kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Doç. Dr. Ayten Erdoğan

İstifaya götüren ikinci skandal

ERHAN ÖZTÜRK - HABER MERKEZİ
18.04.2009
Adli Tıp 6. İhtisas Dairesi'nin tek çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Erdoğan'ı etkileyen, Bursa'da babalarının istismar ettiği 2 küçük kıza verilen "Ruh sağlığı bozulmamıştır" raporu oldu..
Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'e açılan cinsel istismar davasında, Adli Tıp 6. İhtisas Dairesi'nde 14 yaşındaki B.Ç.'nin 'ruh sağlığının bozulup bozulmadığına' dair raporu verecek çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Ayten Erdoğan'ın 7 sayfalık istifa mektubunda, ikinci bir skandal daha ortaya çıktı. Erdoğan'ın, "Genel kurulda uzmanlık alanımla ilgili olarak görüşülecek bazı vakalarda, cinsel istismara uğrayan çocukların ruh sağlığı bakımından, uzun süreli ve ciddi sorunlar yaşayacağı sonucuna vardım. Bunlardan biri, babaları tarafından cinsel istismara uğrayan iki çocuk, diğeri ise kamuoyunca bilinen cinsel istismar vakasıdır..." diyerek istifasına gerekçe gösterdiği ikinci taciz skandalı da B.Ç. olayında olduğu gibi Bursa'da yaşandı. 6. İhtisas Dairesi, babalarının cinsel istismarına maruz kalan iki kız kardeş için B.Ç. olayında olduğu gibi "Ruh sağlığı bozulmamıştır" raporu verdi. Bursa'da, 10 Aralık 2007'de, savcılığa yapılan suç duyurusuyla ortaya çıkan bu olayla ilgili Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumu'na gönderilen dosyada, M.H.T. adlı babanın, iki kızına yaptıkları ayrıntılarıyla anlatıldı. Dosyada, iki kız kardeşle ilgili şu ifadeler yer alıyor:

ÜÇ YIL SÜREN İŞKENCE
Eşinden boşanan ve velayetleri annede olan iki öz kızını yanına alarak köye götüren baba M.H.T., bir gece eve alkollü geldi. 1998 doğumlu Ö. ile 1992 doğumlu Ö.'ye, cinsel tacizde bulunan vicdansız baba, iğrençliklerini 3 yıl boyunca sürdürdü. Çocukları, isteklerini yerine getirmeyince de dövdü. Büyük kız Ö., kızkardeşi Ö. için 'O daha küçük, onu bırak' dediyse de baba, 'Sen karışma' diyerek tokat attı. Babalarının 'Sizin rızkınızı başka kadınlara veririm' dediği kızlar, bir gün kaçıp annelerine sığındılar ve bütün yaşadıklarını anlattılar. İnegöl Devlet Hastanesi'nde 10 Aralık 2007 tarihinde çocukların muayenesini yapan psikiyatrist, mahkemeye gönderdiği raporda, "Babasının maruz bıraktığını iddia ettiği cinsel istismar eyleminin anlam ve sonuçlarını kavrayabilecek olgunlukta olduğu, söz konusu eylemin cinsel içerikli bir eylem olduğunu anlamlandırabilecek düzeyde olduğu, maruz kaldıklarını anlatırken anlattıkları iç tutarlılığa sahip ensest eyleminin ileriki yıllarda ciddi psikiyatrik rahatsızlıklara zemin oluşturabilecek nitelikte olduğu" ifadesini kullandı.

AYNI KURUL, AYNI KARAR
Dosya daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'na gönderildi. Kurul'un 2008'de verdiği raporda ise tıpkı Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.Ç.'de olduğu gibi "Ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır" ifadesi yer aldı. Kurulda şimdiye kadar görevlendirilen ilk çocuk psikiyatristi olan Doç. Dr. Erdoğan istifa mektubunda eski kurul üyelerinin verdiği bu raporu eleştirerek, şöyle dedi: "Tek çocuk psikiyatristi ve 40 kadar konu dışında branş hekimin karar verdiği genel kuruldan, mağdurenin ruh sağlığının bozulmadığı şeklinde rapor çıkartılacağı izlenimindeyim. Özellikle bütün Türkiye'de tartışılan bu vakada ve aynı genel kurulda, baba tarafından cinsel istismara maruz kalan iki kız çocuğu gibi birçok vakada, konunun uzmanı olmayan hekimler tarafından verilen ruh sağlığı bozulmamış raporlarının, adaletin yanılmasına sebep olduğu görülmektedir."