"Kriz fırsatçıları zam peşinde"
ANKA
Giriş Saati : 06.04.2009 15:35
TÜDEF Başkanı, "Otomotivciler ÖTV indirimi kadar zam yaparak araçları eski fiyatına satma kararı almıştır" dedi. ..
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, "Otomotivciler, ÖTV indirimi kadar zam yaparak yine araçları eski fiyatına satma kararı almışlardır. Bu kriz fırsatçılığıdır ve kolay yoldan haksız para kazanma alışkanlığının sürdürülmesidir" dedi.
TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin yaptığı açıklamada, Türkiye'yi teğet geçen ekonomik kriz nedeniyle tüketicilerin can derdine düştüğünü savunarak, hükümetin bütün gayretini ve ekonomik olanaklarını hizmet ettiği sermaye sahiplerinden yana kullandığını öne sürdü.
Çetin, düşük ve orta gelirli tüketiciyi düşünmeyen AKP'li Bakanlar tüm teşvikleri sermayeye akıtmaktadır iddiasında bulunarak şöyle konuştu: "Bu kapsamda sermayeyi dördüncü kez destekleme paketinde otomotiv sanayicisi ve ithalatçıların ellerindeki stokları eritmek için ÖTV indirimi getirilmiştir. ÖTV'nin matraha dahil olması nedeniyle, ÖTV indirimi KDV'ye yansımış ve ÖTV ile birlikte KDV'de indirilmiştir. Otomotiv firmaları krizden etkilenmeyenlere ellerindeki stokları satmaya başlamıştır."
"DEVLET FİDELİĞİNDE YETİŞEN TÜRK KAPİTALİSTLERİ"
Batı ülkelerindeki gibi kendi gücü ve gelenekleri ve ahlak anlayışı ile birlikte gelişmeyen Türk kapitalizmi her zaman kolay para kazanmaktan yana olmuştur değerlendirmesinde bulunan Çetin şu değerlendirmede bulundu:
"Karaborsa, vergi kaçırma, fırsatçılık, fahiş zamlar Türk kapitalistlerinin temel sermaye birikim yoludur. Bu nedenle toplam bütçe gelirlerinin içinde dolaylı vergiler yüzde 76. ticaret karından alınan vergiler ise yüzde 10'lara bile ulaşamamıştır. 1 lira vergi ödeyen Türk kapitalistleri, 3 lirasını ise kaçırmışlar ve vergi kaçakçılığı yapmışlardır. Hükümetin ellerindeki stokları nakde çevirme teşviki az gören otomotivciler, krizi fırsata çevirerek kar peşine düşmüşlerdir. Ahlaki az gelişmişlik örneği göstererek aç gözlülükle kolay para kazanma yolunu tercih etmişlerdir. İşverenler maliyeti azaltmak için ilk önce işçi çıkarmışlardır. Kriz nedeniyle binlerce işçi işten atılmıştır. Maaşlara zam yapılmamıştır. Fazla mesailer ödenmemektedir. Çalışan işçilerin maaşı, kısa çalışma ödeneği gibi yöntemlerle devlete yani yine tüketicilere yüklenmiştir."
Yayın tarihi: 6 Nisan 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/06//haber,1175B5F007444BBABEE0585ABA2142A2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.