Krizde seyahat için 25 ipucu
Sunday Times kriz döneminde seyahat edeceklere daha az para harcamanın ipuçlarını yayımladı. Kahvaltı sırasında öğle yemeği hazırlamaktan özel şehir kartlarıyla toplu taşımayı bedavaya getirmeye dek işte Türkiye'ye uyarladığımız o öneriler... ..
Depresyondayız, pardon resesyon, aman yani depresyon. Son 30, pardon 100 yani 1000 yılın en kötü krizi. Tünelin ucu kesinlikle, yani elbette kesinlikle görünüyor ya da görünmüyor...
Bütün bu kararsızlıklar arasında kesin olan tek şey kişisel olarak daha az para harcamamız gerektiği. Hiç değilse seyahat planlarınızdan vazgeçmeden daha az harcayabilmek için size bazı ipuçları verelim dedik. Her önerinin siyaseten ve ahlaken doğru olduğunu savunamayacağız. Ama siz de önerilerimizi uygulamaya mecbur değilsiniz.
1- Minibarların moda olmaktan çıktığını biliyorsunuzdur. Onları market alışverişiniz için (kola, bira, meyve suyu hatta şampanya) buzdolabı olarak kullanın. Otel yönetimini sinirlendirme pahasına, siz odaya gelmeden mini barın boşaltılmasını da isteyebilirsiniz.
2- Etrafta çok seçenek olmadıkça asla rezervasyon yapmadan bölgenin tek oteline gitmeyin. Bu oteller genellikle en yüksek fiyatlı olanlardır. Önceden yer ayırtın. İndirim istemekten çekinmeyin.
3- İnternet üzerinden ucuz turları takip ederek yapacağınız tatilin fiyatını yarı yarıya indirebilirsiniz.
4- Öğle yemeğinizi kahvaltıda hazırlayın. Bu teknik olarak hırsızlık olabilir ama hiçbir otel kahvaltı büfesinden iki sandviç yapmanıza itiraz etmez. Öğle yemeğini ayakta yemek size vakit de kazandırır...
5- Tabii ki öğle yemeği akşam yemeğinden daha ucuza gelir. Kendinize bir kıyak geçeçecekseniz bunu gündüz yapmanızda yarar var. Üç, dört, beş yıldızlı otellerin hemen hepsi, ucuz öğlen yemeği seçenekleri sunar.
6- Bir uçak rezervasyonu yapmadan, ucuz altarnatifleri internetten arayın. Örnek: Skyscanner.net, sonfiyat.com, hemenbilet.com.
7- Yurtdışı alışverişleri için kredi kartlarınızı kontrol edin. Fazladan vergi uygulanıyor mu? ATM'den para çekmede fazladan ücret var mı? Yurtdışında hangi kartı kullanmak sizin için en avantajlısı olabilir? 8Hafta sonu tatili için Paris'i değil Brüksel'i tercih edin. Sıkıcı AB bürokratları şehirden uzaktayken, otel ve restoran fiyatları çok daha makul.
9- İster yurtiçi, ister Avrupa'da olsun, gece treni seçeneklerini kontrol edin. Otelden çok daha ucuza bir gece geçirebilirsiniz.
10- İki kişiden fazla sayıda seyahat ediyorsanız bir otel yerine bir daire kiralayın. Çok daha kârlı çıkmak bir yana, daha bile rahat edebilirsiniz.
11- Bazen apart oteller daha ucuza gelebilir.
Dünyanın farklı şehirleri için citadines.com'a bakın.Türkiye için pansiyonara.com ve hrs.com sitelerini deneyebilirsiniz.
12- Beş yıldızlı bir otelde asla içki içmeyin.
13- Şehir içi fiyatına uluslararası telefon görüşmesi yapın. Rebel.com'u veya Skype'yi kullanın.
14- Sırt çantası hostelleri sadece gençler için değildir. Çoğu, temiz, sakin ve stratejik olarak çok iyi adreslerde olabilir.
15- Yerel bir rehber tanımadığımız bir şehir için çok elverişli olabilir. Ama tabii ki para öderseniz. Globalgreeternetwork.com dünyanın belli yerlerinde şehirlerin gizli noktalarını sizinle paylaşacak gönüllü rehberlerle buluşturuyor.
ABD'de Houston, Texas; New York, Chicago, Illinois; Kanada'da Toronto; Avustralya'da Melbourne ve Adelaide, Arjantin'de Buenos Aires, Fransa'da Paris ve Nantes, Birleşik Krallık'ta Thanet, Kent ve Hollanda'da Lahey, bu programa dahil. Birkaç ay içinde Çin'in Şenzen kenti de bu programa katılacak.
16- Yerel bir seyahat kartı alın. IAmsterdam kartı (48 saatlik) toplu taşımada sınırsız dolaşım hakkı ve bazı lokanta ve kafelerde indirim de sunuyor. New York metro kartı bir hafta geçerli; Londra'daki Oyster kartı sadece şehir içi seyahati kapsıyor ama yine de kârlı.
17- Gittiğiniz şehirde genelikle bedava dağıtılan şehir rehberlerinden varsa alıp inceleyin.
Hem indirimlere, hem özel fiyatlara bu dergiden ulaşabilirsiniz.
18- Her önerisi için yüzde alan otel kâhyasını ciddiye almayın. Turist ofisi veya sokaktaki insanların önerileri daha güvenilir olacaktır.
19- Louvre müzesini ayın ilk pazarı ya da 14 Temmuz'da gezin. Tek kuruş harcamadan.
20- Eğitim seyahatleri çocuklar için kayak tatilinden daha iyi bir mazeret olabilir. Buna aslan görmekten bir kumsalda fosil toplamaya veya müze gezmeye kadar çok şey girebilir.
21- Mil toplayın. Çok uçak seyahati yapmasanız da alışverişten bile toplayabilirsiniz.
22- Couchsurfing.com, özellikle genç veya maceraperest seyyahlar için bir seçenek.
23- Akdeniz ve Güney Pasifik'te yat tatili için cruiserlog.com'u da deneyebilirsiniz. Yat sahipleri teknede her zaman yardımcıya gereksinim duyar. Yatçılık bilgilerini seyahat sırasında öğrenebilirsiniz.
24- Evden ayrılmadan önce havaalanından şehre ulaşımı kontrol edin. Taksiler genellikle ilk ve en kolay kazığı burada atar.
Otobüs, tren ya da metroyu araştırın.
25- Gülümseyin! İyi yolculuklar.
Yayın tarihi: 3 Mayıs 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/03/pz/haber,DCDB1AD6E1714C02B1A051D026732416.html
Tüm hakları saklıdır.