kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ecevit: Türk halkı harekatı destekliyor

BBC 1 televizyonunda konuşan Başbakan Ecevit, Türk halkının yüzde 99'unun müslüman olduğunu hatırlattı ve "Türk halkı savaşı sevmez ama, çoğunluk Afganistan'a harekatı destekliyor" dedi
Başbakan Bülent Ecevit, BBC 1 televizyonunda Pazar sabahları yayınlanan David Frost'un kahvaltı programına konuk oldu ve Afganistan'a yönelik harekat ile gelecekte olabilecekler konusunda yapılan ufuk turunda görüşlerini açıkladı.

Türkiye'nin Afganistan'a yönelik harekata, bu mücadelenin İslam'a değil terörizme karşı olduğunu söyleyerek en büyük desteği verdiğini belirten Frost'a, Türk halkının yüzde 99 gibi büyük bir çoğunluğunun Müslüman olduğunu hatırlatarak yanıt veren Ecevit, "Türkiye aynı zamanda laik bir ülkedir ve bu yapısıyla aslında hem dünyaya, hem de İslam dünyasına İslamiyet'in laiklik, çağdaşlık ve demokrasiyle birarada yaşatılabileceğini göstermiş bir ülkedir" dedi.

TALİBAN BİZİM İÇİN TEHDİT
Yayın sırasında Afganistan'ın o dönemdeki Kral'ı Emanullah Han'ın 1928 yılında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette çekilmiş fotoğrafı da gösteren Başbakan Ecevit, bu fotoğrafta Emanullah Han ve beraberindekilerin çağdaş giysiler içinde olduklarına dikkati çekti. Bu noktada Taliban'ın yarattığı değişimin altını çizen Ecevit, Taliban'ın sadece kendi ülkesi için değil, bulunduğu bölge için, Kafkasya, Orta Asya ve Türkiye için de tehdit oluşturduğunu bildirdi. Bu nedenle de Türkiye'nin terörizmle mücadeleye destek olma yaklaşımı içinde bulunmasının ve Batılı dostlarına yardım etmesinin doğal olduğunu vurgulayan Ecevit, şöyle dedi: "Biz de 20 yılı aşkın bir süredir başta bölücü terör, komünist terör ve İslami terörün geldiği her türlü terörden çekiyoruz. Bu nedenle ne zaman ki ABD terörizme karşı birlikte mücadele etme çağrısı yaptı, biz buna hemen destek verdik. Zira ABD de bize büyük destekler vermişti, bu nedenle de desteğimiz çok doğaldı."

ÇOĞUNLUK DESTEKLİYOR
Ecevit, dünyadaki çeşitli ülkelerde ortaya çıkan savaş karşıtı tutum ve gösterileri değerlendirmesi istenince de "Demokratik bir ülke olarak tabii ki Türkiye'de de bazı karşıt görüşler olacaktır. Ama halkın büyük çoğunluğu savaşı sevmediği halde, bu mücadeleye destek veriyor. Çoğu da bizim bu harekata terörle mücadele noktasından destek verdiğimizi iyi biliyor" diye konuştu. Ecevit, Afganistan'ın geleceğinde Taliban'ın çağdaş unsurlarının bulunması gereğine inanıp inanmadığı yolundaki son soruyu da şöyle yanıtladı: "Gerçi Taliban'ın içinde çağdaş unsurlar olup olmadığını bilmiyorum ama, biz şuna inanıyoruz; içinde bütün etnik grupların temsil edildiği bir hükümet oluşturulmalı. Biz, hatta savaş bitmeden önce bu hükümetin kurulmasına çalışmalıyız."

MÜTTEFİKLERİMİZ DÜŞÜNMELİ
Ecevit, NTV'nin Ankara Stüdyosu'nda gerçekleşen programdan sonra da kendisini izleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mezar-ı Şerif'in Dostum kuvvetleri tarafından alınmasının önemli bir gelişme olduğunu, bunun arkasının geleceğini umduğunu ifade eden Ecevit, "Aslında ABD ve İngiltere, henüz tam devreye girmediler, hazırlık aşamasındalar. Ben olumlu sonuçların fazla gecikmeden alınacağını umuyorum" diye konuştu.

Ecevit, "Temsilciler Meclisi'nin bir önerisi var. Türkiye'nin müttefik olarak her zaman ABD'nin yanında yer aldığı ve bu gerekçeyle Türkiye'ye yardım edilmesi yönünde... Ek kaynak için somut bir gelişme var mı?" diye soran bir gazeteciye de şöyle dedi: "Henüz öyle bir somut gelişme yok. Biz Afganistan'a kuvvet gönderişimiz karşılığında bize yardım yapılmalı iddiasında da bulunmuyoruz. Bunu müttefiklerimizin kendiliklerinden düşüneceklerini umuyoruz."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır