|
Evlere şenlik eğlence devri
Yirmi sene önce bilgisayarları, yazılanları hafızasında saklayabilen daktilolar olarak değerlendirmek yanlış olmazdı. Zamanla bilgisayarlar, ofislerde karmaşık birçok hesap işini yapabilen, sonuçları saklayabilen ve istenildiğinde raporlara dökerek işleri kolaylaştıran cihazlar haline geldi. İnternetin hayatı kolaylaştıran bir araç olarak vazgeçilmeyecek bir role soyunması, en çok bilgisayarların kaderini etkiledi. Soğuk ve itici krem renkli dikdörtgen bir kutu, bir ekran ve klavyeden oluşan bu üçlü, evlerde arka odalarda saklanmaya mahkum durumdaydı. Televizyon evlerin en fazla hürmet gören cihazı olarak salonların baş köşesindeyken, PC'ler üvey evlat konumundan kurtulamıyordu. Bilgisayarların kaderi internetin önem kazandığı son on yıl içerisinde değişti. İnternet kullanımı artarken, gelişmiş ülkelerde internette geçirilen zaman TV izlemek için ayrılan zamanı geçmeyi bile başarmıştı. Külkedisi Sindrella masalını andıran bu hikaye, Intel firmasının Dijital Ev vizyonunun en önemli halkası olan Eğlence PC'siyle mutlu bir sonla bitecek gibi görünüyor. Eğlence PC'si konseptiyle, bilgisayarlar kostüm değiştirerek oturma odalarımızın baş köşesine, en şık halleriyle yerleşecekler. Ve tabii kostümleriyle birlikte rolleri de değişecek ve Dijital Ev'lerin başrol oyuncusu olacaklar.
Dijital Ev Kuşkusuz evlerimizde birçok farklı teknolojide cihaz bulunuyor. Gereksinimlerimizi karşılamak kadar, evimizin konforunu artırmak gibi birçok görevi yerine getiren bu cihazları düşünün. Dijital Ev, farklı teknoloji ve işlevlere sahip bütün cihazların, birbirleriyle etkileşimli olarak çalışması için geliştirilmiş yeni bir trend. Bilgisayar işlemcileriyle ünlü Intel firmasının başını çektiği Digital Home Working Group (www.dhwg.org), evlerde kullanılan teknolojileri tam olarak "evlendirmeye" çalışıyorlar. Intel'in Swindon'daki merkezinde bulunan Dijital Ev konseptinin örneği de bu yeni trendin 2004 yılında çok konuşulacağının bir göstergesi. Hepimiz yaşamı kolaylaştırmak için çeşitli cihazlar kullanıyoruz. Bu değişik teknolojik cihazları üç ana bölüme ayırabiliriz: Elektronik cihazlar, bilgisayarlar ve mobil teknolojiler. Dijital Ev konsepti bu farklı alanlardaki cihazların birbirleriyle uyumlu bir şekilde, haberleşerek ve yardımlaşarak çalışmalarını öngörüyor.
Dijital Ev'de neler yapabilirim? Dijital Ev'i, evinizde bulunan bütün cihazların oluşturduğu kablosuz bir ağ gibi düşünebilirsiniz. Bütün cihazların birbirleriyle haberleştiklerini, cihazlarda yer alan verileri ve içeriği birbirleriyle paylaştıklarının düşününce Dijital Ev'de yapılabilecekler birer birer ortaya çıkıyor. Bilgisayarınızda bulunan bir film dosyasını salondaki televizyondan izlemek, dijital kamerayla çektiğiniz fotoğrafları televizyondan görmek ya da izleyemeyeceğiniz bir TV programını bilgisayara dijital olarak kaydetmek mümkün olacak. Üstelik evde bütün bu teknolojileri kullanmak için kablolarla uğraşmadan ve karmaşık ayarlar yapmak zorunda kalmadan.
Hangi cihazlar? Dijital Ev konsepti içerisinde yer alacak cihazların sahip olması gereken özellikleri ve standartları Digital Home Working Group (DHWG) adı verilen organizasyon belirliyor. Intel, Fujitsu, Gateway, HP, IBM, Kenwood, Microsoft, Nokia, Philips, Samsung ve Sony gibi firmalarında içinde bulunduğu bu organizasyona şimdiye kadar 120 teknoloji şirketi üye olmuş. Her geçen gün bu organizasyona üye olan şirket sayısı artıyor. Bu organizasyon sayesinde ortak teknolojiler üye şirketlerin ürünlerinde kullanılarak standartların oluşması sağlanacak. Bu sayede evlerde bu cihazların kullanılmasından dolayı herhangi bir uyum sorunu yaşanmaması garanti altına alınıyor. Cep telefonlarından klima cihazlarına kadar geniş bir yelpazedeki ürünlerde aynı uyumluluğu sağlayan teknolojiler de entegre edilmiş olacak. Dijital Ev vizyonunun başını çeken firmalardan olan Intel, evlerde teknoloji kullanımını artıracak uygulamalar geliştirecek girişimciler için 200 milyon Dolar tutarında bir fon ayırması da bu konuya olan ilginin artacağını gösteriyor.
Kablosuz iletişim Dijital Ev konseptinin en büyük özelliği, evin içinde bulunan bütün cihazların birbirleriyle kablosuz olarak haberleşebilmeleri. Evin içinde oluşacak bu ağın etkinliğini sağlamak Intel'in geliştirdiği UPnP yazılımının görevi. Kaynak kodu açık olan bu yazılım sayesinde, herhangi bir cihazın diğer cihazı otomatik olarak tanıması ve veri alışverişi yapması sağlanıyor. UPnP teknolojisi hem Bluetooth hem de WiFi teknolojilerini destekliyor. Bu sayede cihazın kablosuz ağ yeteneğini sağlayan teknoloji ne olursa olsun, uyumluluk sorunu ortadan kaldırılıyor.
|
|
|
|
|