kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkiye'nin en başarılı 10 genci

1973 Aydın doğumlu Önder Eker, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinden mezun. Öğrenciliği sırasında TÜBİTAK "Dijital Görüntü İşleme" projesinde görev aldı...
Yazılım Mühendisi olarak işe başladı. 1995'te Microsoft Certified Professional olarak Türkiye'deki ilk 10 uzman arasına girdi. Finans sektöründeki büyük bankaların bilişim ihtiyaçları üzerinde çalışarak binlerce proje hazırladı. 1997'de 2 ortağı ile NETRON Bilgi İletişim Teknolojileri A.Ş.'yi kurdu. Hem kurumlara hem de bireylere bilişim ileri teknoloji eğitimi veriyor şirketindeki 50 çalışanıyla. Yılda ortalama yüzde 250 oranında büyüyen şirketi 2000 yılında 3 milyon dolarlık ciro yaptı. Günde 20 saat çalıştığı oldu. "Şu an iki yıl sonrasının teknolojisinin eğitimini veriyoruz. Hedefimiz Türkiye'yi teknoloji ihraç eden ülke haline getirmek" diyen Önder Eker 1998 Microsoft Başarı ödülü, 1999 "Yılın Microsoft Uzmanı Ödülü", 2000 EMEA-Top 5 Teknik Eğitim Merkezi Ödülü" ve 2001 Microsoft Bölgesel Yönetim Ödülü"ne sahip. Bekar. Liberal ekonomiyle bütün sorunların üstesinden gelineceğine inanıyor. "Fakirlik paylaşılmaz. Tüm ülkenin zengin olması gerekiyor" diyor.

MÜZİK DEHASI
Atilla Aldemir, Mimar Sinan Üniversitesi konservatuarından mezun olduktan sonra Almanya Detmold Yüksek Müzik okulunda lisansüstü eğitmini aldı. Halen Essen Folkwang Yüksek Müzik Okulu'nda "solistlik diploması" eğitimine devam ediyor. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Akdeniz Gençlik Orkestrası, Amerikalı Oda Müziği topluluğu Apple Hill, Detmold Oda Orkestrası, Rheine Senfoni Orkestrası ve Berlin Senfoni Orkestrası beraber çaldığı orkestralar.

ATEŞLİ ÇEVRECİ
1979 doğumlu Kerem Ateş, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümünde okuyor ve çevreci faaliyetlerinden dolayı okulu bir türlü bitiremiyor. Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu Gençlik Komitesi'nin kuruculuğunu ve genel sekreterliğini yapan Ateş, bugüne kadar deprem, ağaçlandırma ve uyuşturucu konusunda onlarca seminer hazırladı. Gençlerin söz sahibi olması için çalışan Ateş, dünyanın kurtuluşunu Sivil Toplum Kuruluşlarında görüyor. Sosyal demokrat Ateş, milletvekili olmayı istiyor. Beden dilini çözmek için psikoloji kitapları okuyor.

OVAKIŞLA'NIN MÜTHİŞ ÖĞRETMENİ
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olduktan sonra öğretmenliğe başlayan Yalçın Ömer Oto şu an Ahlat İlçesine bağlı Ovakışla'da görevini sürdürüyor. 1998'de Ovakışla İlköğretim Okulu öğrenci ve öğretmenlerince yayınlanan Ovakışla Günlüğü adlı okul gazetesi 2001 yılında internetten de yayınlanmaya başladı. Başlattığı kitap kampanyası ile çalıştığı okulda iyi bir kütüphane kuran Oto 1999 yılında hazırladığı Ovakışla Beldesi ve Bağlı Köyler İlköğretim Okulları İçin Eğitsel ve Kültürel Gelişme Projesi" ile Dünya Bankasından kredi almayı başarmış.

DOWN SENDROMLULARA CAFE AÇTI
Çocuk gelişi ve eğitimicisi Sercan Bozdemir, sosyal hizmet uzmanı Hasan Güneş ve nörolog Dr. Harika Alboğa, özürlü çocukları topluma kazandırmak, üretime katkıda bulunmaları sağlamak amacıyla Cafe Down projesini geliştirdiler. Ankara Kızılay'da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu binasında açılan Cafe Down'da çalışanlarların 12'si zihinsel, biri ise ortopedik özürlü. "Amacımız toplumun özürlülere bakış açısı değiştirmek" diyor proje sorumlusu Sercan Bozdemir. Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan Cafe Down devletin ve gönüllü kuruluşların katkısıyla açıldı. Özürlü gençler Turizm meslek lisesinde üç ay servis eğitmi aldılar. Müşteriler son derece anlayışlı, servis ise tıkır tıkır. Projeyi geliştirenlerin hepsinin hayat felsefesi "üretmek". "Bu benim en güzel ürünüm oldu" diyor Sercan hanım.

DÖRT BİLGİSAYAR CİNİ
Fikret Ercan Erciyes, arkadaşları Mahmut Tüzün, Harun Tunç Yaylı ve Semih Hazar'la birlikte cep telefonundan aynı kişisel bilgisayardan olduğu gibi internet sitelerini tarayabilen sistemi oluşturdu. Böylelikle sadece WAP için özel olarak hazırlanmış sitelere girmekten kurtulup, istediğimiz her siteye girebilme olanağına sahip olduk. Dünyada ilk defa bu dört kafadarın geliştirdiği bu sistemi Turkcell, kullanıcısına SurfCELL ismiyle sunmuş durumda. Proje sahibi dört gencin dördü de Yeditepe Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde okuyor ve yaş ortalamaları 20,5! Part time çalışıyorlar, politikadan nefret ediyorlar (İsmail Cem hariç), hayatları bilgisayar karşısında geçiyor ve gün 32 saat olsun istiyorlar. Zaman nereye götürürse oraya gidecekler, en büyük arzuları beş yıl sonra yine Çiçek pasajında rakı tokuşturmak.

EN YÜKSEK NOT ORTALAMASI
Roma'daki Amerikan Üniversitesi'ni 3.97 gibi son derece yüksek bir ortalama ve birincilikle bitiren Ece Vahapoğlu şimdi Garanti Bankası'nda çalışıyor. İtalya'da bulunduğu süre içinde üniversite dergisine yazdığı "Real Image, Real Istanbul" isimli makalesi büyük yankı yarattı. Türkiye'nin doğru tanıtımı için elinden geleni yapan 1978 doğumlu Ece beş yabancı dil biliyor. İdeali ailesini kurmuş başarılı bir iş kadını olmak.

Tıp başarısı
1963 doğumlu olan Yrd. Doç. Hasan Bayram İngiltere'de Londra Üniversitesi St. Bartholomw's and The Royal London Scholl of Medicine And Dentistry'de doktorasını yaparken ilk kez bronkoskopi yardımıyla sağlıklı gönüllülerden ve astımlı hastalardan elde ettiği dokudan laboratuvar ortamında bronş epitel hücre kültürü elde ederek literatüre geçti. Hasan Bayram'ın çalımasından önce bu tip hücre kültürleri cerahi dokulardan elde ediliyordu. Ancak bu şekilde elde edilen hücreler orijinal fonksiyonları tam olarak yansıtmıyordu. Bayram'ın hücre kültürleri orjinaline en yakın olduğu için ileri araştırmalar yapmak için daha uygun. Elde ettiği hücreler üzerinde ayrıca hava kirliliğine yol açan gazların nasıl etki ettiğine dair de çalışmaları oldu. Çalışmaları önemli tıp dergilerinde yayınlandı. Şu an Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim dalında görev yapan Bayram, en çok ailesiyle yeterince ilgilenememekten şikayetçi.

Bülent Ecevit Biricik
Çocukken geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve bakacak kimsesi olmadığı için çocuk yuvasına bırakılan Bülent Ecevit Biricik resimden, şiire, tiyatrodan müziğe çok yönlü sanat faaliyetlerini çocukluğundan beri sürdürüyor. Şimdiye kadar sayısız kişisel ve karma sergi açan Biricik resimerin satışından elde ettiği gelirle kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta. Maltepe Rotary Kulübü'nün girişimleriyle İngiltere'de 17 gün boyunca özürlüler için spor kampına katılan Biricik çok iyi masa tenisi oynuyor. Aynı zamanda satrançda da iddialı olan Bülent en son Çetin Altan'ın makalelerinden derlediği Dört Kanatlı Makale isimli tek kişilik oyununu sergiledi. Cage Down'da kasiyerlik yapan Biricik "hayatınız monotonsa, yeni şeyler yapmak zorundasınız. Yeni şeyler yapmazsan hayatın hiçbir anlamı yok" diyor. Kimseye söylemediği bir hayalini gerçekleştirmek için uğraşıyor.

Polis Eğitimi
Balıkesir Emniyet Müdürülüğü Eğitim Şube Müdürü olan Hasan Yılmaz ödülü polis personeline okuma alışkanlığı kazandırmak ve onları birer sosyal hizmet uzmanı haline getirme çalışmalarıyla aldı. Suç ortamı içinde bulunduğu için suça eğilimli insanları suçtan uzaklaştırmak için polisin piskoloji ve davranış bilgisine sahip olması gerektiğine inanan Hasan Yılmaz çalışmalarını bu yönde geliştiriyor. Stersle başa çıkma, aile içi ilişki, insan hakları konusunda çeşitli seminerler düzenleyen Hasan Yılmaz yanı sıra Türk Halk Müziği Korosu da kurduruyor biriminde.

Mutlu Tönbekici



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır