kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Cem ve Yorgo Özal ve babam gibi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun kardeşi Nikos: En gergin dönemde babam ve Özal bir toplantıdan kol kola çıkıp ortamı yumuşatmıştı

Atİna'yI her ziyaretimde Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu röportaj listemin başında gelir. Sadece Türk-Yunan ilişkileri değil, onun eğitim, kültür ve insani ilişkilerindeki başarısını kendisiyle görüşmek bir zevktir. Çünkü her yaptığı ve söylediğinde samimi olduğunu yalnız gözlerinden değil, söylediklerinden de anlamak kolaydır. Tabii gözlerden anlam çıkarmak kişiye göre değişir. Örneğin Papandreu ile Cem'in son buluşmaları basın camiasında değişik yorumlara neden oldu. Papandreu soğuk ilişkileri iddiasına güldü ve Cem'le her konuda anlaşamadıklarını, ancak ortak bir zeminde buluşup sorunları çözmeye çalışacaklarını tekrarladı. Bence münasip bir ortamda bulunsalardı Cem'le birlikte sirtaki veya zeybek yapacak kadar sıcak bir ilişkide oldukları belliydi.

PAPANDREU: SÖZÜMÜ TUTTUM
Papandreu ile yıllarca önce Patmos Adasında bir ÇEVRE konferansında tanışmıştık. O zaman Milli Eğitim Bakanıydı.

İlk röportajımızı gerçekleştirdiğimiz gün, ona: "Gelin, birlikte Trakya'ya gidelim; oradaki okul kitaplarını inceleyelim. Rum ve Türk çocuklarının beyinlerinin karşılıklı ne kadar yanlış, çirkin suçlamalarla doldurulduğunu görelim. Ve o bölümleri kitaplardan çıkaralım" demiştim.

Yorgo Papandreu ile 1 yıl sonra Paris'te bir toplantıda karşılaştık. İlk sözü: "Size bir müjdem var; bir grup arkadaş Trakya'daki okul kitaplarındaki değişiklikleri yapıyor. İlk fırsatta birlikte gidip o kitapları yerinde, çocuklarla izleyelim" demişti.

Ancak kısa bir süre sonra Papandreu Dışişleri Bakanı olunca konunun unutulduğunu sanmıştım. Fakat o nerede, ne zaman karşılaşsak ben daha ağzımı açmadan Trakya'ya gitmek için vaktini ayarlamaya çalıştığını söyledi hep. Nitekim birkaç gün önce Atina'da Cemler'in onuruna verdiği akşam yemeğinde çok zarif bir hanımı takdim ederken: "Bakın" dedi, "Profesör Thalia Dragonias uzun çalışmalar sonucunda ilkokul kitaplarındaki değişiklikleri yaptı. Siz ne zaman isterseniz hep birlikte Trakya'ya gidelim; böylelikle verdiğim sözü geç de olsa tutmuş olurum."

MARGARITA İLE İLK RÖPORTAJ
Tarihini hatırlayamıyorum; ama Baba Yorgo Papandreu'nun Türkiye ile ilişkilerinin en kötü olduğu zaman Atina'da Margarita Papandreu ilk kez bir Türk gazetesine röportaj verdiği zaman çok heyecanlanmıştım. Margarita Papandreu tipik bir Amerikalıydı. Daha o zaman Liani aileyi ikiye bölmemişti. Margarita, üç oğlu, bir kızından, eşiyle Amerika'daki sürgün günlerinden bahsetmiş, kadın haklarının savunuculuğundan vazgeçmeyeceğini vurgulamıştı. Ona Atina'dayken telefon ettim; yıllarca önceki buluşmamızı hatırlattım. Cem'in sergisinde görüşebileceğimizi söyledi ama o kalabalıkta birbirimizi bulamadık.

Margarita Papandreu ile konuşmayı arzu etmemin nedenlerinin başında üç oğlu ve eşleriyle ilişkilerindeki başarısını öğrenmek geliyordu. Çünkü gelini Ada'dan ve oğlu Nikos'dan, hakkında ilginç şeyler dinlemiştim. Dedesi ve babası başbakan, abisi Dışişleri Bakanı olan Nikos Papandreu 45 yaşında, başarılı bir ekonomist-romancı. Atina'nın mutena semtlerinden birinde yaşıyor. Portakal, limon ağaçlarıyla çevrili bahçedeki evin üst katında kiracı. Eşyadan çok kitap dolu odaları sade döşenmişti.

Nikos önce sorularımı yanıtladı. Sonra Atatürk'ün portresinin altında abisi Yorgo'nun çekilmiş fotoğrafını gösterdi. Ayrılırken de imzaladığı "Dancing Father" (Danseden Baba) adlı ilk romanını armağan etti.

Washington'da ilk patronum Derviş'ti
* Babamın sürgün yıllarında Kanada ve Amerika'da yaşadık. Kalbim Yunanlı, düşününce Amerikalıyım; çünkü İngilizce konuşuyor, yazıyor ve düşünüyorum.

* Babam Andreas Papandreu'nun Türkiye'de sevilmediği malum. İlişkilerin en sert olduğu dönemde Özal'la buluştular; toplantıdan kol kola çıktılar. Çünkü ikisi de insani ilişkilerin önemini bilirlerdi. Şimdi de Yorgo ile Cem aynı yoldalar.

* Babam siyasi inancı ve davasına çok bağlıydı. Gençken akademisyen, profesör olduğu için bizim eğitimimize çok önem verdi. Princeton'dayken oda ve en yakın arkadaşım Türktü. 3 yıl birlikteyken ben çok az Türkçe, o ise mükemmel Yunanca öğrendi. Şimdi Harvard'da profesör.

* Anneleri, babaları çok meşgul veya politikacı olan çocuklar yalnızdırlar. Ama bizim için akşam yemekleri ibadet gibiydi. Yemek yerken dünyada olup bitenleri, birbirimizin ilgi alanlarını, konuşurduk. O masada konuştuklarımızla büyüdük. Annemle babam bize ışık tuttu ve bize sevgilerini hep gösterdiler. Annem bize tüm vaktini verirken babamın tek çabası: Yunanistan'ı Amerika'nın kontrolünden kurtarmaktı. Bu konuda ne kadar sertse özel yaşamında o kadar sıcak ve nazikti.

* Kızkardeşim ekonomist idi; evlendi, iki çocukla ayrıldı. Şimdi Kanada ve Yunanistan'da bir dans topluluğunda dansediyor. En küçük kardeşimiz Andreas, Atina Üniversitesi'nde ekonomi ve çevre profesörü. Evli ve mutlu.

* Benim hayalimdeki kadını... yani dil bilen zeki, en önemlisi yanında kendimi rahat hissedebileceğim birini bulursam evlenirim...

* Şimdi yazarlığı ekonomistliğe tercih ediyorum. Bu kitabımda adlarını değiştirerek annemle babamın mücadelesini anlattım. Yeni kitabıma yakında başlıyorum.

n Washington'da ilk patronum Kemal Derviş'ti. Harika bir insandır. Bir ülkede reform yapmak istiyorsanız hem politikacı, hem ekonomist olmanız gerekiyor. Bence Kemal Derviş bütün zorlukları yener ve söylediği her şeyi yapar.

* Türkiye'ye turizm için değil insanlarıyla haşır neşir olmak için gelmeyi çok istiyorum.

* Amerika'da değil komünist, solcuysanız bile sorununuz var demektir. Güya özgürlükler ülkesidir; ama bu konuda diplomat gibi davranmazsanız, hattâ az konuşmazsanız yandınız.

Ben daha çok insanları dinleyerek ve şaka yaparak o sorunu aştım. Türkiye ve Yunanistan da buna dikkat etmeli. Örneğin Yorgo ile Cem'e önceleri çok tepki geldi. Ama ikisi de yaptığından emin olduğu için, tehlikeye rağmen devam ettiler.

Şimdi herkes onları anladı. Çünkü onlar da Özal ve babam gibi dost olma arzusu ile buluşuyorlar. Darısı diğer tüm politikacıların başına...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır