kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Herkesin yüzü gülüyor

Alışverişte inanılmaz bir patlama yaşandığını söyleyen Cem Boyner, "Haftasonunda satışlarımız 4'e, 5'e katlandı" dedi
Akmerkez'deki mağazaların iki günlük indirimi, adeta vatandaşların akınına uğrarken Boyner Holding İcra Kurulu Başkanı Cem Boyner, dünkü inanılmaz talebi, "Bir patlama yaşanıyor" diye özetledi.

İzdiham yüzünden bir çok mağazaya sırayla müşteri alındığını, hatta bazılarının kapılarını kapatmak zorunda kaldığına bizzat tanık olduğunu anlatan Boyner, "Aslında anormal bir indirim yok, güzel bir davet var. Ama insanlar alışverişi o kadar özlemiş ki, kendiliğinden böylesine muhteşem bir alışveriş yaşandı" dedi.

Dükkân sahibinin müşteriyi, müşterinin de normal bir hayatı özlediğini kaydeden Boyner, geçen hafta ANAP milletvekili Erkan Mumcu'nun çıkışlarının dahi piyasa tarafından umursanmadığının altını çizdi. Boyner, "Önceki haftalarla karşılaştırdığımızda Akmerkez'deki haftasonu satışları dörde, beşe katlanmış durumda. Dünkü satışların ölçüsü inanılmaz" diye konuştu.

Hemen her alanda bir anda başlayan iyimser havanın giderek yayıldığını da dile getiren Cem Boyner, sözlerine şöyle devam etti:

"DERVİŞ BİLE GÜLÜYOR"
"İnsanlar ellerindeki markı, doları bozduruyor. Artık dövizde doyuma ulaştılar. Diğer yandan fiyatlar da iniyor. Doğal olarak müşteri de tercihini yapıyor. Akıl almaz şeyler oldu. Gazeteler moral yazıları yazdı, hatta reklam tarifelerinde bile fiyatlarını indirdi. Alışveriş merkezleri de indirim üstüne indirim yaptı. Beyaz eşyacılar, dayanıklı tüketim malları satanlar da kampanyalar düzenledi. Kısacası alışverişi canlandırmak için her tarafta adeta bir seferberlik düzenlendi. Herkes katkıda bulundu. Aynı anda İMKB'ye yabancılar geldi. Borsa yükseldi. İMF'den olumlu haberler geldi. Türkiye'ye 10 milyar dolar gelecek olması da piyasaya moral verdi. Hepsi arka arkaya gelişti."

Bu arada Türkiye gibi ağır bir kriz yaşayan bir başka ülke olan Arjantin'den de örnekler veren ve karşılaştırma yapan Boyner, şunları söyledi:

"Arjantin'de otoyollar o kadar boşmuş ki, çocuklar futbol oynuyormuş. Biz de mi öyle olacağız tedirginliği vardı bir ara. Ama ben inanmadım. Her ülkenin dibe vuruşu ve çıkışı başka oluyor. Derviş'in bile yüzü gülmeye başladı. Ben çok iyimserim."

ÜRETİCİLER
Koç Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu: Moral bulduk
"Öyle bir indirim var ki, ben bile iftardan önce alışverişe çıktım. Millet elindeki parayı harcamaya başladı. Beyaz eşyada KDV indirimi sayesinde satışlar oldukça iyi. Doların artışının durması da halkın moralini düzeltti. Her yerde bir kıpırtı var. Bunun bir aynası da eskisi gibi sıkışan trafik. Demek ki insanlar sokağa çıkmaya başladı. Migros'ta Ramazan ayı satışları oldukça canlı geçiyor. Bu hareketliliği bir iki-üç ay daha devam ettirebilirsek düze çıkarız... Ama bunun için gıdada da KDV oranı düşürülmeli."

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Zorlu: Devlet mesajı alsın
"Milletin daha tam güveni gelmiş değil. Ama özellikle KDV indiriminden sonra beyaz eşyada satışlar arttı. Bence KDV indiriminin devam etmesi, hatta yaygınlaşması lazım. Devletin piyasadaki hareketliliğe KDV'deki indirimin neden olduğunu görmesi ve artık bu mesajı alması lazım. Satışlarda çok büyük bir patlama yok. Ama artış var. Biz indirim yapıyoruz, devlet de KDV'den feragat etti. Güven ve moral geldi. Ama asıl önemli olan devamı."

BANKACILAR
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın: Halk harcıyor
"Üç haftadır gerek bireysel bazda, gerek kurumsal bazda banka işlemlerinde bir hareketlilik yaşanıyor. EFT işlemlerinde artış var. Döviz alım satım işlemleri birkaç ay öncesine göre tersine döndü. Birey ve kurumların döviz satışları arttı. Vatandaşın döviz talebi durma noktasına geldi. İki haftadır kredi kart kullanımındaki artış dikkat çekici. Makroekonomik dengelerin olumlu olmasının yanısıra, firmaların kapasite kullanım oranlarının artıyor olması, ekonomide yavaşta olsa krizden çıkışın başladığını gösteriyor."

Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın :Kredi talebi arttı
"Bize gelen kredi taleplerinde ciddiye alınması gereken bir artış var. Önce büyük firmaların, ardından orta boy firmaların daha cesur kredi talepleriyle karşılaşmaya başladık. Bu durumu, uzun süredir olumsuz olan beklentilerin olumluya dönmesi şeklinde değerlendiriyoruz. Özellikle İstanbul dışındaki illerde işletmeler daha fazla üretim yapmaya, kapasitelerini artırmaya başladı. Bunu elektrik tüketim rakamları da doğruluyor."

Şelale KADAK



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır