kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Diyanet: Müminler camide hoş kokmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı müminleri camiye giderken soğan-sarımsak yenilmemesi, camilerde büyük ampul yakılmaması, hopörlerle kulaklara işkence yapılmaması gibi koularda uyardı. Bu ilginç mesajlar, Diyanet Dergisi'nin son sayısında Prof. Mustafa Kara'nın 'Cami ve İbadet Psikolojisi' başlıklı yazısında yer aldı. İşte 'beş duyu', cemaat ve ibadet ilişkisi:

GÖZE GÜZELLİK
* Namaz saflarının düzeni ve ritmik hareketler göze hoş geldiği için dikkat edilmelidir.

* Mabedlerin ışıklandırılması önemlidir. Tamamen karanlık bir mekan gibi, ışığa boğulmuş bir zemin de gönül dünyasına hitap etmez. Ruhumuzu okşayan loş ışıktır.

* Yatsı ve sabah namazı hariç elektrik kullanmamayı tercih etmek gerekir.

KULAĞA GÜZELLİK
* Güzel bir sesle ve usulüne uygun olarak okunan ezan camiye girmeden bize ulaşan, tefekkür ve tebessüme davet eden bestedir. Caminin içinde makamla ve güzel bir sesle okunan ayetler, dualar, salat ve selamlar getirilen kamet bu duyguları besleyen önemli unsurlardır.

* Camilerin büyük kısmında günlük namazlarda mikrofon kullanmadan imamlık ve müezzinlik yapmak mümkündür. Secdede iken cebinizdeki telefon sesini dinlemeye mahkum olmayın.

BURNA GÜZELLİK
* Camide güzel koku sürünmek bir fantezi değil, gerçeğin ifadesidir. Güzel koku mümine, güzel bir ses, güzel bir eser kadar ufuk açar, gönlüne hitap eder. Dost yüzünü, dost sesini dost kokusu tamamlar.

* Soğan sarımsak yedikten sonra camiye gidilmemesi gerekir. Güzel koku insanı zaman ve mekanın ötesine taşıyarak deruni hayallere daldırır.

"DÜĞÜN" FETVASI
Diyanet İşleri gösterişli düğünlerin dinen uygun olmadığını bildirdi. Fetva camilere hutbe olarak okutulması için gönderildi. Hutbe özetle şöyle: "Düğünlerde milli ve manevi değerlerimizle bağdaşmayan davranışlardan kaçınmaz biz müslümanlar için zorunlu bir görevdir. Bir ailenin kurulması için elbette bir takım harcamaların yapılması gereklidir. Ancak, bu harcamalarda ölçülü davranmak, israfa kaçmamak icap eder."

Nevin BİLGİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır