kapat
12.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Film gibi buluşma!

Trabzonlu Kazım Korkmaz 32 yıldır görmediği kızı Janet'e Hollanda'da yayınlanan ve bizdeki "Film Gibi"ye benzeyen bir televizyon programı sayesinde yeniden kavuştu...
Kazım Korkmaz, 1966 yılında iki çocuğu ve eşini Trabzon'da bırakarak para kazanmak umuduyla Hollanda'ya gitti. Burada bir otomobil fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlayan Korkmaz, aynı yerde çalışan bir kız çocuğu annesi Şan Fan Os adlı kadınla birlikte yaşamaya başladı. Kazım ve Şan Fan Os'un, Janet ismini verdikleri bir kız çocukları oldu. Şan Fan'ın önceki evliliğinden olan 13 yaşındaki kızı Jasmin ise, annesinin bir Türk'le evlenmesini ve ondan kendisine bir kardeş getirmesini bir türlü hazmedemedi. Yaramazlık yaptığı bir gün üvey kızı Jasmin'i azarlayan Kazım Korkmaz, kızının ikinci kattaki evlerinden atlaması üzerine kızına kötü davrandığı gerekçesiyle Hollanda polisi tarafından gözaltına alındı. Jasmin'in hiç bir yara almadan kurtulmasına rağmen tutuklanıp bir süre hapis yatan Korkmaz, sınırdışı edildi.

HER YOLU DENEDİ, OLMADI
Hollanda'da 3 yıl kaldıktan sonra Türkiye'deki ailesinin yanına dönen ve Trabzon'da bıraktığı iki çocuğu ve karısıyla yaşamaya başlayan Kazım Bey Hollanda'da iki yaşındayken bıraktığı kızı Janet'i unutamadı. Janet'i görebilmek için mahkeme kararıyla ismini değiştirdi. Yeni kimliğiyle Hollanda'ya gitmeyi denedi ama başaramadı.

Bir süre İstanbul'da kalan ve yeniden Hollanda'ya gidebilmenin yollarını arayan Kazım Korkmaz, tüm girişimlerinin olumsuz sonuçlandığını görünce memleketi Of'a dönüp belediyede itfaiye görevlisi olarak işe başladı. Bu süre içerisinde Türkiye'deki eşinden bir çocuğu daha olan Korkmaz'ın tek tesellisi yanında olan çocuklarının sevgisi ve Janet'in siyah beyaz fotoğrafıydı.

BABAMI RÜYAMDA GÖRDÜM
KazIm Bey burada evlat hasretiyle yanarken, Hollanda'daki kızı Janet Van Osch da babasını çok özlüyordu. Öğretmen olan Janet, evlenmiş, 3 çocuk sahibi olmuştu. Anne olduktan sonra babasına özlemi daha da katlanmıştı. Çoğu gece babasını rüyasında gören genç kadın, 32 yıllık özlemini dindirebilmek için ülkesindeki KRO televizyonunda 12 yıldır yayın yapan Spoorloos (İzsiz) adlı programa başvurdu. Babası hakkındaki annesinden öğrendiği tüm bilgileri program yapımcılarına verdi. Yapımcılar, araştırmaları sonucunda Kazım Korkmaz'ın adresini belirledi.

TV yapımcıları Kazım Korkmaz'ı telefonla arayarak durumu anlattılar. Sevinçten deliye dönen Korkmaz, kızına kavuşmanın heyecanıyla sabaha kadar uyuyamadı. Janet de televizyon ekibiyle birlikte eşi Carlos Sabayo ve 5 aylık bebeğini de alarak yollara düştü. Babasının evine geldiğinde oldukça heyecanlıydı. Karşısına çıkan Kazım Korkmaz'a kendisini tanıtan Janet daha sonra 32 yılın özlemiyle babasına sımsıkı sarıldı. Aradan geçen uzun yılların ardından kızına kavuşmanın mutluluğuyla Kazım Korkmaz da oldukça duygulandı. Damadı ve torununu da kucaklayan Korkmaz'ın mutluluğu yüzünden okunuyordu.

Sabaha kadar uyuyamadım
Çok az hatırladığı babasını aramaktan ilk başta korktuğunu belirten Janet, TV kameralarına şunları söyledi: "Beni kabul etmeyebilirdi ya da ölmüş olabilirdi. Bu yüzden korkuyordum. Ama özellikle anne olduktan sonra babamı her gece rüyamda görmeye başlamıştım. Tüm korkularımı yenip "İzsiz" programına başvurdum. Trabzon'un Of ilçesinde yaşadığını sandığım babamı bulmalarını istedim. İsteğim kabul edildi. Ama babamı bulacaklarından emin değildim. Araştırmaların ardından beni 'Babanı bulduk' diye aradıklarında sevinçten deliye döndüm. Babama ve kardeşlerime kavuştuğum için çok mutluyum. Hollanda'da bulunan diğer iki çocuğumu da alıp geleceğim, ailelerini tanımalarını istiyorum. Babamı Hollanda'ya getireceğim. Keşke annem de yaşasaydı bu günleri görseydi. Oda babamı çok özlemişti.".

Baba Kazım Korkmaz ise heyecandan titriyordu: "Haberi aldıktan sonra heyecanla buluşma gününü bekledim. Sabaha kadar hiç uyumadım. Ona kavuştuğum için çok mutluyum. Herkese teşekkür ediyorum."

3 TÜRK AİLEYİ BİRLEŞTİRDİK
Hollanda KRO kanalında yayınlanan Spoorloos programı Show TV'deki 'Film Gibi'nin benzeri. Programın yapımcısı Jutka Sallay da, uzun yıllar kayıp babasını aramış ve sonunda kavuşmuş. Sallay 'Şimdiye kadar 3 Türk aileyi birleştirdik' diyor.

Esin RAMOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır