kapat
17.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İlaç tane tane satılacak

Tasarruf tedbirleri içinde sağlık harcamaları israfının durdurulması da var. Bundan böyle hastanelerde kutu kutu ilaç verme dönemi bitecek

Pakette kamu harcamalarını azaltma önlemleri ise şöyle sıralandı:
Bölge müdürlükleri kapatılıyor: Kamunun yerel hizmetlerinin yerinde verilmesi ve makine parkından daha etkin yararlanılması amacıyla Köy Hizmetleri, Karayolları, DSİ, Tapu gibi konsolide bütçeye dahil kuruluşların bölge müdürlükleri kapatılacak. 390 trilyon lira tasarruf edilecek.

Kaçak elektrikle mücadele: Enerji sektöründeki dağıtım kayıpları ve kaçak kullanımının önüne geçilecek. İmar Yasası değiştirilerek, abone yapılamayan ve kaçak elektrik kullanan vatandaşlara yasal statü kazandırılacak. Böylece en az 300 trilyon lira kaynak elde edilecek.

Beleşçilik bitiyor: Kamu tarafından topluma sağlanan mal ve hizmetlerin adil, ayrıcalıksız ve en etkin biçimde sunulması öncelik olacak. Bu çerçevede KİT'ler tarafından sağlanan hizmetlerin fiyatlandırılmasında ticari olmayan tarife altı uygulamalar kaldırılacak.

Ucuz lojman yok: Kamuda tasarruf ve yükün adil dağıtılması ilkeleri doğrultusunda kamu lojmanlarından yararlananların mümkün olduğu ölçüde piyasa rayiçlerine yakın bir bedel ödemeleriyle ilgili uygulama maaş düzeyleri de dikkate alınarak orta vadeli program çerçevesinde gerçekleştirilecek.

İlaç israfına son: İlaç fiyat kararnamesi ile kâr oranları aşağıya çekilecek. İlaç giderlerini 75 trilyon lira azaltması beklenen bu önlemin yanısıra, ilaçlar artık tane ile verilecek ve en az 10 trilyon lira tasarruf sağlanacak. İlaç İsrafının önlenmesi için 2002 yılından başlamak üzere, yüzde 10'luk ilaç katılım payının, ilgililerin maaş ve aylıklarından kesilmesi uygulamasına geçilecek.

İşçi sayısı azaltılacak
Re'sen emeklilik: KİT'lerde çalışan 50 yaşını aşmış, emekliliğe hak kazanan işçiler re'sen emekli edilecek. İlk etapta 7 bin işçiyi kapsayan bu operasyondan 100 trilyon lira tasarruf bekleniyor.

Maaş zammı sınırlanacak: Memur maaşlarının dönem başı artışları 2002 Ocak ayında yüzde 10, Temmuz'da ise yüzde 5 ile sınırlı tutulacak.

Yeni personel alınmayacak: Bütçeden kaynak aktarılan KİT'lere personel alınmayacak.

Prim tahsilatı artırılacak: SSK ve Bağ-Kur prim ödemelerinde tahsilat oranının yükseltilmesi için gereken idari tedbirler alınacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU - Erhan SEVEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır