Carla Bruni Sarkozy de, Londra'ya ilk resmi ziyareti sırasında Stephen Jones imzalı bir şapka tercih etmişti.
Şapkasız olmaz abi!
YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
10.04.2009
Ona 'the mad hatter' diyorlar; 'çılgın şapkacı' yani. 1970'lerin sonuna doğru İngiltere'de bile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan şapkacılık 'sanatı', bugünkü varlığını büyük oranda ona borçlu.
Eğer Stephen Jones ve şapkaları olmasaydı; Lady Di, Jones'un tasarımlarını takmayacak, yeni jenerasyona şapka merakı ve sevgisi aşılanmayacaktı. Vintage meraklılarından başka kimsenin yüz vermediği parçalar olacaktı belki de şapkalar.
Central Saint Martins'de tasarım eğitimi aldıktan sonra 70'ler sonu modasını çok sıkıcı bulduğu için şapkacılığa yönelen Jones; aralarında Beyonce, Kylie Minogue ve Boy George gibi isimlerin de bulunduğu birçok sanatçı için vazgeçilmez bir isim. Şapka dendi mi, tasarımcılar da Jones'u (ve tabii bir de Philip Treacy'yi) tek geçiyor. Jean Paul Gaultier'nin 1984'te keşfettiği Jones, adını en çok John Galliano ve Dior için yaptığı tasarımlarla duyurdu. Halen de Vivienne Westwood, Comme Des Garçons, Marc Jacobs ve Lanvin gibi markaların neredeyse kadrolu şapkacısı.
ŞAPKA DENETEN AYNA
Tüm bu nedenlerden dolayı, efsanevi şapkacının 'Hats: An Anthology by Stephen Jones' adlı sergisi de şu sıralar Londra'daki en önemli moda olaylarından biri (diğeri, Hüseyin Çağlayan sergisi). V&A'deki (Victoria and Albert Museum) 'antoloji', açıldığı günden beri büyük ilgi görüyor. 7'den 77'ye herkesin ilgisini çeken etkinliği geniş kalabalıklarla, tek sıra halinde ve ağır ağır gezmekten başka çare yok. Ama sergiyi bir Jones retrospektifinden ibaret sanmayın. Küratörlüğünü Jones'un yaptığı sergide elbet kendisinin de çok sayıda tasarımı var. Ama vitrinlerin ardında 1820'lerden kalma bir bone de, Marlene Dietrich'in beresi de, Janet Jackson'ın Rhythm Nation albümünün kapağında taktığı şapka da sergileniyor. PVC'den yapılmış Dart Vader maskesi, herhangi bir oyuncakçıdan alınmış olabilir. Biraz ileride Kraliçe Victoria ve Prens Albert'in şapkaları karşınıza çıkıyor. İlginç videoların yanı sıra ayna karşısında şapka denemenize olanak sağlayan ayna da ziyaretçilerin ilgisini artırıyor.
ŞAPKA REFORMUNU ATLAMIŞ!
Yerleştirilmesi 'yığmaca' formülüyle ve karışık yapılsa da 'Hats', belli ki ince elenip sık dokunmuş, üzerinde uzun süre araştırma yapılmış bir sergi. V&A'den şapka kültürü, tarihi ve ilham kaynaklarıyla ilgili aydınlanmış olarak ayrılacağınız kesin.
Ama bence sergide önemli bir eksik vardı. Gönül isterdi ki Jones şapkaların tarihteki yerini ve önemini anlatırken, bir ülkede 'şapka reformu' diye bir şey yapılmış olduğunu da atlamasaydı.
Yayın tarihi: 11 Nisan 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/11/ct/haber,9E64AE9197E04E1DA800F9E632F2D38E.html
Tüm hakları saklıdır.