kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Alışveriş bayramı

İstanbul'un en pahalı mağazalarının yeraldığı Akmerkez'de yüzde 50'ye varan indirim yapılınca izdiham yaşandı. Polis, alışveriş merkezinin önündeki Nispetiye Caddesi'ni yoğunluk nedeniyle bir süre trafiğe kapattı
Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi Akmerkez, kelimenin tam anlamıyla tarihi bir gün yaşadı. "Bu ülke için seve seve" kampanyasıyla ünlü markalar fiyatlarını yüzde 20-50 oranında azaltınca Akmerkez adeta alışverişe gelenlerin istilasına uğradı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren kapılarda uzun kuyruklar oluştu. Trafik kitlendi, yoğunluk yüzünden polis Nispetiye Caddesi'ni trafiğe kapadı. Aylardır sadece haftasonları vitrinlere bakmaya gelenler, bu sefer alışveriş yapmak için sıraya girmişti. Aylardır esnaf müşteri bekliyordu, bu kez müşteriler kapıda bekledi. Armutlu'dan bile indirimi duyup alışverişe koşanlar vardı. 1993'te açıldığı tarihten bu yana Akmerkez'de böyle satış görülmemişti. Öyle ki içerde parası yetişmeyen, bankamatiklere, döviz bürolarına koştu.

"BÖYLE KALABALIK GÖRMEDİM"
Mağazalar, kriz öncesindeki satışlarının en az 10 katını gerçekleştirdi. İşte onlardan ikisi:

Müthiş bir satış yaptıklarını belirten Karaca Mağazaları Genel Müdürü Şebnem Severge, 2 günün sonunda 1 trilyon liralık ciro beklediklerini söyledi. Ardından da ekledi: "Kapımızda öyle kuyruklar oluştu ki, ben böyle kalabalık görmedim. 10-11 Kasım tarihleri arasında yurt çapında 17 mağazamızda da böyle bir kampanya başlatmış ve çok iyi sonuç almıştık. Şimdi bunu tekrar ediyoruz. Hedefimiz ise iki günde 1 trilyonluk ciro yapmak. Hatta içerideki talebe yetişemediğimiz için başka mağazalarda çalışan arkadaşlarımızı buraya yönlendirdik."

Bosch yetkili satıcısı Nurettin Çakçak'ın da gözlerinin içi gülüyordu. "Şimdiye kadar böyle bir satışa tanık olmadık" diyen Çakçak, ilk günün hasılatını ise "81 televizyon sattık" diye özetliyordu.

TARİHİ BİR GÜN YAŞANDI
Aslında Akmerkez'de yaşanan tarihi olay, Nispetiye Caddesi'ne girildiğinde kendini belli ediyordu. Çünkü saat 14:30 sularında trafik polisi yoğunluk yüzünden caddeye girişi kapatmak zorunda kaldı. Ara sokaklardan Akmerkez'e gidişlerde ise yoğun trafik söz konusuydu.

Akmerkez'in giriş kapısında her haftasonu gözlenen kalabalığın çok üstünde bir yığılma vardı. İçeriye 5 dakika süren bir bekleyişten sonra girdiğimizde ise muazzam bir manzara ile karşılaştık. Etrafta elleri kolları poşet dolu, vitrinden vitrine hızlı adımlarla dolaşan, mağazadan mağazaya geçen yüzlerce insanla karşılaştık.

KAPILAR KAPATILDI
Mağazalara doğru yaklaştığımızda ise müşteri profili hemen dikkatimizi çekti. Çünkü alışveriş yapan kesim daha çok orta sınıftandı. Hatta haftasonu genelde müşteriler büyük alışveriş merkezlerini dolaşmayı tercih ederken, bu haftasonu uygulanan kampanyadan dolayı alışveriş ön plana çıkıyordu.

Akmerkez'de biraz dolaştıktan sonra, daha doğrusu insan yığını yardıktan sonra karşımıza çıkan ilk mağazanın kapısından içeri kendimizi zor attık. Karaca'dan ayrıldıktan sonra dayanıklı tüketim mallarının satıldığı kata indik.

