Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olması öncesi yaşanan kritik saatlerin yankısı sürerken, dün de ABD Başkanı Barack Obama'nın, Prag'da Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren açıklaması, Başkan'ın Avrupa'daki "en iyi dostu" Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy ile ipleri gerdi. Sarkozy, Obama'ya cevaben Türkiye'nin AB üyeliğine olan muhalefetini dile getirdi. Oysa ki sadece birkaç gün önce iki lider Strasbourg'da ortak açıklama yapmış, Sarkozy, Obama ile ortak bir vizyona sahip olduklarından bahsetmişti. İki liderin arasındaki "kuvvetli bağlar"ın temeli ise henüz ABD seçimleri öncesinde atılmıştı.
AÇIK DESTEK VERDİ Obama, AB zirvesine katılmak amacıyla gittiği Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki konuşmasında, Batı ile İslam dünyası arasında daha yakın ilişkiler kurulması ve işbirliğinin ilerletilmesi gerektiğini vurguladı. Obama AB üyesi 27 ülkenin liderleri ile gerçekleştirilen öğle yemeği toplantısında, bu anlamda Türkiye'nin AB üyesi haline gelmesinin İslam dünyasına önemli bir mesaj olacağını söyledi. Böylece Obama Türkiye ziyareti öncesinde, AB üyelik sürecine olan desteğini en açık biçimde belirtmiş oldu. Obama "Avrupa'nın merkezi" olarak nitelediği Prag'da ayrıca geniş halk kitlelerine de bir konuşma yaptı. Halk tarafından oldukça coşkulu biçimde karşılanan ve konuşması sık sık alkışlar yüzünden kesilen Obama, konuşmasında nükleer silahların olmadığı bir dünya istediğini belirtti. "Dünyanın nükleer silahların yayılmasına karşı birlik olması gerektiğini" söyleyen ABD Başkanı, konuşmasından saatler önce bir uzun menzilli roket fırlatmış olan Kuzey Kore'yi de ağır biçimde eleştirdi.
FÜZE KALKANI MESAJI ABD'de gelecek yıl nükleer güvenlik konusunda küresel bir zirve yapılmasını öneren Obama, G-20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile nükleer silahların kontrolüne yönelik görüşmeler yapılması konusunda anlaştıklarını ve ABD'nin bu konuda somut adımlar atacağını da sözlerine ekledi. Konuşmasında İran'ın nükleer programına da değinen Obama, İran ile diyaloğu sürdürmek istediklerini söylerken, İran'dan kaynaklanan nükleer tehdit devam ettiği sürece her tür güvenlik önlemini alacaklarına işaret etti. Obama İran'ın nükleer tehdidinin sona ermesi ve güvenli bir ortamın oluşması durumunda Avrupa'ya kurulması planlanan füze kalkanı projesinin iptal edilebileceğini belirtti.