Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mayıs 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Birkaç basit önlem hayat kurtarabilir

Esra Tüzün
04.05.2009
Domuz gribine karşı dünya alarma geçti. Ülkeler önlem alıyor... Basit tedbirler hayat kurtaracak. Uzmanlar uyarıyor: El yıkayın, öpüşmeyin, mendil kullanın!..
Meksika'da 13 Nisan'da domuz gribinden ilk ölümün resmi olarak açıklanmasının ardından dünya alarma geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği hastalık kıtalar arası yayılıyor. Türkiye'de olası bir salgın tehlikesine karşın hazırlıklarını tamamladı. Bakanlığın bu griple savaş planını çizen ekip Domuz Gribi diğer adı Grip A ile ilgili soruları yanıtladı, nasıl korunabileceğimizin yollarını gösterdi:

* Domuz gribinden kişisel olarak nasıl korunulabilir?
Hastalarla mümkün olduğu kadar aynı ortamda bulunulmamalı, hastaların bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalı. Eğer grip belirtileri yaşıyorsak, diğer insanlara da bulaştırmamak için uzak durulmalı. Hastalar evlerinde istirahat etmeli. Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı. Günde en azından beş kez el yıkamaya özen gösterilmeli. Ciddi bir koruyucudur. Özellikle öksürüp aksırdıktan sonra ve şüpheli temastan sonra mutlaka eller yıkanmalı. Hapşırıp öksürük esnasında tek kullanımlık mendille eller ve burun kapatılmalı. Ne kadar önlem alınılırsa alınılsın gripten korunmak mümkün değildir ama gereken önlemleri zamanında almak çok önemlidir. Özelikle bu dönemde öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçınmak önemlidir. Mümkünse yurtdışı seyahatleri ve riskli yerlere yolculuk ertelenmeli.

YÜZDE BİR ÖLDÜRÜCÜ
* Bu grip ne kadar öldürücü?
Domuz gribi adı verilen H1N1 virüsü akciğerlerde hasara neden oluyor ve zatürreeye dönüşerek ölüme neden oluyor. Amerika'da şüpheli vakaların yüzde biri Meksika'da ise yüzde 3'ü ölümle sonuçlandı.

* Domuz gribi ile normal girip arasındaki fark nasıl anlaşılır? Her hapşıran domuz gribinden şüphelenmeli mi?
Soğuk algınlığı dışında gerçekten gribe yakalananlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve kas ağrısı oluyor. Bunların hepsi klasik grip belirtileriyle benzer özellikler gösteriyor. Referans laboratuvarında kesin test yaptırmadan da gribin çeşidi belirlenemiyor. Ancak herkesin test yaptırmasına gerek yok. Hasta sorgulanması burada çok büyük önem taşıyor. Sadece hastalık hikâyesinde Meksika gribi vakası olan ülke ya da insan teması olup olmadığı çok önemli.

* Havalar ısınınca domuz gribi tehlikesi geçecek mi?
Domuz gribine neden olan virüs son derece yeni, o nedenle de yeterince tanınmıyor. Grip virüsleri sıcakta daha az etkili olur bu yüzden yaklaşan yaz mevsimi Türkiye için bir şans olarak görülüyor. Ancak diğer yandan şu bilgiyi de değerlendirmek gerekli. Meksika'da da virüsün görüldüğü Nisan ayının başında havalar ısındığı için grip vakalarının azalması bekleniyordu. Ancak aniden tırmanışa geçmesi üzerine yapılan araştırmada bu virüs tanımlandı. Yani Meksika'da da havaların ısınmasına karşın virüs tehlikesi geçmedi, aksine arttı. Bu senaryodan harekete geçerek havaların ısınmasına karşın virüsün yine de etkin olacağı söylenebilir. Daha doğrusu yaz aylarında da domuz gribi tehdidinin azalmaması sürpriz olmayacak.

ÇİFTLİKLER KAPANACAK
* Türkiye'deki domuz çiftliklerinde önlem alınacak mı?
Bu grip artık domuz gribi olmaktan çıktı. Domuz gribi, kuş gribi ve insan gribinin bileşiminden oluşan bir gribe dönüştü. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü bu gribin adını değiştirdi ve H1N1 grip A virüsü adının kullanılmasını istiyor. Bununla birlikte Türkiye'de domuz çiftliklerinde de önlem alınıyor. Zaten yapılan araştırmalarda ruhsatlı domuz çiftliği olmadığı anlaşıldı. Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatsız olanların da kapatılmasına karar verildi.

* Domuz yememek domuz gribinden korur mu?
Domuz gribi olarak kendini duyursa da artık bu gribin domuz eti yemekle bir ilişkisi pek kalmadı. Yine de özellikle pandemi söz konusuyken yani kıtalar arası bir salgın varken insanların özellikle bilmediği eti yemekten kaçınması büyük önem taşıyor.