Türkçe Blog'ların Kare As'ı
Batı dünyası, bilgisayar kuşağı ve 'teknoloji uyumlu' entelektüeller tarafından nicedir blog'lardan takip ediliyor. Blog'lar, sanal âlemin en çok kullanılan bölümlerinden biri oldu. Son zamanlarda yükselişte olan yerli blog'larda da film ve müzik eleştirilerinden yemek tariflerine pek çok 'entry' giriliyor. Konunun meraklısı jüri üyelerimiz, blog'ların kendi alanlarında en iyilerini seçerken birbirlerini de çok iyi takip ettiklerini gösterdiler..
DEVLETŞAH (Devletsah.com)
(Aldığı oy: 4)
1 Nisan 2005'te kurulan ve bugüne dek üç milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen site pek çok defa Bloggers' Choice Awards ödülüne aday gösterilmiş. Devletşah A. Özcan tarafından kurulan sitede yazarın günlüğünün yanı sıra video ve podcast formatında anlatımlar da içeren yemek tarifleri var. Karışık tost gibi basit seçeneklerden baklalı enginar dolmasına pek çok değişik yemek için hazırlanmış tariflere özel olarak site için çekilmiş fotoğraflar eşlik ediyor. Bu blog'un eşinin favorilerinden olduğunu söyleyen Bülent Timurlenk'e göre "Devletşah, Türk blog dünyasının kraliçesi. Sitedeki yemek tarifleri eşsiz..." Timur Sırt, Yaprak Aras Şahinbaş ve Bilge Eser de Devletşah'ın en iyi Türkçe bloglardan olduğu konusunda birleşiyorlar.
HAFİF MÜZİK (MehmetTez.blogspot.com)
(Aldığı oy: 2)
Eğer Türkiye'de ve dünyada müzik aleminde yaşanan olaylarla ilgili 'insider' (içeriden) bilgilere ulaşmak istiyorsanız Mehmet Tez'in Hafif Müzik blog'una mutlaka bakmalısınız. Müzik yazarı, dergici ve sıkı internet takipçisi Tez açıklanır açıklanmaz Avrupa, ABD ve Türkiye'deki önemli festivallerin, etkinliklerin sanatçıları konusunda okurları bilgilendiriyor. Bunun yanı sıra özellikle medyada görüp sinir olduğu konuları blog'unda eleştiriyor. Yaprak Aras Şahinbaş her gün mutlaka Hafif Müzik'e baktığını söylerken, Seda Pekçelen de Mehmet Tez'in yazılarını zaten hep takip ettiğini, Hafif Müzik'in de sıkı takipçisi olduğunu anlatıyor.
SEZYUM.COM GELENE KADAR (Sezyumcom.blogspot.com)
(Aldığı oy: 2)
Medya dünyasının komik ve kendine has karakteri Kaan Sezyum'un blog sitesi 'Sezyum.com gelene kadar' ismiyle emrinize amade. Siteye girerken içeriğin sakıncalı olabileceğine dair uyarıyı 'anladık' diye geçtikten sonra Sezyum'un dünyasına giriyoruz. Site, Yemekteyiz programından Başbakan Erdoğan'ın One Minute çoraplarına, Tuba Ünsal'ın uzun dilinden Bill Gates'in insanı şaşırtan video'suna gündemi takip ediyor ve zekice, komik ve kısa yorumlarıyla blog formatının iyi örneklerinden birini sergiliyor. Mehmet Tez, "Komik valla, arada gülmek için bakıyorum," dediği siteyi favori blog'ları arasında sayıyor. Sezyumcom, Bilge Eser'in de en sevdiği blog'lardan biri.
TRENDOMETRE (Trendometre.com)
(Aldığı oy: 2)
'İtinayla trend ölçümü' sloganıyla yayımlanan Trendometre, yıllardır moda ve trendler üzerine yazan Yaprak Aras Şahinbaş'ın imzasını taşıyan bir blog. 2006 yılından beri SABAH Cumartesi'de Trendometre köşesini hazırlayan Şahinbaş'ın blog'u alışverişten ekolojiye, popüler kültürden tasarıma pek çok alana yayılan ilginç bilgiler, fikirler ve görüşlerle dolu. Sitenin Top 5 bölümünde ünlü isimlerin o aralar dinledikleri beş şarkıya yer veriliyor. Çok sık güncellenen blog'un tasarımı ve interaktif yapısı da ilgi çekici. Bir Trendometre hayranı olan Seda Pekçelen site için şöyle diyor: "Dünyadaki trend'leri yakaladığı ve eğlenceli anlattığı için seviyorum. Ünlülerin Top 5 track'lerine de bakıyorum..." Bülent Timurlenk de "Türkiye'de iki yıldır 'trend' kelimesinin referans kaynağı," diyerek Trendometre'yi en sevdiği blog'lardan biri olarak gösteriyor.
ACETO BALSAMICO (AcetoBalsamico.blogspot.com)
(Aldığı oy: 1)
Ayda yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği, futbolla ilgilenen internet kullanıcılarının rağbet gösterdiği bir blog bu. Bülent Timurlenk'in kurduğu Aceto Balsamico'da, Avrupa ve Türkiye futbolu hakkındaki yorumlar, gelişmeler ve bilgilerle sık sık güncelleniyor. Blog'da yaklaşan derbiler hakkındaki anketler, futbol tarihi üzerine çeşitlemeler ve dünya basınında önemli maçları anlatan birinci sayfalara da yer verilmiş. Site Yaprak Aras Şahinbaş'ın favorileri arasında.
HASILAY DYING (GulunesiAsklar.blogspot.com)
(Aldığı oy: 1)
William Faulkner'ın bizde Döşeğimde Ölürken ismiyle yayımlanan romanı, bu blog'a adını vermiş; sitenin adresi ise bir Milan Kundera romanından... Evet, bu tamamen edebiyata adanmış bir site ve yeni çıkan romanlardan çağdaş Türk yazarları üzerine notlara, kitapsevenler için pek çok ilginç bilgi içeriyor. At Çalmaya Gidiyoruz için "Yılın en iyi beş kitabından biri ibaresine kıyasla sönük bir kitap," gibi sivri eleştiri getiren siteyi Cem Akaş sık sık okuduğunu söylüyor.
ETRAFTA (Etrafta.com)
(Aldığı oy: 1)
2006'nın ekim ayında açılan Etrafta, kendini şöyle tanımlıyor: 'Etrafta, etrafta gördüğümüz, duyduğumuz aklımızda kalmış her şeyin etrafa geri kazandırıldığı yerdir.' Vimeo video servisinden siteye bağlanmış tuhaf televizyon programı bölümleri, gazetelerden scan edilip yapıştırılmış haberler, sanat tarihine dair değinmeler gibi farklı ilgi alanlarıyla Etrafta, takip edilesi bir blog. Yaprak Aras Şahinbaş'ın favorisi olan sitede, farklı yazarların entry'leri var.
TERS NİNJA (TersNinja.com)
(Aldığı oy: 1)
'Sinemasız kalmayın çünkü sinema hayatı eşsiz kılar' sloganıyla yayımlanan Ters Ninja, alternatif ve underground bir sinema dergisi havasına sahip. Bu blog'da, Gölgesizler'i David Lynch filmleriyle kıyaslayan bir eleştiri yazısına veya Akla Zarar Filmler kitabıyla ilgili Tunca Arslan'la bir söyleşiye kadar pek çok ilginç konu ve yazı bulunuyor. Sadi Çilingir bu blog'un sıkı takipçileri arasında.
WEBRAZZI (WebRazzi.com)
(Aldığı oy: 1)
2006'da Arda Kutsal tarafından kurulan Webrazzi'deki yazılarda internet alanındaki gelişmeler inceleniyor. Timur Sırt'ın Türkiye'deki en iyi teknoloji blog'larından olarak gösterdiği Webrazzi, profesyonel bir site. Örneğin Google Türkiye ofisinden bir stratejistin Facebook yazısı, internette para transferini mümkün kılan PayPal'in Türkiye pazarına giriş haberi gibi bilgiler yer alıyor.
ZAMAZING (Zamazing.org)
(Aldığı oy: 1)
Bülent Timurlenk'in tavsiye ettiği Zamazing, zamazingo tabir edilen birbirinden renkli aygıtları anlatan, renkli bir blog. Son teknoloji ampuller, bisikletler, sanal gerçeklik cihazları, parmak izi okuyucular... Eğer teknolojiyle ilişkiniz cep telefonları ve bilgisayarlarla sınırlı değilse Zamazing.org ilginizi çekecek. Sitede teknoloji harikalarına meraklı çeşitli yazarların girdiği bilgiler var.
Devletsah.com * * * *
MehmetTez.blogspot.com * *
Sezyumcom.blogspot.com * *
Trendometre.com * *
Cem Akaş (Yayıncı, romancı)
* LorigineduMonde.com
* HalveGidis.com
* GulunesiAsklar.blogspot.com
* DiGamma.wordpress.com
* NovaCame.wordpress.com
Naim Dilmener (DJ, müzik yazarı)
* HayatBayat.blogspot.com
Bilge Eser (Gazeteci, blog yazarı)
* Sezyumcom.blogspot.com
* BenBugunBunuOgrendim.blogspot.com
* BorntoListen.blogspot.com
* Devletsah.com
Devletşah Özcan (Blog yazarı)
* BenBugunBunuOgrendim.blogspot.com
* BengiGencer.com
* AdobeGunlugu.com
* PecetedenNotlar.blogspot.com
Seda Pekçelen (TimeOut İstanbul etkinlikler editörü)
* AlcakBasinc.blogspot.com
* MehmetTez.blogspot.com
* Trendometre.com
* YesilKurba.blogspot.com
Timur Sırt (Teknoloji editörü, blog yazarı)
* Lezzetinizde.blogspot.com
* Webrazzi.com
* Devletsah.com
Yaprak Aras Şahinbaş (Moda editörü, blog yazarı)
* Etrafta.com
* KentFisiltilari.blogspot.com
* MehmetTez.blogspot.com
* AcetoBalsamico.blogspot.com
* Muzob.com
* Devletsah.com
Mehmet Tez (Müzik yazarı, blog yazarı)
* Sezyumcom.blogspot.com
* Bizibozmaz.com
* Takyildiz.blogspot.com
Bülent Timurlenk (Gazeteci, blog yazarı)
* Vliegendenederlander.blogspot.com
* Devletsah.com
* Lambuja.blogspot.com
* Zamazing.org
* Trendometre.com
DİĞERLERİ
Adobegunlugu.com
Alcakbasinc.blogspot.com
Avrupasinemasi.blogspot.com
Benbugunbunuogrendim.blogspot.com
Bengigencer.com
Bizibozmaz.com
digamma.wordpress.com
halvegidis.com
hayatbayat.blogspot.com
Kentfisiltilari.blogspot.com
lambuja.blogspot.com
Lezzetinizinde.blogspot.com
loriginedumonde.com
Midnight.blogcu.com
muzob.com
novacame.wordpress.com
Sinemam.net
Takyildiz.blogspot.com
vliegendenederlander.blogspot.com
Yesilkurba.blogspot.com
Yayın tarihi: 1 Mayıs 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/01/cm/haber,3BBA8CEFCBB74991925710254A155BCA.html
Tüm hakları saklıdır.