kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Okkan'ın katiline "Şehit" dediler!

Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı öldüren Hizbullahçı Hasan Sarıağaç'ın mezar taşındaki "şehit" yazısı tepkilere yol açtı
Güneydoğu'yu, şeriat devleti kurma hayaliyle kana bulayan Hizbullah terör örgütü mensuplarının birçoğu gibi Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polisi şehit eden Hizbullah tetikçisi Hasan Sarıağaç'ın mezarına da "şehit" yazıldığı ortaya çıktı. Ancak polis dahil hiçbir güvenlik biriminin olaydan haberdar olmadığı saptandı.

ŞEHİTLİKLERİ BİLE VARDI!
Hizbullahcıların daha önce Diyarbakır'ın Silvan ilçesi yakınlarındaki Yolaç köyünde oluşturduğu bir şehitlik, polis müdahalesi ile kaldırılmıştı. Ancak Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun ölü ele geçirilmesinin ardından, ölen birçok örgüt mensubunun mezar taşına yeniden "şehit" yazılmaya başlandı. Bunun en çarpıcı örneği ise Diyarbakır'da yaşandı. Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi olayında eylem talimatını veren ve 29 Mart 2001 tarihinde polisle girdiği çatışmada ölü olarak ele geçirilen Hizbullah'ın 'Diyarbakır askeri kanat sorumlusu' Hasan Sarıağaç'ın mezarının başına "şehit" yazıldığı belirlendi.

Mardinkapı Mezarlığı'nda gömülen çok sayıda Hizbullahçı'nın mezar taşlarında da "şehit" yazılı. Burada çalışan mezar kazıcıları, "Bunların tümü mezar taşlarına 'şehit' yazıyor. En az 8-10 sene önce ölenlerin bile mezarında aynı şey yazılı. Bunun normal olduğunu sanıyorduk" derken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Ömer Arslan "Biz kimin mezar taşında ne yazdığıyla ilgilenmiyoruz. Mezar sahipleri ne isterse onu yazar mezar taşına. Zaten hepsini denetlemimiz de mümkün değil" açıklamasında bulundu.

Hasan Sarıağaç'ın mezar taşında, "şehit" yazılı olduğunu öğrenen İl Valisi Ahmet Cemil Serhadlı, "Olur mu hiç böyle bir şey? Hemen gerekli müdahalenin yapılması için talimat vereceğim" dedi. Sarıağaç'ın 1994 yılında PKK'lılar tarafından öldürüldüğü öğrenilen kardeşi İbrahim Sarıağaç'ın da mezar taşında "Şehit" yazısının yeralması dikkat çekti.

NE DEDİLER?
İHD Gen. Başk. Yard. Osman Baydemir: Hukuki bir yanı yok
Ölüler üzerinde politika yapmasınlar. O kişinin ailesi veya yakınları 'Ben mezar taşına böyle bir ibare yazmak istiyorum' diyemez. Bunun hukuki yanı yok.

Şehit Aileleri Der. Başk. Ahmet Büyükburç: Yazınca şehit olunmaz
Bir şahsın mezarına şehit yazılmış olabilir ama şehit kelimesinin yazılmasıyla şehit olunmaz. Şehitlik mertebesi Allah ile kul arasında olan birşeydir.

Hizbullahçıların avukatı Hüseyin Yılmaz: Şehitlik inanca bağlı
Bunda hukuki açıdan kısıtlayıcı birşey yok. Diğer inanç mensupları da bunu mezarlarına yazıyor. Aile, çocuğunun şehit olduğuna inanıyorsa, yazdırabilir.

MEZAR TAŞINDA KAYNANAYA BEDDUA EDEN BİLE OLDU
Terörist örgüt üyelerinin mezar taşlarına 'şehit' yazılmasının tepki görmesi, mezar taşına yazılan ilginç bir yazıyı akıllara getirdi. İntihar eden kızlarının mezarına 'kaynanası yüzünden öldü' yazdıran aile, mezar bekçilerini bile şaşkına çevirmişti.

Olay Ağustos ayında Samsun'da meydana gelmişti. Fikrinaz ve Cemal Şimşek'in Almanya'ya gelin giden kızları Ümmü Gülsüm Tüzen, Ren Nehri'ne atlayarak intihar etmiş, ardından Samsun Kıranköy Mezarlığı'na defnedilmişti. İntihardan kayınvalide Sehrat Tüzen'i sorumlu tutan Şimşek çifti, kızlarının mezarına, "Kaynanası yüzünden kendini Ren Nehri'ne atan 21 yaşındaki Ümmü Gülsüm Şimşek. Ruhuna Fatiha" diye yazı yazdırmıştı.

'YAZIYI SİLİN'
Gelininin ölümünden kesinlikle sorumlu olmadığını, aksine onu çok sevdiğini söyleyen kayınvalide Sehrat Tüzen, yazının silinmesi için hemen Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmuştu. Ancak kayınvalide Tüzen'in başvurusu, takipsizlikle sonuçlanmıştı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır