi, Yahya Efendi Çıkmazı'ndaki türbe, her gün yüzlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.

Fakat bu türbeyi diğerlerinden ayıran önemli bir fark var. Ziyaretciler ısrarla, "Ölülerden medet ummak" için değil, "iyilik dilemek" ve "huzur" için türbeye geldiklerini söylüyorlar. Kapıdaki görevliler Yahya Efendi'nin kitaplarını satıyor, vakıf için bağış topluyorlar. Sandukalar bölümünde iki tabela var. Biri Şeyh Yahya Efendi'yi anlatan bir yazı, diğeri ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uyarıları. Türbede bu uyarılara uymayan yok. Ziyaretçiler dünya işlerinden uzaklaşmak ve rahat ibadet etmek için buraya geldiklerini söylüyorlar.

'İÇ HUZURU BULUYORUZ'
Yılda 1milyon kişinin ziyaret ettiği Yahya Efendi türbesi'ne gelenlerle konuşuyor, görüşlerini alıyoruz. Bunlardan biride 30 yaşındaki Halkla İlişkiler uzmanı Çiğdem Özgün. Üniversite mezunu olan Çiğdem Hanım "Burası bildiğiniz türbelerden değildir. Burada insanlar içi huzuru bulurlar. Benim bu türbeye ikinci defa gelişim, evde ibadet ederken konsantrasyonumuz dağılabiliyor, bu yüzden ben de Yahya Efendi'ye geliyorum" diyor. Çiğdem Hanım'a Diyanet İşleri Başkanlığı'nın raporundan bahsediyoruz. Yanıtı çok net oluyor: "Yaşar Nuri Öztürk Hoca da bunu söylüyor zaten, ama insanlar hala ölülerden medet umuyorlar."

YAHYA EFENDİ KİMDİR?
Kanuni Sultan Süleyman'ın 'sütkardeşi' olarak bilinen Şeyh Yahya Efendi 1495'te Trabzon'da doğdu. Müftü Ali Çelebi'den eğitim aldı. Daha sonra İstanbul'a gelerek, Zembilli Ali Efendi'nin öğrencisi oldu. Canbaziye Medresesi'nde müderrislik yaptı. Emekli olduktan sonra inzivaya çekildi. Beşiktaş'ta bugünkü türbenin bulunduğu araziye bir ev ile mescit, medreseler, hamam ve çeşme yaptırdı. Tekkesi ziyaretçi akınına uğrayan Yahya Efendi bilgeliği ve yardımsever kişiliği ile tanınırdı.

Burak KARA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır