Günde en az yarım saat yürüyüş yapanlar, kalp hastalığından hayatını kaybetme riskini büyük oranda azaltmış oluyor. Günde en az yarım saat yürüyüş yapanlar, kalp hastalığından hayatını kaybetme riskini büyük oranda azaltmış oluyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yürümek aynı by-pass gibi yüz kişiden beşini kurtarır
Yürümek aynı by-pass gibi yüz kişiden beşini kurtarır
2020'de, dünyadaki ölüm nedenlerinden yüzde 73'ünün kalp hastalığı olacağını söyleyen Doç. Dr. Özgen Doğan: Oysa günde sadece yarım saat yürüyerek bu hastalıktan kurtulabilirsiniz!..
Amerika'daki Columbia Üniversitesi'nde ders veren Doç. Dr. Özgen Doğan, Presbyterian ve Long Island Collage Hasteneleri'nde kardiyolog olarak çalışıyor. New York'un en ünlü doktorlarından biri olan Doğan, kalp krizlerinden ve kalp kökenli ölümlerden korunabilmek için dünyada yapılan son çalışmaları GÜNAYDIN için derledi, son verileri araştırdı. Bugüne kadar bolca tekrarlanan pek çok şey, aslında işe yaramıyor mu? Kalbi sağlıklı tutmak için en kolay önlemler nasıl alınabilir? Doç. Dr. Özgen Doğan soruları yanıtladı:
KADINLARI DA ETKİLİYOR
* Kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümleri tıp dünyası durdurabilecek mi?
Kalp hastalığı dünyadaki en büyük ölüm nedeni. Bu, böyle olmaya devam edecek. Hatta durum daha da kötüleşecek. 2020 senesinde dünyadaki ölüm nedenlerinin yüzde 73'ü kalp hastalığından olacak. Şimdi bu oran yüzde 50. Kalp hastalıklarının 'morbitesi', yani sakat kalmak ve işinden olmak gibi yan etkilerinin oranı ise yüzde 56 olacak. Kalp hastalığı sadece erkek hastalığı değil, kadınlarda da çok fazla görülüyor. Örneğin meme kanserinden 25'te bir kadın ölüyor. Oysa beş kadından birinin ölüm nedeni kalp hastalıkları.
* Tıp teknolojisi, by-pass, stent; kalp hastalıklarından ölümleri yeterince önleyemiyor mu?
Kalp damar hastalıkları için harcanan para, Amerika'da 368 milyar dolar. 2010 senesinde kalp hastası olan insan sayısı 12.4 milyon, 2050 senesinde ise 24 milyon olacak. Yani sayı iki katına çıkacak. Seneler boyunca by-pass, stent gibi bir sürü şey bulduk. Bundan başka kök hücreleri kullandık, damar yapan maddelerin enjekte edilmesiyle damar yaptırdık. Hatta bence tıptaki en büyük gelişmeler kalp hastalıklarında oldu ama bunlar kalp hastalıklarını durdurmaya yetmedi. Ama teknoloji ve tıp, ölüm oranlarını azalttı. Ölüm oranları 1987-2000 yılları arasında yüzde 47 oranında azaldı.
DEĞİŞİKLİK HAYAT KURTARIR
* Bu nasıl başarıldı?
1980-2000 yılları arasında bütün kalp ürünlerine bakılmış ve bu başarının nasıl sağlandığı araştırılmış. Kalp hastalıklarını önlemede en etkin yolun yaşamsal önlemler olduğu anlaşılmış. Mesela Amerikalılar'ın sigara içme oranı 1980'de yüzde 36'ymış. 2000'de bu oran yüzde 24'e düşmüş. Yüzde 11'lik bir gelişme var bu çerçevede. Tansiyonda yüzde 5'lik bir düşüş var. Total kolestrolde de yüzde 13'lük bir düşüş var. Bunlar küçük düşüşler olarak görülebilir ama binlerce hayat kurtarmış. Her gün yarım saat yürümek by-pass ve stentlerin kurtardığı kadar hayat kurtarıyor. Bu nedenle kalp hastalıklarından korunmak için yaşamsal değişiklikler yapmak şart oldu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yürümek aynı by-pass gibi yüz kişiden beşini kurtarır
Yayın tarihi: 28 Nisan 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/28/gny/haber,A1494C7125BA491382D0137D69FFB52C.html
Tüm hakları saklıdır.