Domuz gribine karşı 3 milyon maske hazır
Türkiye domuz gribine karşı önlem alıyor... Üç milyon maske dağıtıldı, hastaneler hazırlandı. Uzmanlar ise temkinli: 'Türk'e bir şey olmaz' diye düşünmeyin..
Dünyayı hasta eden domuz gribiyle ilgili Türkiye'nin savunma planını hazırlayan iki önemli isim var: Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Torunoğlu ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın... Domuz gribiyle ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan iki uzman, alınabilecek önlemleri açıkladı:
- Grip şüphesi olan kişi hangi hastaneye başvurmalı? Hastanın en yakın doktora gitmesi yeterli. Çünkü sadece domuz gribine bakan hastaneler oluşturmadık.
Şüpheliler öncelikle devlet hastanelerinin enfeksiyon ya da acil servislerini tercih edebilir. Ancak üniversite ve özel hastanelerle de irtibat içindeyiz. Hastanelerin hepsi olası bir salgın durumunda ne yapılması gerektiğini biliyor.
ŞÜPHELENEN 184 SABIM'I ARASIN
- Hastalık şüphesinden çekindiği için doktor hastaya bakmak istemezse ne yapmalı? Bu gribin normal gripten bir farkı yoktur. Doktorlar, maske takıp eldiven giyerek yani gerekli korunma önlemlerini alarak çekinmeden müdahalede bulunabilir. Doktorun korkması gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca Alo 184 SABİM hattı konu ile ilgili 24 saat bilgi veriyor.
- Türkiye'nin neresinde olursa olsun domuz gribi teşhisi konulabilir mi? Hakkâri'de olası bir şüpheliden alınan tahlil sonuçları en geç 48 saat içinde çıkar. Büyükşehirlerde bu süre 24 saattir.
Referans laboratuvarı İstanbul ve Ankara'da bulunduğu için numunelerin buralara gönderilmesi gerekiyor. Numune laboratuvara ulaştıktan sonra sonuçlar iki saat içinde çıkar. Grip kesinleşirse domuz gribi olup olmadığına bakılır. Bunun kesin sonucu da 8-10 saat içinde ortaya çıkar.
- Olası salgına karşın Türkiye'de yeterince maske var mı? Buna yönelik önlemler de alındı. Tüm illerdeki il sağlık müdürlüklerine 3 milyon adet maske dağıtımı yaptık. Nüfusun yüzde 10'una yani 7 milyon kişiye yetecek şekilde stokları artırmaya çalışıyoruz. İlaç stokları da tamam.
- Grip Meksika'dan çıktı. Türkiye'ye gelene kadar bayağı yol kat ediyor bu sırada güçleniyor mu, etkisi azalıyor mu? Bundan tam olarak emin olamıyoruz sanki virüsün gücünde azalma var. Ama bunun için kanıta ihtiyaç var. Şu anda virüs yavaş ama şiddetli yayılıyor. 'Türke bir şey olmaz' diye düşünmek çok yanlış olur.
- Yurt dışına gitmeyen, domuz eti yemeyen bir kişinin bu tür bir gribe yakalanma riski hiç yok mudur? Virüs girmediği sürece Türkiye'de hiçbir insanın gribe yakalanma riski yok.
Girerse herkes risk altında. Domuz eti yiyip yememekle bir ilgisi yok. Türkiye'yi teğet geçmesi, hiç gelmemesi tahmin. Ancak sağlık organizasyonları yaparken hep olumsuz düşünmek gerekir, 'Gelirse ne yaparız'dan hareket ederek önlem alıyoruz.
- Bağışıklık sistemi güçlü olanlar virüsten korunabilir mi? Şu anda sağlıklı insanlar bu virüsten kolay kolay ölmez ya da ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmaz gibi görülüyor. Gelişmiş ülkelerde ölüm vakası olmaması rahatlatıyor.
- Gribe karşı alabileceğimiz vitaminler var mı? Mevsimsel gribe karşı iyi uykuyla birlikte, portakal ve greyfurt suyu gibi içecekler öneriyoruz. Ancak bu bir virüs. Ne kadar vitamin içerseniz için bu virüse karşı koruma sağlamaz.
Yayın tarihi: 6 Mayıs 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/06//haber,D68CCD86F2E74598A297651F2EF5FEDB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.