Ayfer Ünsal (Sofra dergisi yazarı) "Bence, enginarlı mantı çok yaratıcı bir yemek olmuş. Enginar kelimesi kinare, yani kengerden gelir. Kenger, Anadolu'nun her yerinde bulunan yabani enginardır ve çok lezzetlidir. Kengerin, ilk varlığını gösterdiği bahar aylarından itibaren yemeği de yapılır. İlk yetiştiğinde dikenleri olmaz çünkü. Sonra mor püsküllü çanağı ve dikenleri oluşur. Bazı yemek tarihçileri, Antakya Arkeoloji Müzesi'nde üzerinde yetiştirilmiş enginar resmi bulunan büfe mozaiğini baz alarak enginarın Antakya'da kültüre alındığını yazar. Kimisi, Antakya demez, Doğu Akdeniz deyimiyle geçiştirir. Ne tesadüf, Anadolu'da kenger yemekleri çoğunlukla yoğurtla yapılır. O nedenle Orta Asya'dan geldiği tahmin edilen mantıyla Anadolu'da yetişen enginarı buluşturmak, gelenekseliğe uyarak yoğurt koymak güzel bir sentez. Mantının çıkış yeri kabul edilen Kayseri'de, mantılar yoğurtla boğulmaz. Hafif salçalı et sulu sos hazırlanır. Mantılar aş kıvamında, salçalı suda üzerinde sarımsaklı yoğurt konarak servis yapılır."