kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kriz dinlemeyen mezat

Son yıllların en büyük katılımının gerçekleştiği Antik A.Ş. müzayedesinde milyarlık eserler adeta kapışıldı
Antik A.Ş.'nin 210'uncu müzayedesi, dün İstanbul'da The Ritz Carlton Oteli'nde yapıldı. Milyarlık eserlerin satıldığı müzayedede, ekonomik kriz kendini hiç hissettirmedi. Hemen hemen tüm eserlerin satıldığı müzayedeye yaklaşık bin sanatsever ve koleksiyoncu katıldı. Antik A.Ş., yetkilileri, müzayede öncesinde yoğun rezervasyon talebi olduğunu belirterek, talebin yıllardır bu boyutlara ulaşmadığını kaydetti.

Müzayedenin en pahalı eserlerinden olan ve 40 milyar liradan satışa sunulan Halil Paşa'nın "İstanbul" adlı tablosu, 80 milyar liraya tekstilci Jack Darsa tarafından satın alındı. Tabloyu yatırım amaçlı almadığını belirten Darsa, "Bu tabloyu almamım nedeni sanata olan düşkünlüğüm ve sevgim. Evimin bir kenarına koyarak sanatın hazzını yaşıyorum" dedi.

EN PAHALI TABLO 85 MİLYAR LİRA
Yine 40 milyar liradan satışa sunulan ressam Hikmet Onat imzalı "İstanbul" adlı tablo ise 85 milyar liraya satılarak, "müzayedenin en pahalı eseri" oldu. Tabloyu koleksiyonucu Metin Sürür aldı. Bu arada Atatürk'ün imzalı ve ithaflı tablosu, Atatürk'ün verdiği takdirname, Atatürk imzalı belge ve Atatürk'ün verdiği "Evrak-ı şahane" de Kültür Bakanlığı tarafından alındı. Atatürk'e ait altın saat ise arızalı çıkınca müzayededen çekilerek bir dahaki müzayedeye bırakıldı.

FİYATLAR ARTTIKÇA ÇEKİŞME YAŞANDI
Müzayedeyi yöneten Turgay Artam (üstte), satışları büyük bir hızla gerçekleştirdi. 300 eserin hemen hemen tamanının satıldığı müzayedede fiyatlar yükseldikçe büyük bir çekişme yaşandı. Hikmet Onat'ın İstanbul tablosu (yanda) 85 milyar lira ile en pahalı eser oldu.

Nadir bulunan eserler
Müzayedenin büyük ilgi görmesinin en büyük nedeni olarak çok nadir bulunan eserlerin sergilenmesi gösterildi. Açık artırmaya çıkarılan eserler arasında tuğralı gümüşler,ünlü ressamların tabloları, Kuran-ı Kerimler, hilye-i şerifler, Osmanlı sarayı için özel yapım mücevherler ve ibrikler yer aldı.

Nebahat KOÇ Ğ Erhan DOĞAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır