kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kapadokya'da at üstünde gelin alma...

AA
Giriş Saati : 04.03.2009 11:45
Kapadokya'da kayadan oyma yeraltı eğlence merkezlerinde düzenlenen gecelerde, Türk kültür ve yaşamı çeşitli yöresel gösteriler eşliğinde, kız istemeden, at üstünde gelin almaya kadar turistlere tanıtılmaya çalışılıyor.

Peribacaları ve balon turlarıyla ünlü, önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da yörenin kültürel birikimi, halk oyunları, folklor gösterileri, kız isteme, at ile gelin alma gösterileriyle turistlere tanıtılarak, dünyaya açılıyor.

Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Uçhisar Beldesi'nde bulunan yeraltı eğlence merkezi Yaşar Baba Turistik Yeraltı Eğlence Tesisi işletmecisi Yaşar Ertan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinde kültür turizminin yoğun şekilde yapıldığını belirtti.

Ertan, Kapadokya bölgesinde 30 yılı aşkın bir zamandan beri, bölgenin ve Türkiye'nin çeşitli yörelerine ait kültürel birikimleri, halk oyunları ile yabancı turistlere izlettirme gayreti içinde olduklarını söyledi.

Yaklaşık 3-4 saat süren gösterilerde, kültürün önemli bir yanını oluşturan halk oyunlarını, bölge farkı gözetmeksizin yerli ve yabancı turistlere izlettirdiklerini ifade eden Ertan, şunları kaydetti:

''Nevşehir'in yanı sıra Adıyaman, Kars, Karadeniz ve İzmir yöresi halk oyunlarını da, düzenlediğimiz Türk geceleriyle Türk kültürünü yabancı turistlere tanıtmaya çalışıyoruz. Bazen de bu gösterilerin içine turistleri de alıp, onların bu kültürü yaşamalarına da imkan sağlıyoruz. Zengin birikime sahip olan kültürel değerlerimizin, halk oyunları ile aktarımı, görsellik açısından oldukça renk katıyor.

Buna bir de kız isteme, at ile gelin alma gösterileri eklenince gecelerimiz tam bir kültür şölenine dönüşüyor. Çünkü turiste kendi bildiği bir dil ile kültürünüzü anlatabilirsiniz ama o turiste bu kültürü görsel olarak yansıtamazsınız. Anlatılan kültürel değer, turist için sadece bir bilgi olarak algılanır ama görselliği de ortaya koyarsanız, kültürel alışverişinizi tamamlamış olursunuz.''