Arçelik yetkili satıcısına girdiğimizde de farklı bir manzara ile karşılaşmadık. Mağaza Müdürü Songül Toprakzileli de aynı sözleri tekrarladı: "Satışlar patladı. Bir yıldır Akmerkez koridorlarını boş görmekten içimiz kan ağlıyordu. Şimdi gelen her üç müşteriden biri alıcı. Satışlarımızda 10 kat artış yaşanıyor. Talep yönünden patlama yaşıyoruz. Hatta Küçük Armutlu'dan gelip alışveriş yapanlar var. İnsanlar ihtiyaçlarını o kadar ertelediler ki, şimdi bu kadar yeter diyorlar."

Bayanların en fazla rağbet ettikleri ayakkabı mağazalarından birine girelim dedik, ama ne mümkün. Çünkü kapılar kapatılmış, müşteriler sıra bekliyor. Shoe & Me Mağazası'nın sahibi Kemal Türkkan bu durumu biraz espiri katarak açıkladı: "Kriz döneminde biz müşterileri kapılarda bekledik, şimdi onlar mal alabilmek için kapıda bekliyorlar".

DEMEK Kİ PARA VARMIŞ!
Türkkan krizin psikolojik olduğunu da söylerek konuya farklı bir açılım getirdi: "Demek ki insanımızda para var ancak güvenemedikleri için harcıyamıyorlar. Güvenlerini kazanan bir kampanya olduğunda ise hiç çekinmeden alışveriş yapıyorlar."

Ne kadar satış yaptığınıı sorduğumuzda ise Türkan'ın cevabı hayli ilginç oldu: "En az 10 misli satış yaptım ama bana rakam sormayın. Çünkü esnafın cirosu, bir ailenin yatak odası gibidir."

Alışveriş yorgunları
Sadece mağaza sahiplerinin değil, alışverişe gelenlerin de yüzü gülüyordu. Ana-kız alışverişe çıkan Sibel ve Lale Çalış, elleri kolları dolu bir itirafta bulunuyordu. "Krizde çok sıktık. İndirimi görünce patladık."

Zemin katta ise daha çok alışveriş yorgunları vardı. Onlardan biri de 5 saatir dolaşıp, 13-14 parça için 750 milyon lira harcayan Sevil Ateş ve arkadaşı Nilüfer Ayazoğlu'ydu. "Şubat'tan beri ilk kez alışveriş yaptık" diyen iki arkadaşın onca yorgunluğa rağmen akılları hâlâ alışverişteydi...

Para çekmek için kuyruğa girdiler
* Akmerkez'in giriş ve çıkış kapılarında meydana gelen yoğun trafik nedeniyle Nispetiye Caddesi polis tarafından bir süre kapatıldı.

* Parası yetişmeyen alışveriş merkezinin içindeki döviz bürolarına bankamatiklere koştu. İzdiham yüzünden uzun kuyruklar oluştu.

* Saatlerce dolaşıp alışveriş yapan ve ellerindeki poşetleri taşımaktan yorgun düşen halk bulduğu yere çöktü.

* Yürüyen merdivenlerde oluşan trafik nedeniyle ayakta durmak bile imkansız hale geldi.

* Kalabalık nedeniyle, mağaza sahipleri kapılarını kapatıp, müşterileri sırayla içeri aldı.

* Sosyetenin alışveriş mekanı olarak bilinen Akmerkez'de indirimler o kadar cazipti ki, alışveriş yapanlar arasında Küçük Armutlu'dan bile gelenler vardı.

* 1993 yılında açılan Akmerkez tarihinde ilk defa bu kadar yoğun bir trafik yaşadı. Mağaza sahiplerine göre bu yoğunluk bayram ve yılbaşı alışverişlerinde dahi olmadı.

* Otoparklar doldu taştı. Akmerkez'e ait otoparka haftasonları bin araç girip çıkarken, dün bu rakam 2 bin 500'ü geçti.

Öge DEMİRKAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır