İLİŞKİLİ HABERLER
Çağın salgını alerji Karadenizlileri vuruyor
Çağın salgını alerji Karadenizlileri vuruyor
Polen, toz, kedi ya da herhangi bir gıdaya alerjisi olanların sayısı artıyor. Türkiye'de alerjik nüfusun oranı yüzde 25'i geçiyor. Alerji uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Akkor, hastaların yaklaşık yüzde 90'ının Karadeniz bölgesinden olduğunu söylüyor..
Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde, özellikle polen alerjisi olanlar için kâbus dolu günler de yaklaşıyor. Alerji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Akkor da alerjik hastalıklara dikkat çekerek, çağın hastalığı diye bilinen alerjinin tüm dünyada arttığını, oranların Türkiye'de de ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor. Prof. Dr. Akkor, bundan 30 yıl önce Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin alerjik olduğunu, bu oranın şimdilerde yüzde 25'i aştığını vurguluyor. Hastaların yaklaşık yüzde 90'ının ise Artvin, Hopa, Sinop, Trabzon ve Tokat başta olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesinde ve Balkanlar'dan gelen göçmenlerde ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Akkor, bunun nedenini ise "Rutubetli iklim, yeşillikler, polenler, akraba evlilikleri ve sinirli yapıya sahip olmaları alerjiyi tetikliyor," diye açıklıyor.
TÜM DÜNYADA ARTIYOR
Hava kirliliği, sentetik maddeler, hormonlu besinler ve stresin, üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmasında, en önemli etkenler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akkor, alerjik hastalıkların tüm dünyada çığ gibi arttığını kaydederek "Özellikle bizim gibi tarımdan sanayiye geçen ülkelerde yaygın olarak görülüyor," diyor. Bir et suyu tabletinin içinde en az 16 en fazla 152, bir kaşık öksürük şurubunda ise 20'den fazla katkı maddesi bulunduğunu, bunların alerjik yapıdaki hastaları etkilediğini dile getiren uzman, "İlaçların içindeki bu katkı maddeleri, o maddelere alerjisi olanlarda ölüme bile neden oluyor. İlaç alerjisi çok tehlikeli," diye uyarıyor. Günümüzde özellikle şehirde yaşayanların sıklıkla karşılaştığı stres de alerjinin tetikleyicisi... Ayrıca alerjik belirtiler kadınların adet dönemlerinde de yoğunlaşıyor. Yine bazı mesleklerde çalışanlarda alerji daha sık görülüyor. Prof. Dr. Akkor bunu şöyle açıklıyor: "Çalışma koşullarının kötülüğü ve yeterli beslenememeye bağlı olarak bazı meslekleri yapanlarda alerji sıkça görülüyor. Fırıncılar, kafe, lokanta gibi sigara içilen yerlerde çalışanlar, marangozlar ve tekstil atölyelerinde çalışanlar gibi. Üniversitelerde araştırmalar yapılarak Türkiye'nin alerji haritası çıkarılmalı."
EN ETKİLİ YÖNTEM
A.I İmmünoterapi denilen aşı tedavisinin, alerjide en etkili yöntemlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Akkor, bu konuyla ilgili de şöyle konuşuyor: "Aşı tedavisi çok faydalı, ancak doğru seçilmiş kişilerde uygulanırsa... ABD'de 17 milyon kişiye aşı tedavisi uygulanıyor. Beş aylık bebek ya da yedi yaşındaki küçük bir çocuk, immünoterapiden yetişkinlere göre daha çok faydalanabiliyor. Onlarda daha çok etki gösteriyor."
İLİŞKİLİ HABERLER
Çağın salgını alerji Karadenizlileri vuruyor
Yayın tarihi: 21 Mart 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/21/ct/haber,5F7E290EA7244A1F931727B6137AFD91.html
Tüm hakları saklıdır.