kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte piyasaların seçim tepkisi

Giriş Saati : 30.03.2009 17:21
Güncelleme : 30.03.2009 17:34
Yeni Haber
Seçim sonuçları kur/faizi sınırlı etkilerken IMF sürecini hızlandırabilir... ..
Piyasaları Türkiyede'ki seçimlerden çok yine global piyasalar etkiliyor. Bankacılar, global piyasalardaki sert düşüşler ve ABD'li otomotiv firmalarındaki gelişmelerle bundan sonra IMF ile ilgili gelişmelerin daha hızlıca gündeme gelebileceğini söylüyor.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1.7000 lira, euro'nun satış fiyatı 2.2320 lira oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1.6950 liradan alınan dolar 1.7000 liradan satılıyor. 2.2250 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.2320 lira düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1.6700 lira olan dolar güne 1.7070 liradan, 2.2250 lira olan euro güne 2.2440 liradan başlamıştı.

BORSA, GÜNLÜK BAZDA YÜZDE 2,15 DEĞER KAYBETTİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri, günlük bazda ortalama yüzde 2,15 oranında değer kaybetti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 64,80 puan artarak 25.143,61 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,26 oldu.
İlk seanstaki 618,44 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 553,64 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 2,15 değer kaybetti.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Haftaya başlarken yerel seçim sonuçları ile ABD'den gelen otomobil üreticilerine ilişkin olumsuz haberler gündemin ilk sıralarını teşkil ediyor. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisi AKP'nin oy kaybına uğraması beklenmedik bir gelişme olsa da mevcut siyasi konjonktür üzerinde majör bir etkiye yol açmayacağı nedeniyle mali piyasalar üzerinde pek de belirleyici olmayacağı kanaatindeyiz. ABD'de yönetimin GM ve Chrysler'in sunduğu planları beklenmedik bir şekilde kabul etmemesi ve iflası dahi opsiyonlar arasında sunması küresel risk iştahında azalmaya yol açtı" dedi.

"BU SONUÇLAR IMF SÜRECİNİ HIZLANDIRIR"

Seçim sonuçların kur ve faizde etkisiz kaldığını belirten Keresteci "Seçimlerin sona ermesiyle birlikte AKP'nin kayıplarının önemli bir kısmının ekonomik krize bağlanması IMF anlaşmasını kısa sürede gündeme getirebilir. Dolar/TL kuru ABD otomobil üreticileri kaynaklı haberler ve euro/dolar paritesindeki düşüş nedeniyle sabah saatlerinde 1.70 seviyesine yaklaştı. Cuma kapanış ile bu sabah açılış arasındaki farkın gün içerisinde kapanma ihtimali teknik olarak güçlü görünüyor."

Başka bir bankanın tahvil/bono masası müdürü ise, "Bence bu seçim sonuçları IMF ile bir anlaşma açısından bakıldığında olumlu bir gelişme. Daha yüksek bir oy oranı IMF ile anlaşma sürecinde sürüncemelere neden olabilirdi. Kur ve faiz seçim sonuçları nedeniyle bir miktar yukarı gidebilir ancak sonuçta para piyasaları yurtdışı piyasaları izlemeye devam edecek.

Nomura Ekonomisti Serhan Çevik de "Hükümet duruma istikrar kazandırmaya çalışacaktır ve bu da hükümeti en kısa sürede IMF ile anlaşma yapmaya zorlayacaktır" dedi.

Obama yönetiminin oluşturduğu otomotiv çalışma komisyonu General Motors ve Chrysler'ın sunduğu yeniden yapılanma planlarını uygun bulmadı ve şirketleri borçlarını iflas altında yeniden yapılandırmaya gidebilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

EKONOMİSTLER SEÇİM SONUÇLARIYLA İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR?

AKP 2004 yerel seçimlerindeki yüzde 41.5 ve 2007 genel seçimlerindeki yüzde 46.6'lık oy oranından kayba uğrayarak dünkü yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara yüzde 39 civarında bir oy oranı aldı.

AKP 2004 yerel seçimlerinde 11 büyükşehir belediyesinde kazanmışken bu seçimde Antalya'yı CHP'ye kaybederek 10 büyükşehirde seçimi kazandı.

Ekonomistlerin seçimlerin sonuçlarıyla ilgili görüşleri şöyle:

--ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren:

"AKP'nin oy oranının yüzde 40-48 arasında gerçekleşmesi bekleniyordu. Bunun kısmen altında kaldı. Bunun hükümet tarafından nasıl algılandığı önemli. İlk veriler temelde hem muhalefetin güçlendiği hem de hükümet politikalarında bir eksiklik işareti. AKP bundan sonra önceliği ekonomiye vermek zorunda. Ekonomik istikrar ve diğer konularda daha temkinli davranacak. Bu da IMF ile bir anlaşmanın Nisan ayında imzalanacağı beklentilerinin devam etmesini beraberinde getirecek. Ekonomi politikalarına biraz daha önem verecek. Revize edilecek önemli mekanizmalar var. Bütçe rakamları, orta vadeli mali program, AB belgesi gibi konularda bekleneni vermeye daha yakın olacak. Siyasetin ön plânda kalmaya devam etmesi ve ekonomiye dair adımların daha fazla geciktirilmesi ise önümüzdeki en önemli risk unsuru gibi görünüyor."

--Nomura Ekonomisti Serhan Çevik:

"AKP'nin yükselişi ağırlıklı olarak 2001 krizi nedeniyleydi. AKP ayrıca ekonomik ve siyasal reformlar ve basiretli politikalara bağlılığının yanı sıra global likidite bolluğu nedeniyle 2001 sonrasında ortaya çıkan güçlü ekonomik büyümeden de yararlanmıştı. Şu anda AKP derinleşen bir resesyon ve bunun sosyal sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Sonuçlar AKP'yi erken seçime zorlayacak nitelikte değil ancak bu yöndeki baskı artacaktır. Bu nedenle hükümet duruma istikrar kazandırmaya çalışacaktır ve bu da hükümeti en kısa sürede IMF ile anlaşma yapmaya zorlayacaktır."

--Finansbank Başekonomisti İnan Demir:

"AKP'nin krizden etkilendiği görülüyor ve ilk kez olarak bir seçimde oy kaybettiğini görüyoruz. Bir yandan oy kaybetse de hâlâ en yakın 2 rakibinin toplamına neredeyse eşit, yani açık ara önce. Bu ekonomik politikalar anlamında seçim sonuçlarının büyük bir değişikliğe neden olmayacağı anlamına geliyor. Yüzde 40'ın altında kalan oy erken seçim baskısını arttırabilir ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasından bu sonucu güven oyu olarak gördüğü anlaşılıyor, yani bu ihtimal de uzak. Ekonomi açısından en önemli iki tehdit olarak sayabileceğimiz erken seçim ve popülizm seçenekleri şimdilik uzak ihtimal görülüyor. Bu önemli... Bizim ana senaryomuz IMF ile anlaşma yönünde aynen devam ediyor. Siyasi tablodaki en önemli değişiklik ise bu seçimden halkın mesajının aldığını yansıtmak için yapılabilecek bir kabine revizyonu olabilir."

--Goldman Sachs Ekonomisti Ahmet Akarlı:

"AKP'nin oyları son beş yılın en düşük düzeyinde. Seçim sonuçları iç politikaya ciddi bir tehdit oluşturacak düzeyde değil. Radikal partilerin oylarını artırdığı bu seçimin sonuçları AKP'nin kendi performansını gözden geçirmeye zorlayacaktır. Bu bağlamda AKP, uzun süredir beklenen IMF anlaşmasını sonuçlandırarak yatırımcıda güven oluşturmak istemesini bekliyoruz. Sonuçlar AKP'ye IMF ve reform süreçlerini sürdürmeye zorlayacaktır. Bu seçim sonucunun varlık fiyatlarını değiştirecek bir olumsuzluk taşıdığını düşünmüyoruz."

--Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç:

"Resmi olmayan sonuçlara göre rekor seviyedeki işsizlik oranı, kötüleşen ekonomik koşullar, AKP'ye karşı açılan yolsuzluk davaları AKP'ye olan desteği düşürdü. İktidar partisinin bir veya iki dönem görevde olmasının ardından oylarını düşürmesi normal. İnanıyoruz ki AKP'nin yüzde 45-47 oranında bir oy alması piyasalar için en iyisi olacaktı. Yüzde 39 oranındaki bir oy erken seçim riskini artırdığı için İMKB ve lirada başlangıçta bir baskı yaratabilir. Nisan ayında IMF tarafından gelebilecek pozitif bir haber ve Obama'nın Türkiye'ye ziyareti bölgede ABD-Türkiye arasındaki işbirliğine işaret etmesiyle seçim sonuçlarınayla oluşan ortamın değişeceğini düşünüyoruz. uzun vadede global kriz ve data akışı piyasaların yönünü belirleyecektir. Ayrıca, seçim sonuçları muhtemelen AKP'nin yavaşlayan ekonomiye daha fazla odaklanmasına yol açabilir."