kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Burası Kabil TV günaydın dünya!

Taliban'ın ardından Kabil'in değişen yüzü ekranlarda. 6 yıl önce kovulan Kabil TV'nin kadın spikerleri başörtüleri ve makyajlarıyla yerlerini aldı
18 Kasım 2001 Pazar günü Afganistan'ın "özgürlük" tarihine geçecek bir gelişme yaşandı. Bundan tam 6 yıl, 3 ay, 16 gün önce kilit vurulan ülkenin en büyük yayın organı Kabil Televizyonu hayata döndü. Kabil TV'nin yeniden yayına başlaması ülkede Taliban sonrasında yaşanan hızlı değişimin en önemli göstergesi oldu. Tabii televizyonu olan mutlu azınlık için...

O sabah TV binasının tozlu stüdyolarındaki aletler birer birer temizlendi, çanak antenler yerlerine monte edildi. Kısa birkaç deneme ve hazırlıktan sonra yayına geçildi. Tıpkı 13 Kasım Salı günü Kabil Radyosu'nda açılışında olduğu gibi Kur'an-ı Kerim okunarak başlanan yayının ilk anonsunu 16 yaşındaki kadın spiker Shakeba Marym yaptı. 6 yıl öncesinin kadrosundan bugüne ulaşabilen 800 çalışan ise büyük bir coşkuyla görevlerinin başındaydılar. Dantel takkeli kameramanlar, şalvarlı, sarıklı teknik adamlar sağa sola koşuşturup, ilk yayında bir aksaklık olmaması için ellerinden geleni yapıyorlardı. Ve başardılar. Şimdi tek hedefleri; 3.5 saatlik lokal yayınlarını 7 saate ve ülke geneline çıkarabilmek.

TRT'YE İHTİYACIMIZ VAR
Kabil Televizyonu ve Radyosu'nun Genel Müdürü Muhammed Alem İzzetyar hedeflerine ulaşabilmek için TRT'den yardım istedi:

"Kabil Televizyonu olarak bugün sadece 3 kameraman, 5 muhabirle yayına başladık. Çünkü en iyi yayıncılarımız Taliban zamanında yurt dışına kaçtı. Şimdi yardıma çok ihtiyacımız var, özellikle teknik açıdan. Taliban'dan önce TRT'den aldığımız haberleri kendi dilimize çevirerek yayın yapıyorduk, çok da iyi oluyordu. Bugün yine TRT'ye sesleniyoruz, lütfen bize destek olun."

Kabil Televizyonu'nda haber bültenlerini sunan kadın spiker Rida Azimi ise Rus savaşı sırasında Afganistan'ı terk eden kadınlara "ülkenize dönün" çağrısında bulundu. Azimi, "Kadınsız bir hükümet, hükemet kabul edilemez" dedi.

Kabil Televizyonu ve Radyosu'nda Azimi'nin yanı sıra 3 Afganlı kadın spiker daha görev yapıyor.

İlk haberi sunup burkamı yaktım
Rida Azami 6 yıl önce Kabil Televizyonu'nda haberleri sunuyordu. O zamanlar henüz 19 yaşındaydı. 13 Kasım'da Taliban'ın Kabil'i terk ettiği haberini Afgan Radyosu'nda ileten ilk kadın spiker olarak tarihe geçti. Haberi sunduktan sonra ilk işinin eve giderek burkasını yakmak olduğunu söyleyen, spiker, "Artık gün ışığını görebiliyor, makyaj yapabiliyorum" diyerek mutluluğunu dile getirdi. Pervan Edebiyat Fakültesi mezunu Azimi şöyle devam etti:

"Kuzey İttifakı'nın göreve gelmesinin ardından, bana iş teklif edildi ve hemen kabul ettim. Taliban zamanında dışarı bile çıkamıyorduk. Şimdi Afgan kadını kabuk değiştiriyor."

6 yıl, 3 ay, 16 gün sonra...

YIL 1995
Kabil TV, bundan 6 yıl, 3 ay, 16 gün önce 23 şehirde 2 bin 300 çalışanı ile Afganistan geneline yayın yapıyordu.

YIL 2001
Bugün ise yalnızca Kabil'e 3.5 saat yayın yapabiliyor. Kadrosunda ise fire var. Onlar şimdi 800 kişi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır