kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Edebiyat dünyası ile ilgilenmeyen yazar

İlk romanı "Yağmur Hüznü" ile Orhan Kemal Roman Ödülü'nü alan Ahmet Karcılılar'ın ikinci kitabı "Gülden Kale Düştü"yle geçen yıl çok konuşulmuştu. Ama bu kez konuşulan kitap değil, eski karısının "kitapta beni anlatmış" diyerek açtığı dava ve tarafların söz düellosuydu. Günlerce "kim haklı" tartışması yapıldı. Eski eşinin iddialarını redden Karcılılar, daha sonra ortadan yok oldu. Şimdiyse yine bir romanla karşımızda: "Fotoğraf Hikayeleri."
"Gülden Kale Düştü" yayımlandıktan sonra olay büyüdü. Eski eşiniz basına açıklamalar yaptı ve siz telefonunuzu değiştirip, işinizden ayrıldınız. Bu süre zarfında ne yaptınız?

Kitabımla uğraştım sadece. Zaten çok kendi halinde yaşayan bir adamım. Ortalarda görünmeyi sevmeyen, sessiz bir kişiliğim vardır. Hayatta aslolan da huzurdur. Bunun dışındaki arayışlar anlıktır.

"Gülden Kale Düştü"nün yarattığı tartışmaları yaşamamayı tercih eder miydiniz? Çünkü 'kitabımın edebi değeri kayboldu' diyordunuz...

Yaşamak istemezdim demek, kendimi reddetmek olur. Tabii ki çok acı çektiğim anlar oldu. Arkadaşlarımın öğütleri bile kendimi iyi hissetmemi sağlayamadı. Ta ki, bir kaportacı ustasının "Böyle olacakmış, böyle olmuş" sözünü duyana kadar. O zaman rahatladım.

Bütün bu olaylar sırasında sizi romanıyla eski karısını kızdırmış biri olarak tanıdık. Peki Ahmet Karcılılar kimdir?

Kim olduğumun öne çıkmasına doğrusu ben izin vermedim. Hasbelkader bir programa çıktım. Amacım kitabımı savunmaktı ama başaramadım. O zaman bu işin bu yolla yapılamayacağını anladım ve geri çekildim. Ama kim ne yaparsa yapsın, o kitabın tek cümlesi bile değişemeyecek. O kitap yüzyıllarca varolacak ve insanlar onu okuyacak. Bunu engellemek için kimsenin elinden hiçbir şey gelmez.

Kitap için açılan dava ne durumda?

Dava diye bir şey yok. Açılamadı zaten. Yayınevinin hukuk bürosundan da bana "İçeri giriyorsun ya da kitabın toplatılacak" gibi bir bilgi gelmediğine göre bir sorun da yok.

Yeni bir kitapla birlikte yeni bir hayat mı kurdunuz?

İstanbul'da yaşamaya başladım. Ama onun dışında yine aynı kişiyim. Sadece yazan biri. Bundan sonrası için tek bir planım bile yok.

Yaptığınız tek şey yazmak ve okumak mı? Başka hiç bir şey yok mu hayatınızda?

Altarnatif sporlarla ilgileniyorum. Dağcılık, yürüyüş... Dalmayı da çok sevirim. Deniz en büyük tutkularımdan biri.

"Gülden Kale Düştü" bu kadar olay yarattıktan sonra yeni romanınıza edebiyat dünyası ilgi gösterecek mi?

Edebiyat dünyasının bana nasıl baktıyla pek ilgilenmiyorum. Çocukluğumdan beri yazar olacağımı biliyordum. Yazmak benim yazgım.

Yeni romanı "Fotoğraf Hikayeleri"nin konusu kısaca şöyle: Bir fotoğraf hikayecisi, bir fotoğrafı incelemeye başlar, bilgisayarda buyütür, fotoğrafta bir gazete vardır, onun üzerinde de bir fotoğraf, onun içinde de... Fotoğraflar böyle uzar gider ve anlatıcı fotoğraflardaki hikayeleri anlatmaya başlar.

* Hikayeci, fotoğrafın tesadüfen bulunduğunu sansa da aslında biri onu bulmasını sağlamıştır. Bu kurguyla Karcılılar, Türkiye'nin dünya içindeki rolünü anlatmaya çalışmış. "Çünkü dünya fotoğrafının hikayesini belirleyen en büyük etmen Amerika" diyor.

* Kitaptaki kişiler, hatta olayların tarihleri gerçek, sadece hikayeler Karcılılar'a ait. Bu kişilerden bazıları Mustafa Kemal, İsmet İnönü de olabiliyor, Kennedy de.

* "Yazıyla banka bile soyarım. Metinlerin sonuçları inanılmazdır. Örneğin, Orson Welles'in uzaylıların dünyayı işgaliyle ilgili yazdığı bir radyo teksti, Amerika'yı bayağı bir karıştırmıştı" diyor kitabın yazarı.

* Kitabın fotoğraf içinde fotoğraf anlatması akla Binbir Gece Masalları'nı getiriyor. Karcılılar bunu şöyle anlatıyor: "Şehrazat'ın masallarının sonsuzluğa uzanmasıyla ilgili bir mesele vardır; ölmemek için her gece Şehriyar'a hikaye anlatmak zorundadır. Ama bir gün kendi hikayesini anlatmaya başlar ve der ki, 'Tüm karılarını öldüren bir padişah vardır, karısı da yaşamak için her gece ona bir masal anlatmaktadır' ve bu sözü söyledikten sonra ilk anlattığı hikayeyi anlatır... Benim romanım da öyle, ilk ve son paragrafla tüm kitap birleşiyor."

Buket Aşçı



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır